Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜε επιτυχία η ημερίδα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με το Επιμελητήριο Δράμας

Με επιτυχία η ημερίδα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με το Επιμελητήριο Δράμας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο ΡΟΛΟΣ & Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ – ΠΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

  • Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας: «Είναι πολύ βασικό να αναγνωρίσουμε την προσφορά του περιφερειακού Τύπου σε σχέση με τα κεντρικά Μ.Μ.Ε.»
  • Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων: «O τοπικός Τύπος διαβάζεται από τον κόσμο που κατοικεί στην περιοχή του περισσότερο από ότι ο εθνικός, γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δει τα δικά του προβλήματα τι εξέλιξη έχουν και αν μπορούν να λυθούν»
  • Άλκης Δερβιτσιώτης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Δ.Π.Θ.: «Για τα δημόσια πρόσωπα υπάρχει μειωμένη αξίωση προστασίας της τιμής… Υπόκεινται σε αυστηρότερη κριτική», η οποία είναι δυνατόν καμιά φορά να ξεπερνάει τα όρια»
  • Γρηγόρης Μιχαηλίδης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω: «Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής»
  • Θωμάς Μπουντουρίδης, Manager και CEO DENN: «Να δώσουμε στους δημοσιογράφους εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους»

Εκδήλωση με θέμα «Περιφερειακός Τύπος: Ο ρόλος & η ανάπτυξή του – Πώς προστατευόμαστε από την παραπληροφόρηση» διοργάνωσαν, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και το Επιμελητήριο Δράμας, στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητήριου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Βουλευτής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γιώργος Βογιατζής, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αλέξης Παναγιωτίδης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Τσακίρης, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου, καθώς και δημοσιογράφοι από τη Δράμα, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη και εν συνεχεία η Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ. Σάγια Τσαουσίδου ανέπτυξε το θέμα «Περιφερειακός Τύπος και δημοσιογραφική δεοντολογία. Εργαλεία κατά της παραπληροφόρησης». Ακολούθως, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Άλκης Δερβιτσιώτης ανέπτυξε το θέμα «Η άσκηση κριτικής στα δημόσια πρόσωπα ως ειδικότερη έκφραση της ελευθερίας της γνώμης και του λόγου (14 παρ. 1 Συντάγματος). Στη συνέχεια μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης, με θέμα «Ο δημοσιογράφος ως “δημόσιος φύλακας” στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Τελευταίος εισηγητής ήταν ο κ. Θωμάς Μπουντουρίδης, Manager και CEO DENN, με θέμα «Project DENN – Ψηφιακή εφαρμογή εξεύρεσης των fake news στο διαδίκτυο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, υποβολή ερωτήσεων από το κοινό και απαντήσεις από τους ομιλητές. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Σπύρος Λάτσας, δημοσιογράφος – εκδότης της εφημερίδας «Εργασία… συν» και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

«Ο Τύπος είναι στοιχειώδες κεφάλαιο για την ανάπτυξη και ειδικά ο περιφερειακός Τύπος»

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης δήλωσε: «Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο Επιμελητήριο Δράμας μια εξαιρετική εκδήλωση με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Ο Τύπος ειδικότερα για την ανάπτυξη είναι στοιχειώδες κεφάλαιο και ειδικά ο περιφερειακός Τύπος. Εμείς, ως Επιμελητήριο Δράμας, στηρίζουμε ουσιαστικά τις προσπάθειες του περιφερειακού Τύπου.

Έχουμε δημιουργήσει επίσης τη Δομή Καινοτομίας Lab.40. Έχουμε φιλοξενήσει ένα startup, το οποίο δημιουργεί εφαρμογή, όπου μπορεί να βρει την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια μιας ομάδας που ονομάζεται DENN.

Γενικότερα ο Τύπος αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα σε επίπεδο παραπληροφόρησης, τα οποία οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε. Από την άλλη μεριά, η ανάπτυξή του εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε ουσιαστικά τον Τύπο από τις άλλες επιχειρήσεις. Οφείλει η εκάστοτε κυβέρνηση, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να μπορεί να στηρίζει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τη δημοσιογραφική δραστηριότητα, την εκδοτική δραστηριότητα.

Θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχάς τις τοπικές εφημερίδες, τον τοπικό Τύπο, για τη συμβολή τους στην ανάδειξη του έργου μας όλα αυτά τα χρόνια. Φυσικά από τη δική μας μεριά, ως Επιμελητήριο, προσπαθούμε για το καλύτερο όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της επιχειρηματικότητας του Τύπου. Πρέπει να διασφαλίσουμε πάνω από όλα την ποιότητα και την αναπτυξιακή προοπτική. Αυτά τα πράγματα για εμάς είναι στοιχειώδη ως Επιμελητήριο. Είναι πολύ βασικό να αναγνωρίσουμε την προσφορά του περιφερειακού Τύπου σε σχέση με τα κεντρικά Μ.Μ.Ε.».

«Στον περιφερειακό Τύπο υπάρχει πρωτόλειο ρεπορτάζ»

Σε δηλώσεις της στα τοπικά Μ.Μ.Ε. η κ. Σάγια Τσαουσίδου, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης, σημείωσε: «Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Υπάρχει 62 χρόνια στην Ευρώπη και 42 στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1962 στο Σαν Ρέμο, λίγο μετά την ίδρυση της τότε ΕΟΚ, για την ανάγκη ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε ευρωπαϊκά θέματα. Για αυτό τον λόγο και δεν είναι συνδικαλιστικό σωματείο. Με αυτή τη μορφή λοιπόν συνέχισε και άρχισε να επεκτείνεται στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο. Τμήματα μπορούν να έχουν χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όχι απαραίτητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημοσιογράφοι γίνονται μέλη που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αν δηλαδή κάποιος μάχεται κατά της Ευρώπης δεν μπορεί να γίνει μέλος στην Ένωσή μας. Ο σκοπός μας, εκτός από το να ενημερώνουμε για ευρωπαϊκά θέματα, είναι να εκπαιδεύουμε και νέους δημοσιογράφους σε θέματα επικαιρότητας, όπως τώρα βλέπουμε πως είναι η παραπληροφόρηση, είναι οι ψευδείς ειδήσεις, είναι η διαφάνεια στον δημοσιογραφικό χώρο».

Ακόμη, η κ. Τσαουσίδου ανέφερε: «Η Ένωση πάντα, εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα πιστεύει στον περιφερειακό Τύπο και έχει κάνει παρά πολλές ημερίδες πάνω σε αυτό σε διάφορα μέλη της Ελλάδας, γιατί πιστεύουμε ότι ο περιφερειακός Τύπος είναι το οξυγόνο της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει να προσεχθεί και να βοηθηθεί από την τοπική κοινωνία, αλλά και από τις επιχειρήσεις, γιατί το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο, δηλαδή βοηθάει το ένα στην ανάπτυξη του άλλου. Και βέβαια βοηθάει όχι μόνο στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά και στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Άρα θα πρέπει αυτοί οι δύο να είναι πολύ κοντά και μιας και μιλάμε για το Επιμελητήριο που εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες, άλλος ένας λόγος να είναι κοντά στα Μ.Μ.Ε. της περιοχής. Γιατί και από έρευνες που έχουν γίνει, γνωρίζουμε καλά ότι ο τοπικός Τύπος διαβάζεται από τον κόσμο που κατοικεί στην περιοχή του περισσότερο από ότι ο εθνικός, γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να δει τα δικά του προβλήματα τι εξέλιξη έχουν και αν μπορούν να λυθούν. Άρα, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι στον περιφερειακό Τύπο υπάρχει πρωτόλειο ρεπορτάζ, κάτι που τα μεγάλα μέσα δυστυχώς το έχουν ξεχάσει. Γιατί στην προσπάθειά τους να έχουν ταχύτητα στην ενημέρωση, δεν τσεκάρουν τις ειδήσεις που ανεβάζουν, με αποτέλεσμα οι νέοι δημοσιογράφοι δεν βγαίνουν να κάνουν ρεπορτάζ. Κάθονται σε ένα γραφείο και παίρνουν τις ειδήσεις από ένα πρακτορείο και μπορεί να αλλάξουν λίγο τον τίτλο ή και καθόλου και να το ξανανεβάσουν στη σελίδα τους. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία. Πρέπει να ξανασκεφτούμε γιατί γίναμε δημοσιογράφοι. Δημοσιογράφος δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να ξαναδούμε την ηθική στη δημοσιογραφία, τη δεοντολογία και ενδεχομένως να χρειαστεί να εκπαιδεύσουμε –και εμείς το κάνουμε ειδικά- στην Αθήνα- νέους δημοσιογράφους, δίνοντάς τους ό,τι καινούργιο υπάρχει. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά, όχι απαραίτητα δημοσιογράφους, και φοιτητές, οι οποίοι έρχονται για να ενημερωθούν, γιατί βλέπουμε ότι η κοινωνία πλέον έχει ανοίξει και η δημοσιογραφία χωρίζεται στους επαγγελματίες δημοσιογράφους και στη δημοσιογραφία των πολιτών. Η δημοσιογραφία των πολιτών είναι η δημοσιογραφία μέσα από τα social media. Δηλαδή ο κάθε ένας ανεβάζει ο,τιδήποτε χωρίς να ξέρουμε την προέλευση και όλοι το διαβάζουμε χωρίς να ξέρουμε αν είναι πραγματικό ή όχι».

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ