Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕγκρίθηκε νέα επένδυση για αποθήκευση ενέργειας στην Αργολίδα

Εγκρίθηκε νέα επένδυση για αποθήκευση ενέργειας στην Αργολίδα

Αναλυτικά, δόθηκε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την εγκατάσταση και λειτουργία Σταθμού Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής μέγιστης ισχύος έγχυσης 135MW και συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 470MWh και των συνοδών έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης αυτού, στις θέσεις “ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΟ – ΣΠΗΛΙΕΣ & ΑΛΟΓΟΜΑΝΔΡΑ 1-2-3”, της Δ.Ε. Λυρκείας & Κουτσοποδίου, του Δήμου Άργους – Μυκηνών, της Π.Ε. Αργολίδας.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία της ENERCOPLAN INVESTMENTS A.E.

Περιγραφή του έργου
Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού ηλεκτροχημικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, στον οποίο η εισερχόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μετατρέπεται σε χημική για την προσωρινή αποθήκευση της σε αποθηκευτικές μονάδες (μπαταρίες) και σε επόμενο χρόνο θα μετατρέπεται εκ νέου σε ηλεκτρική για την επανατροφοδότηση του συστήματος με την αποθηκευμένη ενέργεια. Η συνολική μέγιστη ισχύς απορρόφησης του ΣΑΗΕ θα είναι 135MW και η συνολική μέγιστη ισχύς έκχυσης θα είναι ίση με 135MW, ενώ η συνολική αποθηκευτική ικανότητα του συστήματος των συσσωρευτών θα είναι 470MWh. Η διασύνδεσή του ΣΑΗΕ με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας 150KV θα πραγματοποιηθεί μέσω του υφιστάμενου υποσταθμού ανύψωσης (Μ.Τ/Υ.Τ.) «ΑΡΓΟΣ 2» ο οποίος βρίσκεται 7,4 χλμ. ανατολικά του έργου. Η συνολική έκταση των γηπέδων εγκατάστασης του έργου ανέρχεται σε 33.699,72 τ.μ.

H Μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Αλογομάνδρα 1» θα έχει μέγιστη ισχύ έκχυσης 25MW και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 50MWh. Προβλέπεται η κατασκευή και εγκατάσταση διάταξης τριάντα δύο (32) συγκροτημάτων συσσωρευτών ιόντων λιθίου της εταιρείας Huawei σε containers. Η αποθηκευτική ικανότητα του κάθε container θα είναι 2,032MWh και θα περιλαμβάνει έξι (6) battery rack, σύστημα ΒΜS, HVAC και σύστημα εσωτερικής κατανομής της ισχύος. Η έκταση του γηπέδου εγκατάστασης της Μονάδας ανέρχεται σε 6.270,74 τ.μ.

H Μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Αλογομάνδρα 2» θα έχει μέγιστη ισχύ έκχυσης 25MW και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 50MWh. Προβλέπεται η κατασκευή και εγκατάσταση διάταξης τριάντα δύο (32) συγκροτημάτων συσσωρευτών ιόντων λιθίου της εταιρείας Huawei σε containers. Η αποθηκευτική ικανότητα του κάθε container θα είναι 2,032MWh και θα περιλαμβάνει έξι (6) battery rack, σύστημα ΒΜS, HVAC και σύστημα εσωτερικής κατανομής της ισχύος. Η έκταση του γηπέδου εγκατάστασης της Μονάδας ανέρχεται σε 5.605,90 τ.μ.

H Μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Αλογομάνδρα 3» θα έχει μέγιστη ισχύ έκχυσης 25MW και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 50MWh. Προβλέπεται η κατασκευή και εγκατάσταση διάταξης τριάντα δύο (32) συγκροτημάτων συσσωρευτών ιόντων λιθίου της εταιρείας Huawei σε containers. Η αποθηκευτική ικανότητα του κάθε container θα είναι 2,032MWh και θα περιλαμβάνει έξι (6) battery rack, σύστημα ΒΜS, HVAC και σύστημα εσωτερικής κατανομής της ισχύος. Η έκταση του γηπέδου εγκατάστασης της Μονάδας ανέρχεται σε 6.218,02 τ.μ.

H Μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Αλογόμανδρο – Σπηλιές» θα έχει μέγιστη ισχύ έκχυσης 60MW, εγκατεστημένη χωρητικότητα 320MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 280MWh. Προβλέπεται η εγκατάσταση 6.867 υδρόψυκτων μπαταριών τεχνολογίας ιόντων λιθίου (ενδεικτικά) της εταιρείας CATL M52280 – P, ονομαστικής χωρητικότητας 46,6KWh σε 859 μεταλλικές καμπίνες. Η αποθηκευτική ικανότητα της κάθε καμπίνας είναι 372,7KWh. Η έκταση του γηπέδου εγκατάστασης της Μονάδας ανέρχεται σε 15.606,06 τ.μ.

Τα έργα που απαιτούνται για την υλοποίηση του υπό μελέτη έργου είναι επιγραμματικά τα εξής:

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (χωματουργικές εργασίες για την εξομάλυνση του εδάφους όπου είναι απαραίτητο, οι αναγκαίες ενισχύσεις, οι σκυροδετήσεις για τις βάσεις εγκατάστασης του εξοπλισμού κλπ).
Διάνοιξη υπογείων τάφρων διέλευσης καλωδίων και γειώσεων παράλληλα των υφιστάμενων δρόμων και επίχωση αυτών με προϊόντα εκσκαφής και προϊόντα λατομείου. Η διασύνδεση των ανωτέρω μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τον υφιστάμενο Υ/Σ «Άργος 2» θα πραγματοποιηθεί μέσω υπογείων γραμμών Μέσης Τάσης 33KV, όπου η συνολική όδευση του καλωδίου ΜΤ ανέρχεται στα 11,5 χλμ.
Εγκατάσταση εξοπλισμού του έργου (συγκρότημα συσσωρευτών, προκατασκευασμένοι οικίσκοι, μετατροπείς DC/AC, υποσταθμοί κ.λπ.)
Εγκατάσταση οικίσκου ελέγχου εντός του οποίου θα εγκατασταθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός για τη λειτουργία του ΣΑΗΕ (κεντρικός πίνακας ΜΤ, βοηθητικοί Μ/Σ ξηρού τύπου, κεντρικός πίνακας διανομής ΧΤ, πίνακας συνεχούς ρεύματος κλπ) και θα υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για την τοποθέτηση του συστήματος ελέγχου, διαχείρισης και εποπτείας του σταθμού σε πραγματικό χρόνο, λοιπό εξοπλισμό που θα διασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία και ενσωμάτωση στο σύστημα SCADA, εξοπλισμός επικοινωνίας με ΑΔΜΗΕ, χώρος για το προσωπικό του σταθμού και βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, τουαλέτες κ.λπ.).
Εγκαταστάσεις ψύξης, θέρμανσης, αερισμού
Εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας
Εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας, συναγερμού και πυρόσβεσης περιβάλλοντος χώρου, συστήματος υπαίθριου και περιμετρικού φωτισμού.
Εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας μέσω καμερών επιτήρησης, προβολέων και περιμετρικού συστήματος υπέρυθρων ακτίνων.
Κατασκευή περίφραξης και τσιμεντένιας ράμπας εισόδου, όπου πάνω σε αυτήν τοποθετείται η πόρτα της περίφραξης.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ