Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠροειδοποίηση για ποτήρια του ΙΚΕΑ που πωλούνται στην Ελλάδα – Εκατοντάδες καταγγελίες

Προειδοποίηση για ποτήρια του ΙΚΕΑ που πωλούνται στην Ελλάδα – Εκατοντάδες καταγγελίες

Η Αρχή προστασίας των καταναλωτών της Ολλανδίας, προειδοποιεί να μην ρίχνετε ζεστό υγρό σε ποτήρια από τη δημοφιλή σειρά POKAL της αλυσίδας καταστημάτων ΙΚΕΑ και κατηγορεί την εταιρεία για ελλιπή ενημέρωση. Τα ποτήρια αυτά πωλούνταν και εξακολουθούν να πωλούνται στην Ελλάδα.

Φέτος, η Αρχή έχει λάβει αρκετές αναφορές από καταναλωτές σχετικά με το σπάσιμο των ποτηριών POKAL. Τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την ΙΚΕΑ δείχνουν ότι αρκετές εκατοντάδες καταναλωτές έχουν αναφέρει στην αλυσίδα καταστημάτων τα τελευταία χρόνια ότι έσπασαν τα ποτήρια POKAL, με αποτέλεσμα, αρκετοί καταναλωτές να υποστούν εγκαύματα. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της IKEA, οι επιθεωρητές της Ολλανδίας μετά από αναζήτηση, βρήκαν μεγάλο αριθμό κριτικών, στις οποίες οι καταναλωτές ανέφεραν ότι αυτά τα ποτήρια είχαν «εκραγεί».

Η νέα προειδοποίηση ασφάλειας των καταναλωτών υπερβαίνει την ειδοποίηση που δημοσιεύθηκε από την IKEA στις 31 Ιουλίου, αλλά και από το ευρωπαϊκό Σύστημα ειδοποίησης για επικίνδυνα μη εδωδιμα προϊόντα Rapex, και αφορούσε όλη την Ευρώπη. Η δήλωση της ΙΚΕΑ δεν προειδοποιεί επαρκώς να μην χρησιμοποιείτε ποτήρια POKAL για ζεστά υγρά είπαν οι Ολλανδικές αρχές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ολλανδία εκδίδει τώρα μια ρητή πρόσθετη προειδοποίηση προς όλους τους καταναλωτές.

Κατά την κανονική χρήση, όπως το γέμισμα και το άδειασμα του πλυντηρίου πιάτων ή η στοίβαξη ποτηριών, μπορεί να προκληθεί ζημιά στο γυαλί. Αυτές οι βλάβες – που δεν είναι πάντα ορατές με γυμνό μάτι – κάνουν αυτά τα γυαλιά ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ένα λεγόμενο θερμικό σοκ.

Η ΙΚΕΑ ενημέρωσε τους πελάτες απευθείας μέσω email στις 31 Ιουλίου και δημοσίευσε μια ειδοποίηση στον δικό της ιστότοπο. Στη δήλωση, η εταιρεία συνιστά να τοποθετείτε τα ποτήρια κάτω αντί να τα κρατάτε στο χέρι όταν ρίχνετε ένα ζεστό ρόφημα. Ωστόσο, αυτό δεν εξαλείφει επαρκώς τον κίνδυνο τραυματισμού, ο οποίος παραμένει εάν το γυαλί που περιέχει ζεστό υγρό εκραγεί. Γι’ αυτό η αρχή προστασίας των καταναλωτών της Ολλανδίας δημοσιεύει τώρα αυτήν την προειδοποίηση ασφαλείας και συμβουλεύει επειγόντως να μην χρησιμοποιούνται ποτήρια χωρητικότητας 27, 35 και 65 cl από τη σειρά POKAL (σε όλες τις έγχρωμες εκδόσεις) για ζεστά ροφήματα.

Στο Safety Gate RAPEX – Mη Ασφαλή Προϊόντα που γνωστοποιούνται στο Σύστημα αναφέρεται σχετικά:

Γυάλινα ποτήρια μάρκας IKEA, μοντέλα POKAL / 27 cl., 35 cl., 65 cl. και με άγνωστη χώρα κατασκευής.
Κίνδυνος τραυματισμού, λόγω του ότι το προϊόν είναι κατασκευασμένο από θερμικά σκληρυμένο γυαλί που μπορεί να μην αντέχει επαρκώς το θερμικό σοκ εάν γρατσουνιστεί, για παράδειγμα με στοίβαξη, καθάρισμα στο πλυντήριο πιάτων ή/και με λειαντικά σφουγγάρια. Αυτό μπορεί να
προκαλέσει το σπάσιμο του γυαλιού στο πιο αδύναμο σημείο του, προκαλώντας τραυματισμούς.

Πηγή: cibum.gr

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ