Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΜοναδικό! Καρέ – καρέ από drone η επιχείρηση των ανδρών που έσωσε...

Μοναδικό! Καρέ – καρέ από drone η επιχείρηση των ανδρών που έσωσε τον Ταΰγετο από πυρκαγιά

Πριν από 11 ημέρες σήμανε συναγερμός για φωτιά από κερυανό που σιγόκαιγε σε φαράγγι του βουνού Αρκουδιάς στα Καλύβια Σοχάς Ταϋγέτου. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής προστασίας διαπιστώνουν ότι αντίπαλος δεν είναι οι φλόγες αλλά η απόκρημνη πλαγία και το γεγονός ότι μέσα στο δάσος βρίσκονται από την εποχή του πολέμου πυρομαχικά, εκτεθειμένα πλέον στη φωτιά.

Οι επιλογές δεν είναι πολλές. Μια τιτάνια επιχείρηση αρχίζει ενώ τα εναέρια κρατούν τη φωτιά να μην εξαπλωθεί στα νότιοανατολικά. Τα πεζοπόρα Πυροσβεστικής και Πολιτικής προστασίας θα εγκαταστήσουν βορειοδυτικά πυροσβεστική σωλήνα περίπου 3χιλιομέτρων πάνω στο βουνό προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωσή της πυρκαγιάς προς το κεντρικό Ταϋγετο.

Δύο φορές ο άνεμος και η φωτιά απειλούν θανάσιμα την εγκατάσταση. Πραγματική μάχη ενώ στην πλαγιά εκρήγνυνται πυρομαχικά και τα ελικόπτερα «πνίγουν» το φαράγγι στο νερό. Η δεξαμενή του Δασαρχείου σε κοντινή απόσταση ήταν σωτήρια όπως και η διάταξη των πεζοπόρων που σταμάτησαν την φωτιά που είχε βάλει σημάδι τον κεντρικό Ταϋγετο. Οι εικόνες από το drone δείχνουν πως ενήργησαν οι δυνάμεις.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ