Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΝαύπλιο :Έκθεση Γιάννης Ψυχοπαίδης «Οι αγωνιστές του ’21» Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Ναύπλιο :Έκθεση Γιάννης Ψυχοπαίδης «Οι αγωνιστές του ’21» Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, ώρα 20.00 στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου Παράρτημα Ναυπλίου εγκαινιάζεται η έκθεση ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ «Οι αγωνιστές του ’21».

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης δημιουργεί μια πινακοθήκη πορτρέτων «των αγωνιστών του ’21», αποδίδοντας τις μορφές των αγωνιστών χωρίς εξιδανικεύσεις και φιλαρέσκειες. Οι ήρωες μέσα από έντονα φωτεινά χρώματα και μέσα από το μαυρόασπρο της ξυλογραφίας εγγράφονται στη συλλογική μνήμη ως φορείς του διαχρονικού μηνύματος για ελευθερία, αποδεικνύοντας ότι ο απόηχος του αγώνα παραμένει πάντα ισχυρός και πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους καλλιτέχνες.

Το βλέμμα «των αγωνιστών του ΄21» προσκαλεί το θεατή να αποκαλύψει όλες εκείνες τις δυνάμεις που έκρυβαν μέσα τους οι ήρωες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, και συγχρόνως επιχειρείται ένας διάλογος με τα έργα της ηρωικής απεικόνισης της Ελληνικής Επανάστασης, που παρουσιάζονται στο παράρτημα, δίνοντας αισθητή μορφή στον ιστορικό χαρακτήρα της πόλης του Ναυπλίου.

Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου
Εγκαίνια: Δευτέρα 22 Ιουλίου, ώρα 20.00
Διάρκεια: 22 Ιουλίου 2024 – 28 Φεβρουαρίου 2025
Θεατρική παράσταση
«Καραϊσκάκενα, o Θρύλος» της Σοφίας Καψούρου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά

Η βραβευμένη με το Διεθνές Βραβείο της Ανατολίας Σοφία Καψούρου παρουσιάζει στον προαύλιο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης Ναυπλίου, το θεατρικό μονόλογό της «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος» για μία και μοναδική παράσταση. Στην Πανσέληνο του Ιουλίου, κάτω από το φως του φεγγαριού, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική θεατρική εμπειρία. Ένα ταξίδι στον χρόνο, όπου το σήμερα θα συνομιλήσει με τα χρόνια του αγώνα του ’21 και η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους θα ζωντανέψει ξανά μέσα από τη ζωή της Ζωής Διαμάντως Διμισκή, μητέρας του αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη. Ένα αντιπολεμικό έργο σε καιρό πολέμου. Ένα έργο ύμνος στη γυναίκα και την ελευθερία της.

Ο αντισυμβατικός και σαρωτικός μονόλογος της Σοφίας Καψούρου «Καραϊσκάκενα, o Θρύλος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την ίδια στον ρόλο της Καραϊσκάκενας, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων των Τουρκικών Κρατικών Θεάτρων τον Νοέμβριο του 2023 και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην εμβληματική σκηνή Üsküdar Tekel Stage του Εθνικού Θεάτρου της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, αποτελώντας μία σημαντική και ιστορική στιγμή για τις δύο γειτονικές χώρες.

Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 21 Ιουλίου, ώρα 21:30. Είσοδος Ελεύθερη.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ