Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑΑΔΕ: Πώς θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά διακοπή εργασιών στην εφορία

ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά διακοπή εργασιών στην εφορία

Νέα υπηρεσία αλλαγής Μητρώου, για να δηλώνουν πλέον ηλεκτρονικά την διακοπή εργασιών και λειτουργίας στην εφορία, εγκαινιάζει σήμερα η ΑΑΔΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Η υπηρεσία αυτή υπόσχεται πως θα προσφέρει μεγάλη ευκολία και εξυπηρέτηση, καθώς θα αποσυμφορήσει σημαντικά από αιτήματα και το ΚΕΦΟΔΕ.

Μέσα από το myAADE.gov.gr, επιλέγοντας την επιλογή «Μητρώο – Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου- Διακοπή Εργασιών» που αναμένεται πως θα είναι διαθέσιμη από σήμερα, θα μπορούν πλέον χωρίς ταλαιπωρίες, να δηλώνουν διακοπή εργασιών πάνω από 100.000 φορολογούμενοι κάθε χρόνο.

Η δήλωση μάλιστα θα μπορεί να γίνεται και αναδρομικά, ακόμα και για ημερομηνία προ του 2016, εφόσον η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα «τρέξει» τις ελεγκτικές επαληθεύσεις που θα γίνονται στη ΔΟΥ, αλλά θα μπορεί να επιβάλλει και τα ανάλογα πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης και των δικαιολογητικών της.

Η νέα ψηφιακή εφαρμογή, όπως καθορίζει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, θα εκδίδει άμεσα και τη «Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών».

Ωστόσο από την αυτοματοποιημένη διαδικασία εξαιρούνται και εξακολουθούν να υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», τα αιτήματα διακοπής εργασιών που αφορούν φορολογούμενους σε κατάσταση πτώχευσης, αποβιώσαντες, ή αιτία επιχειρηματικής μετατροπής.

Πώς θα κάνετε αίτηση

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν πλέον να υποβάλλουν το αίτημα για διακοπή των εργασιών στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο και Επικοινωνία > Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου > Διακοπή Εργασιών Επιχείρησης. Με την επιτυχή υποβολή της αίτησης, διενεργούνται αυτοματοποιημένες επαληθεύσεις από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, για την εξακρίβωση του χρόνου διακοπής εργασιών.

Για φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οντότητες που δεν διαθέτουν αποθέματα, πάγια ή εμπορεύσιμα, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα, εντός 30 ημερών,

α) από την οριστική παύση των εργασιών τους για φυσικά πρόσωπα ή

β) από τη λύση τους ή από τη λήξη των της εκκαθάρισης ή από την ανακοίνωση διαγραφής τους από το ΓΕΜΗ. ή από άλλα Μητρώα, για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.

Αν η δήλωση διακοπής εργασιών υποβάλλεται εκπρόθεσμα, πέραν της ως άνω προθεσμίας ή πέραν των 30 ημερών από τον πραγματικό χρόνο διακοπής των εργασιών, επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

‘Ελεγχοι

Η διαδικασία διακοπής δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, αν δεν έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις των φορολογικών ετών και όλων φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και να έχουν καταβληθεί τυχόν οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα.

Κατά την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών, δηλώνονται ή και επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η εφαρμογή «τρέχει» ειδικές επαληθεύσεις, για τη διαπίστωση του ακριβούς χρόνου διακοπής εργασιών. Για παράδειγμα, μετά τη δήλωση διακοπής εργασιών, επαληθεύονται -ανάλογα με την κατηγορία του φορολογούμενου- ότι δεν υπάρχει μετά το χρόνο διακοπής τον οποίο δηλώνει:

– καταχώριση στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης,

– μεταβολή ως προς τα στοιχεία άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας

– επαγγελματικό όχημα ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης κατά την αιτούμενη ημερομηνία της διακοπής εργασιών και έως και την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διακοπής.

Ειδικά για αναδρομικές δηλώσεις διακοπής επαληθεύεται επίσης:

– ότι δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια που να δείχνουν άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το κρινόμενο διάστημα

– ότι δεν υφίστανται Φορολογικοί Ηλεκτρονικοί Μηχανισμοί (ΦΗΜ) σε λειτουργία κατά την αιτούμενη ημερομηνία διακοπής εργασιών της επιχείρησης

– ότι δεν έχουν υποβληθεί χρεωστικές ή πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ (καθώς και δηλώσεις φόρου εισοδήματος ή άλλων παρακρατούμενων φόρων κλπ), που να αφορούν περίοδο μετά την αιτούμενη ημερομηνία διακοπής εργασιών.

Σημειώνεται πάντως πως η υποβολή μηδενικών δηλώσεων (πχ δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί χωρίς να μεταβάλλεται το υπόλοιπο προς έκπτωση) δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της ημερομηνίας διακοπής των εργασιών.

‘Άλλα στοιχεία που συνεξετάζονται επίσης είναι:

– Η ύπαρξη ακίνητης περιουσίας σε ημερομηνία μεταγενέστερη της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών. Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη ακινήτων σε χρόνο μετά την διακοπή των εργασιών, δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας επί της ψηφιακής εφαρμογής, και ο φορολογούμενος ενημερώνεται σχετικά.

– τα στοιχεία δημοσιότητας στο Γ.Ε.ΜΗ.

– αν υπάρχει σε εκκρεμότητα εντολή ελέγχου ή περαιωμένη εντολή ελέγχου, για περίοδο μεταγενέστερη της διακοπής φορολογική

 αν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές κατόπιν ελέγχου, σχετιζόμενες με την επιχειρηματική δραστηριότητα που να αφορούν φορολογικό έτος/φορολογική περίοδο μεταγενέστερο του αιτούμενου χρόνου διακοπής εργασιών.

Έγκριση διακοπής

Εφόσον από τους ελέγχους επαληθεύεται ο χρόνος διακοπής εργασιών, η διαδικασία της διακοπής ολοκληρώνεται άμεσα. Καταχωρίζεται η διακοπή στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης και εκδίδεται η Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών, η οποία αναρτάται στην οικεία ψηφιακή εφαρμογή στην ψηφιακή πύλη myAADE της Α.Α.Δ.Ε.

Ο φορολογούμενος λαμβάνει στη εφαρμογή «Τα Μηνύματά μου», της πλατφόρμας «Μητρώο και Επικοινωνία» της ψηφιακής πύλης myAADE, σχετική ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην ψηφιακή εφαρμογή για τη διακοπή εργασιών στην ψηφιακή πύλη myAADE της Α.Α.Δ.Ε., στην οποία είναι αναρτημένη η Βεβαίωση Διακοπής. Επιπρόσθετα, αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.

Στην περίπτωση που από τους συστημικούς ελέγχους προσδιορίζεται χρόνος διακοπής των εργασιών μεταγενέστερος από τον αιτούμενο, αν ο φορολογούμενος τον αποδέχεται, τότε η διαδικασία διακοπής ολοκληρώνεται και καταχωρίζεται στο Φορολογικό Μητρώο.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν τον αποδέχεται, η διαδικασία διακοπής δεν δύναται να ολοκληρωθεί άμεσα επί της ψηφιακής εφαρμογής και το αίτημά του δρομολογείται προς την αρμόδια Υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι η ύπαρξη ανεξόφλητων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, δεν επηρεάζει τον τερματισμό (διακοπή) εργασιών προς την Φορολογική Διοίκηση.

Ποιοι παραμένουν «εκτός»…

– Κληρονόμοι: Εξαιρετικά, τα αιτήματα διακοπής εργασιών που αφορούν αποβιώσαντες εξακολουθούν να υποβάλλονται από τους κληρονόμους μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», με το έντυπο Δ211 «Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης» το οποίο υποβάλλεται από έναν εκ των κληρονόμων, και συνοδεύεται από σχετική υπεύθυνη δήλωση όλων των υπολοίπων συγκληρονόμων, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής. Πριν την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο θανατος και οι κληρονόμοι θα πρέπει να έχουν καταχωριστεί ως προς την ιδιότητά τους αυτή στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης. Η Φορολογική Διοίκηση, με οίκοθεν διαδικασίες, δύναται να προβεί στη διακοπή εργασιών ατομικής επιχείρησης αποβιώσαντος μετά την παρέλευση 1 έτους από την ημερομηνία θανάτου.

– Επιχειρηματική μετατροπή. Τα αιτήματα διακοπής εργασιών που αφορούν αιτία επιχειρηματικής μετατροπής (μετατροπή, συγχώνευση, διάσπαση, οριστικοποίηση μετασχηματισμού ν. 2166/1993, διασυνοριακή συγχώνευση) εξακολουθούν να υποβάλλονται μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της Α.Α.Δ.Ε. «Τα Αιτήματά μου».

– Πτώχευση. Τα αιτήματα διακοπής εργασιών που υποβάλλονται για λογαριασμό φορολογουμένων σε κατάσταση πτώχευσης εξακολουθούν να υποβάλλονται μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της Α.Α.Δ.Ε. «Τα Αιτήματά μου».

Γενικά πάντως, αιτήματα διακοπής εργασιών που παραμένουν εκκρεμή στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» δύνανται να εξυπηρετούνται πλέον από την νέα ψηφιακή εφαρμογή. Ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου το αίτημά τους σ’ αυτήν.

Το νέο αίτημα υποβάλλεται συμπληρώνοντας σε σχετικά πεδία τον αριθμό και την ημερομηνία υποβολής του αρχικού αιτήματος που είχε υποβληθεί στην Εφαρμογή Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της Α.Α.Δ.Ε. «Τα Αιτήματά μου».

Τέλος, φυσικά πρόσωπα, τα οποία ήδη έχουν ολοκληρώσει τη διακοπή των εργασιών τους (ή και κληρονόμοι αυτών) δύνανται να υποβάλλουν μέσω της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου», αίτημα αντικατάστασης της ημερομηνίας διακοπής τους με άλλη, προγενέστερη ή μεταγενέστερη, επικαλούμενοι νέα στοιχεία. Η Φορολογική Διοίκηση, εφόσον επαληθεύσει τα νέα στοιχεία και προσδιορίσει τον νέο χρόνο διακοπής εργασιών, επιβεβαιώνοντας την πλήρωση των προϋποθέσεων της παρούσης, προβαίνει στην αντικατάσταση της ημερομηνίας της διακοπής με άλλη προγενέστερη ή μεταγενέστερη και εκδίδει νέα «Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών». Η νέα δήλωση αντικατάστασης της ημερομηνίας διακοπής είναι σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμη εφόσον υποβάλλεται πέραν των 30 ημερών από την ημερομηνία του χρόνου διακοπής των εργασιών και επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

πηγη protothema.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ