Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠάσχα 2024: «Φωτιά» στις τιμές για σοκολατένια αυγά και τσουρέκια – Οι...

Πάσχα 2024: «Φωτιά» στις τιμές για σοκολατένια αυγά και τσουρέκια – Οι ενδεικτικές τιμές

Ενόψει των εορτών του Πάσχα η σοκολάτα και τα παράγωγα της θα έχουν την τιμητική τους.

Σε σχέση με πέρυσι όμως οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη τους καθώς η τιμή του κακάου και της κακαόμαζας έχει αυξηθεί κατά 45%-50%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, στην γήρανση των κακαόδεντρων αλλά και στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο προκάλεσε πολύ έντονες βροχοπτώσεις στις κυριότερες χώρες παραγωγής του κακάο με αποτέλεσμα την νόσο του μαύρου λοβού που κατέστρεψε μέρος των καλλιεργειών.

Η αύξηση της τιμής του κακάο φυσικά επηρέασε και την Ελλάδα, αυξάνοντας τις τιμές στα σοκολατένια γλυκά. Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα στην ελληνική πασχαλινή αγορά ένα σοκολατένιο αυγό με διακόσμηση θα κοστίζει γύρω στα 20€, οι καραμέλες σοκολάτας 10€ το κιλό ενώ τα λαγουδάκια 15€ σε σχέση με 12€ που ήταν η τιμή τους πέρυσι. Ο βασιλιάς του πασχαλινού τραπεζιού, το τσουρέκι, θα κοστίζει 16,5€ το τεμάχιο με γέμιση σοκολάτας ενώ το απλό 8,90€.

Φυσικά, οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές καθώς οι ζαχαροπλάστες προσπαθούν να διατηρήσουν την ποιότητα και την τιμή σε φυσιολογικά επίπεδα. Και στην περίπτωση  όμως που οι καταναλωτές αποφασίσουν να φτιάξουν οι ίδιοι τα πασχαλινά τους σοκολατένια εδέσματα, σε σύγκριση με πέρυσι, τα χρήματα που θα διαθέσουν θα είναι περισσότερα,  δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτό και την αύξηση στην τιμή των προϊόντων αυτών από τους ζαχαροπλάστες.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ