Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΘερινό ηλιοστάσιο 2024: Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου- Πόσο θα διαρκέσει

Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου- Πόσο θα διαρκέσει

Σήμερα είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, καθώς απόψε (20.06.2024) το βράδυ (23:50 μ.μ.) λαμβάνει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο 2024, γεγονός που σηματοδοτεί «αστρολογικά» και την έλευση του φετινού καλοκαιριού, για το βόρειο ημισφαίριο της Γης, όπου ανήκει η Ελλάδα.

Το καλοκαίρι, βέβαια, έχει ξεκινήσει από 1η Ιουνίου, κάτι που έχουμε διαπιστώσει και από τις υψηλές θερμοκρασίες. Το θερινό ηλιοστάσιο που αποτελεί την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, πρόκειται να διαρκέσει σχεδόν 15 ώρες (ανατολή του Ήλιου στις 06:02 και δύση στις 20:50) .

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές το το χρόνο, και έτσι έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο (Ιούνιος) καθώς και το χειμερινό (Δεκέμβριος). Το καλοκαίρι, η ημέρα του ηλιοστασίου είναι μεγαλύτερη, ενώ το χειμώνα είναι η μικρότερη μέρα του έτους, σε όλες τις περιοχές της Γης.

Μετά την 22η Ιουνίου, οι ημέρες αρχίζουν σταδιακά να μικραίνουν μέχρι να εξισωθούν με τις νύχτες. Η εξίσωση αυτή στη διάρκειας της μέρας με τη νύχτα σηματοδοτεί την φθινοπωρινή ισημερία.

Τι σημαίνει ηλιοστάσιο;
Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται στο ψηλότερο ή χαμηλότερο σημείο του ουρανού. Η λέξη ηλιοστάσιο είναι σύνθετη και προέρχεται από την λέξη «Ήλιος» και το «στέκομαι/ στάση)», καθώς λίγες μέρες πριν ή μετά τα ηλιοστάσια, ο ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή τα νότια, κίνηση που την ημέρα του ηλιοστασίου μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

 

 

Πηγή: newsit.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ