Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕπιστολή Επιτροπής για την σωστή διαχείριση του νερού στην Αργολίδα (βίντεο)

Επιστολή Επιτροπής για την σωστή διαχείριση του νερού στην Αργολίδα (βίντεο)

Από το 1990 εφαρμόζεται στην Αργολίδα η μέθοδος του Tεχνητού Eμπλουτισμού. Βασικοί σκοποί του Tεχνητού Eμπλουτισμού είναι η αποκατάσταση της υδρολογικής ισορροπίας των υδροφόρων στρωμάτων, που διαταράχθηκε λόγω υπερεκμετάλλευσης (υπεράντλησης) τους, και η άνοδος της στάθμης, τοπικά ή γενικά, σε παράκτια υδροφόρα στρώματα για την αποφυγή ή την αναχαίτιση διείσδυσης της θάλασσας και υφαλμύρισης των υδροφορέων.

Ο Δημήτρης Κοδέλας μέλος της Επιτροπής για την ορθή διαχείριση του νερού μιλάει στο argonafplia tv για την Ανάγκη εφαρμογής Τεχνητού Εμπλουτισμού στο Αργολικό Πεδίο.

 

Η διαδικασία εφαρμογής Tεχνητού Eμπλουτισμού εκτελείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το «Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.) Αργοναυπλίας» και τους «Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.)» που διαχειρίζονται τα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα της εκάστοτε περιοχής εφαρμογής του.

Σύμφωνα με την έκθεση “Έργα και δράσεις τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδροφόρων σχηματισμών Αργολικού πεδίου (Μάρτιος 2021)” της Π.Ε. Αργολίδας, ο τεχνητός εμπλουτισμός εφαρμόστηκε τα χρόνια 1990-2021 με εξαίρεση τα έτη 1999, 2000, 2005, 2006, 2015 και 2019. Επίσης δεν εφαρμόστηκε τα έτη 2007 και 2016 λόγω της μη ενεργοποίησης της πηγής Κεφαλαρίου, τα πλεονάσματα της οποίας χρησιμοποιούνται για την υλοποίησή του.

Οι χορηγηθείσες ποσότητες νερού μέσω Τεχνητού Εμπλουτισμού ποικίλουν και ενδεικτικά ήταν:

6.877.596 κ.μ. νερού το 2009, 4.587.466 το 2010, 4.455.453 το 2014, 432.000 το 2020, 504.000 το 2021.

Τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή του Τεχνητού Εμπλουτισμού αφορούσε σε μικρές ποσότητες νερού, οι οποίες μάλιστα δεν εφαρμόστηκαν καθόλου στο Αργολικό Πεδίο!

Πριν διατυπώσουμε την πρόταση / αίτημά μας, αξίζει να αναφερθούμε σε κάποια σημεία της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Πελοποννήσου που αφορούν στον τεχνητό εμπλουτισμό:

· Στα Βασικά Μέτρα της Ομάδας ΙΙ για το Υδατικό Διαμέρισμα Ανατολικής Πελοποννήσου (EL03) αναφέρεται το μέτρο Μ03Β0601 με θέμα “Διερεύνηση/Καθορισμός των συνθηκών εφαρμογής τεχνητών εμπλουτισμών υπόγειων υδροφόρων συστημάτων ως μέσο ποσοτικής ενίσχυσης και ποιοτικής προστασίας των ΥΥΣ, με προτεραιότητα στα ΥΥΣ με κακή κατάσταση και αντιμετώπιση της υφαλμύρινσης.”

· Στα οριζόντια συμπληρωματικά μέτρα αναφέρεται το μέτρο Μ03Σ1402 σε “Σύστημα Αργολικού Πεδίου (EL0300040): Συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος τεχνητού εμπλουτισμού στις περιοχές Αργολικού πεδίου και Ασίνης – Δρεπάνου με παράλληλη εξέταση της δυνατότητας επέκτασης του εμπλουτισμού στο βόρειο τμήμα του ΥΥΣ Αργολικού Πεδίου. Παρότρυνση των αγροτών για ευρύτερη συμμετοχή σε αυτό.”

· Στο κεφάλαιο “5.5 Τεχνητός εμπλουτισμός των υπόγειων υδάτων” αναφέρεται ότι:

“Αφορά στον Τεχνητό Εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων του Αργολικού Πεδίου και της πεδιάδας Ασίνης Δρεπάνου κατά τους υγρούς μήνες (Ιανουάριο έως Μάρτιο με δυνατότητα διεύρυνσης του διαστήματος εμπλουτισμού από Δεκέμβριο έως και Ιούνιο) με εξαιρετικής ποιότητας νερό προερχόμενο από τα πλεονάσματα των πηγών Κεφαλαρίου, κατά προτεραιότητα, και Λέρνης.”

Με βάση τα παραπάνω αλλά και τα οξυμένα προβλήματα επάρκειας και ποιότητας νερού που παρουσιάστηκαν τα τελευταία έτη στο Αργολικό Πεδίο, έχουμε την πεποίθηση ότι δε δικαιολογείται καμία ολιγωρία στην πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων υδατικών πόρων που είναι καλής ποιότητας.

Σας καλούμε να εφαρμοστεί ένα γενναίο και συστηματικό πρόγραμμα Τεχνητού Εμπλουτισμού αξιοποιώντας τόσο το νερό των πηγών Κεφαλαρίου όσο και της Λέρνης, η οποία φέρνει για πολλούς μήνες τον χρόνο νερό, που μόνο μέρος του αξιοποιείται για την ύδρευση των Δήμων και το υπόλοιπο καταλήγει στην θάλασσα…

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

α) ποιες είναι οι προετοιμασίες και ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Ενότητας για την αξιοποίηση των πηγών του Κεφαλαρίου, εφόσον αυτές φέρουν νερό, αλλά και για την άμεση αξιοποίηση του πλεονάζοντος υδατικού δυναμικού της Λέρνης, με στόχο την υλοποίηση ενός πιο διευρυμένου χρονικά και ποσοτικά προγράμματος Τεχνητού Εμπλουτισμού.

β) σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί ο Τεχνητός Εμπλουτισμός και αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα (περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, χρηματοδότηση, ανθρώπινο δυναμικό, καθαρισμοί καναλιών, κλπ).

Ως Επιτροπή δηλώνουμε τη διαθεσιμότητά μας να συμβάλουμε, όπου μας ζητηθεί, για την επιτυχή εφαρμογή ενός διευρυμένου προγράμματος Τεχνητού Εμπλουτισμού στο Αργολικό Πεδίο.

*Η Επιτροπή για τη Σωστή Διαχείριση του Νερού στην Αργολίδα προέκυψε ύστερα από εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Αργολίδας την 7η Οκτώβρη 2024. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε στη βάση ενός κειμένου που αφορά σε προτάσεις ορθής διαχείρισης των υδατικών πόρων του Νομού και το οποίο συνυπογράφουν φορείς (Σύλλογοι Γεωπόνων Αργολίδας, Επιμελητήριο Αργολίδας, Συνεταιρισμοί, ΤΟΕΒ) και πολλοί πολίτες, κυρίως παραγωγοί.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ