Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕικαστική Έκθεση: «Η Μύρτις αναγεννάται στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας»

Εικαστική Έκθεση: «Η Μύρτις αναγεννάται στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας»

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδος και το 4o Δημ. Σχολείο Ναυπλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων, και σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας διοργανώνουν την Εικαστική Έκθεση: «Η Μύρτις αναγεννάται στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας».

Πρόκειται για μία έκθεση αφιερωμένη στη Μύρτιδα, ενός 11 χρόνου κοριτσιού που πέθανε το 430πΧ. στον μεγάλο λοιμό των Αθηνών κατά τη διάρκεια του 2ου έτους του Πελοποννησιακού πολέμου. Το άριστα διατηρημένο κρανίο της έφηβης Μύρτιδος, χάρη στην άρτια διατηρημένη οδοντοστοιχία της, οδήγησε στην ανάπλαση του προσώπου της. Πρόκειται για έναν προσωπικό άθλο του εμπνευστή αυτής της ιδέας, του επικ. καθ. κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη και των συνεργατών του, που αξιοποιώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, έφεραν στο προσκήνιο ένα «ανώνυμο» κορίτσι της εποχής του Περικλή να αποκτήσει «πρόσωπο».
Η Μύρτις μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Μουσείο της Ακρόπολης, ταξίδεψε σε πολλά μουσεία της χώρας, απέκτησε τον τίτλο της πρέσβειρας του ΟΗΕ και της «Φίλης της Χιλιετίας» και είναι πλέον συνεργάτιδά τους στην καταπολέμηση των ασθενειών και της φτώχειας. Επισκέφθηκε δεκάδες σχολεία, έχει αποτελέσει έμπνευση για ζωγράφους, γλύπτες και συγγραφείς, έχει γίνει γραμματόσημο από τα ΕΛΤΑ και συλλεκτικό νόμισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Μύρτις έγινε ένα «πρόσωπο» της εποχής μας. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, η εντεκάχρονη Μύρτις αναγεννάται στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας, αλλά και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης του Ναυπλίου. Οι μαθητές εμπνευστήκαν από αυτό το κορίτσι για να ζωγραφίσουν, να γράψουν, να σκεφτούν. Η έκθεση περιλαμβάνει 2 μέρη: Στο 1ο μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, ζωγραφίζουν έργα εμπνεόμενα από το πρόσωπο και την ιστορική διαδρομή της Μύρτιδας. Στο 2ο μέρος, η έκθεση συνεχίζεται με έργα των μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας που δημιουργήθηκαν μέσα στη σχολική τους χρονιά και αφιερώνονται στη Μύρτιδα.
Η ιστορία της αναγεννημένης Μύρτιδας που έζησε την ακμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας όμως και τον πόλεμο και τον φονικό λοιμό, έδωσε τροφή στη φαντασία των μαθητών και των μαθητριών να έρθουν σε επαφή με έναν άλλο τρόπο με την ιστορία, συνδέοντας την με το σήμερα και τις δικές τους ζωές.
Την Παρασκευή 17 Μαΐου, ο Ευριπίδης, ο Αισχύλος και ο Καμπανέλης θα συναντήσουν στο Βουλευτικό τον Ρίτσο, τον Ελύτη και τον Σαρτρ.
Με αφορμή τις όψεις της ζωής και της μορφής της Μύρτιδος, οι χοροθεατρικές παραστάσεις, «Ενώ είδες! Ιάσονες και Μήδειες» και «Από τον Αισχύλο έως σήμερα… «πάθει μάθος»;» (Μάρτιος 2023 και Απρίλιος 2024),* ενώνονται με την performance (inprogress) «Μύρτις προτομές: μαρμάρου λόγια», ολοκληρώνοντας το τελευταίο τμήμα του τρίπτυχου που πραγματεύεται τη σύγκρουση, την απώλεια και τη δικαίωση.
Οι ερμηνευτές-μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας από όλες τις κατευθύνσεις τεχνών (εικαστικά, χορός, θέατρο) και η δημιουργός του τρίπτυχου, καθηγήτρια χορού και θεατρικής κίνησης, Βέρα Κίτνα, καλούνται, όχι για να απαντήσουν, αλλά για να μεγεθύνουν και να απευθύνουν το ερώτημα: Είδες; Ποιο το πρόσχημα; Ποια η αιτία; Για ποιον εχθρό;
Η Μύρτις αλλάζει όψεις. Η Μύρτις διαπερνά τραγικά τον γεωγραφικό χάρτη της επανάληψης, χαράζοντας, σαν σε μάρμαρο λέξεις, τόπους, μνήμες, αισθήσεις… ως το τέλος του χρόνου. Τελικά, ποιος έμαθε; Ποιος έπαθε;
*Πρόκειται για το 1ο και 2ο μέρος του τρίπτυχου που εγκαινίασαν το 5ο και 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αχαρνών (2023, 2024), σε συνεργασία με το ίδρυμα «Μ. Κακογιάννης».
Βουλευτικό Ναυπλίου
Εγκαίνια:Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρα: 19:30
Η εικαστική έκθεση των μαθητών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας στο ισόγειο του Βουλευτικού θα διαρκέσει17.5.2024 -26.5.2024
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:9:00 έως 14:00
και τα Σαββατοκύριακα9:00 έως 14:00 και18:00 έως 21:00

 

Σας πληροφορούμε ότι η Εικαστική  έκθεση στον ισόγειο χώρο του
Βουλευτικού στο Ναύπλιο θα συνεχιστεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας και θα
μπορούν οι μαθητές της ΣΤ τάξεως Δημοτικού της περιοχής Αργολίδος να
ξεναγηθούν από την κυρία Μάγδα Μάρα κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα: 6981796930 και στο τηλέφωνο του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας: 27510
89283.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ