Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΠανσέληνο του Αυγούστου: Η Αργολίδα Αποκλεισμένη από τη Μαγεία της Βραδιάς

Πανσέληνο του Αυγούστου: Η Αργολίδα Αποκλεισμένη από τη Μαγεία της Βραδιάς

Η Πανσέληνος του Αυγούστου αποτελεί ένα από τα πιο μαγευτικά φαινόμενα της καλοκαιρινής περιόδου. Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα ανυπομονούν να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της νυχτερινής επίσκεψης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία υπό το φως της πανσελήνου.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού να ανοίξει αυτούς τους χώρους τη νύχτα της Πανσελήνου έχει αγαπηθεί από το κοινό, καθώς προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να συνδυάσει κανείς την πολιτιστική κληρονομιά με τη μαγευτική ατμόσφαιρα του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Ωστόσο, παρά την ευρεία αναγνώριση και επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, φέτος η Αργολίδα, μια περιοχή πλούσια σε αρχαιολογικούς θησαυρούς και ιστορία, παραμένει αποκλεισμένη από αυτήν τη μοναδική ευκαιρία. Το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ φρόντισε να προσφέρει αυτήν την εμπειρία σε πολλούς άλλους νομούς της χώρας, παραμέλησε εντελώς την Αργολίδα, αφήνοντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής χωρίς πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία τη βραδιά της Πανσελήνου του Αυγούστου.

Η Αργολίδα είναι ένας από τους πιο ιστορικούς και αρχαιολογικά πλούσιους νομούς της Ελλάδας. Η περιοχή φιλοξενεί μερικούς από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, όπως οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, το Ασκληπιείο της Επιδαύρου , το κάστρο Παλαμήδι και πολλοί άλλοι. Αυτοί οι χώροι αποτελούν σημαντικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, και η εμπειρία της νυχτερινής τους επίσκεψης υπό το φως της Πανσελήνου θα μπορούσε να είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους επισκέπτες να ζήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Η απόφαση να παραμείνουν κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Αργολίδας τη βραδιά της Πανσελήνου του Αυγούστου είναι απογοητευτική και ακατανόητη. Γιατί να στερήσουμε από τον κόσμο την ευκαιρία να απολαύσει την πανσέληνο σε ένα τόσο μαγευτικό περιβάλλον, σε μια περιοχή που κατέχει τόσο σημαντική θέση στην ιστορία και τον πολιτισμό μας; Είναι αδιανόητο ένας νομός με τόσους αρχαιολογικούς χώρους να μην περιλαμβάνεται στον κατάλογο των περιοχών όπου διοργανώνονται αυτές οι εκδηλώσεις.

Η παράλειψη αυτή αποτελεί μια αδικία τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες που καταφθάνουν στην περιοχή κάθε χρόνο. Τι συμβαίνει και φέτος δεν υπάρχει εκδήλωση ή επίσκεψη ;  να επισημάνουμε ότι η περιοχή σφύζει από τουρισμό ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που δυστυχώς δεν θα  δοθεί η ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν αυτήν τη μαγευτική βραδιά σε ένα από τα πιο ιστορικά και πολιτιστικά πλούσια μέρη της Ελλάδας.

Παραθέτουμε το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού

https://www.culture.gov.gr/el/service/SitePages/view.aspx

Γράφει η Βασιλική Ντουφεξή

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ