Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήO CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...Γιορτινή σαλάτα για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι από τον Άκη Πετρετζίκη

Γιορτινή σαλάτα για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι από τον Άκη Πετρετζίκη

Ξεκινήστε το εορταστικό σας τραπέζι με την πιο τέλεια χειμωνιάτικη γιορτινή σαλάτα με ψητά μανιτάρια, μανούρι και ρόδι που θα σας ξετρελάνει. Απολαύστε την και ως κυρίως γεύμα.

Συστατικά

Για τα μανιτάρια
400 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
3 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. κρέμα βαλσάμικο, με μέλι
1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
250 γρ. σαλάτα mix
200 γρ. μανούρι
2-4 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. κρέμα βαλσάμικο, με μέλι
50-100 γρ. ρόδι, σε σπόρους

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα μανιτάρια
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα, βάζουμε ένα άδειο ταψί φούρνου και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Κόβουμε τα μανιτάρια με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και την κρέμα βαλσάμικο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Αφαιρούμε το καυτό ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια.
Μεταφέρουμε το ταψί πίσω στον φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
Ξεκολλάμε τα μανιτάρια από το ταψί με μια σπάτουλα και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι ή σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να ζεσταθεί, και ρίχνουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε το μανούρι εγκάρσια στη μέση ώστε να έχουμε 2 κομμάτια και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι.
Ψήνουμε για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε τα κομμάτια από το μανούρι σε ένα ξύλο κοπής και κόβουμε το κάθε κομμάτι σε 4 τρίγωνα κομμάτια.
Ρίχνουμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, προσθέτουμε από πάνω τα μανιτάρια, το μανούρι και το κουκουνάρι και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσάμικο και το ρόδι.

 

akispetretzikis.com

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ