Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓιατροί και φαρμακοποιοί σε απάτη «μαμούθ» με εικονικές συνταγογραφήσεις

Γιατροί και φαρμακοποιοί σε απάτη «μαμούθ» με εικονικές συνταγογραφήσεις

Γιατροί και φαρμακοποιοί σε απάτη «μαμούθ» με εικονικές συνταγογραφήσεις με ζημιά στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 3.500.000€.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, εξαρθρώθηκαν δύο διαφορετικές εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κακουργηματικών απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα στο πλαίσιο της οποίας εξακριβώθηκε η συγκρότηση και δραστηριοποίηση των οργανώσεων, ενώ έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, συνελήφθησαν συνολικά -16- μέλη τους.

Πρόκειται για -4- ιατρούς Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία ιδιοκτήτες και υπαλλήλους -8- φαρμακείων στην Αττική, -1- ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και -1- άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ, με τη συνολική ζημιά του Οργανισμού, να ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ. Ορισμένα από τα φάρμακα που ψευδώς συνταγογραφούσαν, βρίσκονται σε έλλειψη.

Η παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ