Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣLEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027: Ευκαιρίες Χρηματοδότησης για Επιχειρήσεις της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου

LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027: Ευκαιρίες Χρηματοδότησης για Επιχειρήσεις της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου

Τα προγράμματα LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, προωθώντας την τοπική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να «βγουν στο αέρα» οι νέες προσκλήσεις μέσω του προγράμματος LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 που υλοποιείται από την Ομάδα Τοπικής Δράσης του «Πάρνωνα α.ε»- Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ.

Η περιοχή παρέμβασης καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής Πελοποννήσου. Περιλαμβάνει 13 ΟΤΑ των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Λακωνίας (Β. Κυνουρίας, Ν. Κυνουρίας, Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Άργους-Μυκηνών, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ναυπλιέων, Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα, Μονεμβασίας, Σπάρτης και Ελαφονήσου, εξαιρουμένων των αστικών έντρων Σπάρτης, Τρίπολης, Άργους και Ναυπλίου), συνολικής έκτασης 7.011,70 km2 και με πληθυσμό που ανέρχεται σε 149.029 κατοίκους.

Πιο συγκεκριμένα η περιοχή καλύπτει την ανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, τμήμα της κεντρικής και νότιας. Εκτείνεται βόρεια μέχρι τη Νέα Επίδαυρο στην Αργολίδα, νότια μέχρι τον Κάβο Μαλέα, την Ελαφόνησο και το ακρωτήρι Ταίναρο στη Λακωνία, ενώ ανατολικά ξεκινά από τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου στην Ερμιονίδα, συμπεριλαμβάνει όλη την περιοχή που βρέχεται από τον Αργολικό Κόλπο και το Μυρτώο Πέλαγος και φτάνει δυτικά μέχρι το όρος Ταϋγέτου και τα όρια του Νομού Μεσσηνίας, καταλαμβάνοντας το 45,26% της έκτασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όπως έχει σημειώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Πάρνωνα α.ε» Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ Μαρίνος Μπερέτσος «Το LEADER είναι πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και χρηματοδοτεί σχεδόν όλες τις δράσεις στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, την εστίαση, τις μικρές επιχειρήσεις, τη βιοτεχνία, την εγκατάσταση νέων επιστημόνων στις αγροτικές περιοχές», επισημαίνει όμως πως «εμείς δίνουμε βάρος στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων γιατί πιστεύουμε πως μέσα από τη μεταποίηση θα αυξηθεί το εισόδημα του Έλληνα γεωργού που είναι και το ζητούμενο όλων των προγραμμάτων»

Στόχος είναι και το νέο πρόγραμμα να είναι ανταγωνιστικό και να εξαντληθούν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και για το λόγο αυτό ο «Πάρνωνας αε» είναι δίπλα στις επιχειρήσεις, όχι μόνο ως αξιολογητής των προτάσεων τους, αλλά και ως εμψυχωτής και υποστηρικτής.

Μέσω του LEADER ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα:
Δράσεις Ιδιωτικών Επενδύσεων

Δικαιούχοι: Φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα και υπό ίδρυση επιχειρήσεις με σκοπό την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στους επιλέξιμους κλάδους, εντός της περιοχής παρέμβασης και σύμφωνα με τους ειδικούς όρους εφαρμογής ανά δράση.

Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων
Ποσοστό Ενίσχυσης: 65%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 400.000,00€

Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων
Ποσοστό Ενίσχυσης: 65%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000,00€

Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση.
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000,00€

Ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000,00€

Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών
Ποσοστό Ενίσχυσης: 60%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000,00€

Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας
Ποσοστό Ενίσχυσης: 80%
Μέγιστος Προϋπολογισμός: 300.000,00€

Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα
Ποσοστό Ενίσχυσης: 100% Μέγιστος Προϋπολογισμός: 20.000,00€

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.parnonas.gr υπάρχει αναρτημένη φόρμα για αρχική κατάθεση ενδιαφέροντος αλλά και την διατύπωση ερωτημάτων από τους ενδιαφερόμενους.

Καθημερινά 9:00 με 17:00 δίνονται τηλεφωνικά πληροφορίες στο 2755022807 εσωτερικό 7.

Για κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερώσουμε πως εντός του Οκτωβρίου θα οργανωθεί από την Εταιρεία «Πάρνωνας α.ε» Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ η πρώτη εκδήλωση ενημέρωση για στελέχη ΟΤΑ.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ