Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕΟΦ: Ανάκληση αλοιφής και αφρόλουτρου λόγω επικίνδυνων συστατικών

ΕΟΦ: Ανάκληση αλοιφής και αφρόλουτρου λόγω επικίνδυνων συστατικών

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοινώνει την άμεση ανάκληση της φαρμακευτικής αλοιφής «Ostex» και του καλλυντικού προϊόντος «VICTOR cold titanium hair & body shower». Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από ενδελεχή έλεγχο και διαπιστώσεις για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και την ποιότητα των συγκεκριμένων προϊόντων.

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του σκευάσματος «Ostex», τo οποίο διαφημίζεται στο διαδίκτυο ως φαρμακευτική αλοιφή για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων, για αντιμετώπιση των φλεγμονών στις αρθρώσεις κλπ. Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν, και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. To «Ostex», διαφημίζεται και διακινείται στη χώρα μας διαδικτυακά μέσω ιστοσελίδων, όπως η : https://www.ostexonline.com/ κ.α., παρανόμως, ενώ η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του ή τη διακίνησή του στην ελληνική αγορά, είναι άγνωστη. Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους τo σκεύασμα «Ostex», να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Επισημαίνεται επίσης ότι η αγορά φαρμάκων και γενικότερα προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ, πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από αξιόπιστες πηγές.

Την ανάκληση της παρτίδας 826001 του καλλυντικού προϊόντος VICTOR cold titanium hair & body shower, διότι σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν από τη Διεύθυνση Εργαστηρίων του ΕΟΦ σε δείγμα του προϊόντος περιέχονται οι ουσίες: Methylisothiazolinone η οποία υπερβαίνει το όριο σύμφωνα με τον ΕΚ1223/2009, Lilial Butylphenylmethylpropional η οποία αναγράφεται στην επισήμανση ενώ απαγορεύεται σύμφωνα με τον ΕΚ1223/2009 και 1,4 Dioxane, η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο των συστατικών που απαγορεύονται στα καλλυντικά σύμφωνα με τον ΕΚ1223/2009. Η εταιρεία GP PRODUCTS AE – ΧΑΡΜΑΝΗΣ και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που ενδεχομένως το διακινεί οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της και να αποσύρει τη συγκεκριμένη παρτίδα από την αγορά. Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ