Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜΕΣΣΗΝΙΑKαλαμάτα: Αντιδράσεις για το «σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων» στο Νέδοντα

Kαλαμάτα: Αντιδράσεις για το «σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων» στο Νέδοντα

Την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στην Περιοχή Προστασίας του Νέδοντα, δίπλα στην περιοχή Νatura και πλησίον σε αθλητικές εγκαταστάσεις, προχωράει ο Δήμος Καλαμάτας. Μάλιστα αύριο (Παρασκευή) το μεσημέρι πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου η μελέτη για την κατασκευή του σταθμού, ένα έργο προϋπολογισμού 51.000 ευρώ περίπου.

Ο σταθμός μεταφόρτωσης σχεδιάζεται να γίνει σε θέση που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ένα τμήμα από το πεδίο βολής), που έχει παραχωρηθεί εδώ και χρόνια στο Δήμο. Όμως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο απαγορεύει ξακάθαρα ανάλογη λειτουργία και δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή και κατ’ εξαίρεση αφήνει τη συνέχιση λειτουργίας του πεδίου βολής διότι μεσοπρόθεσμα η μεταφορά του κρίνεται «ιδιαιτέρως δυσχερής».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το ΓΠΣ καλεί το Δήμο να απομακρύνει από την περιοχή ακόμη και τα συνεργεία του, λόγω της ασυμβατότητάς τους με τον προστατευτικό χαρακτήρα του πάρκου του Νέδοντα.

Επίσης στη συνέχειά της (πάνω από το λατομείο του Μπάκα), το ΓΠΣ προβλέπει Περιοχή Νatura κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δρομολογούμενη σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις εργασίες που προβλέπονται από τη μελέτη ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες υποδομές για να μπορούν τα απορριμματοφόρα του δήμου να εκφορτώνουν τα σκουπίδια σε ημιρυμουλκούμενα οχήματα ε προορισμό το χώρο διαχείρισης απορριμμάτων.

Ήδη κάτοικοι, ιδιοκτήτες οικοπέδων στην περιοχή και μέλη συλλόγων και σωματείων αντιδρούν στη χρήση έκτασης στο Νέδοντα για λόγους που θα επιφέρουν αναμφισβήτητη περιβαλλοντική όχληση και ρύπανση ενώ σε ανακοίνωσή τπυ και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη εξάλιξη «περιβαλλοντική αυθαιρεσία» εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

Πηγή: ert.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ