Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤα «καρτέλ» πορτοκαλιού υπεύθυνα για την αύξηση στην τιμή του χυμού καταγγέλλουν...

Τα «καρτέλ» πορτοκαλιού υπεύθυνα για την αύξηση στην τιμή του χυμού καταγγέλλουν Παπαδημητρακόπουλος και Πολυχρονάκης (βίντεο)

Στην εκπομπή «Action Τώρα» του Action 24 βρέθηκαν καλεσμένοι του Νίκου Υποφάντη και της Ντόρα Κουτροκόη ο κ. Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος, επιχειρηματίας της Orange Be Global και ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, σύμβουλος επιχειρήσεων εξαγωγής φρούτων, με σκοπό να συζητήσουν για την τεράστια αύξηση που παρατηρείται στην αγορά του φυσικού χυμού.

Ο κ. Παπαδημητρακόπουλος ανέφερε πως στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης που βιώνει ο σύγχρονος κόσμος δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστος και ο αγροτικός χώρος. Η τιμή του χυμού σε παγκόσμιο επίπεδο καθορίζεται από τα δύο μεγαλύτερα «καρτέλ» πορτοκαλιού στην Βραζιλία. Όπως παρατηρεί ο κ. Πολυχρονάκης η Βραζιλία καλλιεργεί το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πορτοκαλιού και παράγει το 75% των παγκόσμιων ποσοστών χυμού. Η μείωση όμως στις διαθέσιμες ποσότητες πορτοκαλιού κατά 24% στην Βραζιλία οδήγησε στην απότομη αύξηση της τιμής του φρέσκου χυμού.

Σε συνδυασμό και με την μείωση της παραγωγής στην Καλιφόρνια αλλά και στην Ευρώπη παρατηρήθηκε μείωση της προσφοράς, με την ζήτηση να παραμένει στα ίδια επίπεδα, απόρροια αυτών η αύξηση της τιμής. Με την αύξηση αυτή δόθηκε η δυνατότητα και στους Έλληνες παραγωγούς να έχουν αρκετά κέρδη στον τομέα της χυμοποίησης όμως τα προβλήματα όπως το μεγάλο κόστος παραγωγής και συλλογής τους δυσαρέστησαν.

Ο μεγαλύτερος ηττημένος με τις αυξήσεις αυτές είναι φυσικά ο καταναλωτής καθώς η αύξηση της τιμής είναι κατά πολύ ασύμμετρη ως προς την τιμή της πρώτης ύλης, η οποία αν και αυξήθηκε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τελική τιμή του χυμού. Τα μεγάλα ποσοστά κέρδους που έχουν τα Supermarket σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος μεταφοράς και τις τιμές που έχουν θέσει τα βραζιλιάνικα καρτέλ του πορτοκαλιού έχουν εκτοξεύσει την τελική τιμή στον καταναλωτή.

Δείτε το παρακάτω βίντεο της εκπομπής

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ