Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑπό 1,20 ευρώ ξεκινά η σεζόν στο ρόδι με το πρώτο φρέσκο...

Από 1,20 ευρώ ξεκινά η σεζόν στο ρόδι με το πρώτο φρέσκο καρπό να έρχεται από Άργος

Λίγο καλύτερη αφετηρία βρίσκει φέτος το ρόδι, με τον πρώτο φρέσκο καρπό που μαζεύεται σε Άργος και Λαμία να φεύγει από το χωράφι με 1,20 ευρώ το κιλό, έναντι 1,0 ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με το Fresher και την παραγωγό Ξένια Γκαλέτση.

Οι καλλιεργητές φέτος έχουν επωμιστεί μεγαλύτερα έξοδα άρδευσης και μεγάλη καταπόνηση στα δέντρα, με αποτέλεσμα να ζητούν δικαιολογημένα από την αγορά το κάτι παραπάνω συγκριτικά με πέρυσι και να περιμένουν τα 1,50 ευρώ «σβηστά» μετά το Νοέμβριο, όταν παραδοσιακά κορυφώνεται η ζήτηση.

Σε πιο μακροοικονομικό επίπεδο, οι παραγωγοί προβληματίζονται από την εξέλιξη της καλλιέργειας φέτος, καθώς οι πρώιμες ζέστες που ενοχλούν την ανθοφορία και οι έντονες νεροποντές του Σεπτεμβρίου κόβουν τα τελευταία χρόνια σημαντικά κιλά από τις αποδόσεις, ενώ η καταπόνηση στο φυτικό κεφάλαιο βαίνει αύξουσα.

Ενδεικτικά, πριν 5-6 χρόνια το ρόδι ως καλλιέργεια έλκυε τους παραγωγούς και πολλοί έβαζαν στρέμματα, όμως πια παρατηρείται μια σταδιακή στροφή στην παραδοσιακή ελαιοκαλλιέργεια.

Βέβαια, δεν είναι όλα μαύρα για το ρόδι, καθώς οι σαξονικές χώρες είναι… ερωτευμένες με το ελληνικό προϊόν και κάθε χρόνο οι έμποροι από Ελβετία και Γερμανία έρχονται Ελλάδα ζητώντας νέες συνεργασίες.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ