Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί σύμφωνα με το insider.gr το νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την στήριξη της επιχειρηματικότητας των ανέργων, προκειμένου να συστήσουν την δική τους επιχείρηση. Ο στόχος της δράσης είναι η προώθηση της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων.
Δικαιούχοι θα είναι 5.800 εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ οι οποίοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, υπό την προϋπόθεση να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης στην οποία θα περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου.
Το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει τους ωφελούμενους με 17.000 ευρώ για να ιδρύσουν την επιχείρησή τους, ενώ η η επιχορήγηση θα διαρκέσει 12 μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταβολή του ποσού της επιχορήγησης θα γίνει σε τρεις δόσεις ως εξής:
– 1η δόση 5.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας της επιχείρησης
– 2η δόση 6.000 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη
– 3η δόση 6.000 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι ωφελούμενοι πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης στη δράση, πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνουν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
– Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α.
– Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης και στη συνέχεια
– Να έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
– Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα
– Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόµιµα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις
– Να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Οι δυνητικοί ωφελούμενοι υποβάλλουν μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης και εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές:
Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ)
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ) για τον ομόρρυθμο εταίρο της
Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ)
Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)
Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε’ του ν. 4430/2016 (Α’ 205).
Οι ατομικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συσταθεί από πρώην ανέργους.