Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΓΥΝΑΙΚΑΟι Συμβουλές της ΩΡΛ: Αλλεργική ρινίτιδα... τι κάνω; ... Της ιατρού...

Οι Συμβουλές της ΩΡΛ: Αλλεργική ρινίτιδα… τι κάνω; … Της ιατρού Ελεονόρας Αβραμοπούλου

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του ρινικού βλεννογόνου η οποία ξεκινά από μια αλλεργική απάντηση σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα όπως γύρη, γρασίδι, μύκητες, ακάρεα, σκόνη, τρίχωμα ζώων κ.ά.

Διακρίνεται σε δύο βασικούς τύπους: την εποχική και την ολοετή. Η πρώτη εμφανίζεται κυρίως  την άνοιξη και το φθινόπωρο και οφείλεται στο αυξημένο φορτίο αλλεργιογόνων της ατμόσφαιρας, ενώ η δεύτερη υπάρχει ανεξαρτήτως εποχής και οφείλεται κυρίως σε αλλεργιογόνα εντός σπιτιού, όπως για παράδειγμα η σκόνη, τα ακάρεα και το τρίχωμα ζώων.

Στις τελευταίες μελέτες έχει βρεθεί ότι η αλλεργική ρινίτιδα επηρεάζει έως και 40% του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα συναντάται συχνότερα στα παιδιά και στους εφήβους, ενώ η ολοετής φαίνεται να είναι συχνότερη στους ενήλικες.

Τα συνήθη συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι κνησμός (φαγούρα) στη μύτη ή/και τον λαιμό, ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), ρινόρροια και φτάρνισμα. Επιπλέον μπορούν να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως μπούκωμα των αυτιών, φαγούρα στα μάτια και δακρύρροια, οπισθορρινικές εκκρίσεις, βήχας κ.ά. Επίσης, τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα συχνά εμφανίζουν μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, πονοκεφάλους και κακουχία.

Εικόνα 1: Μαύροι κύκλοι και οι γραμμές Dennie-Morgan αποτελούν  χαρακτηριστικά σημεία της αλλεργικής ρινίτιδας.

 

Εικόνα 2: Αλλεργικός χαιρετισμός ονομάζεται η κίνηση κατά την οποία ο ασθενής “σκουπίζει” συνέχεια  τη μύτη του με την παλάμη.

Για να τεθεί η διάγνωση ο ΩΡΛ ιατρός σας, αφού πάρει πλήρες ιατρικό ιστορικό θα εξετάσει την μύτη σας με ενδοσκόπιο. Μετά την ενδοσκόπηση, και αφού βεβαιωθεί ότι δεν υφίστανται ανατομικοί λόγοι (π.χ, σκολίωση ρινικού διαφράγματος ή υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών) ή άλλες παθήσεις που προκαλούν ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), θα σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή η οποία θα αποτελείται από ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή υπέρτονα διαλύματα, ρινικά σπρέι  και αντιισταμινικά σκευάσματα.

Η τεκμηρίωση της αλλεργίας  και ο καθορισμός του αλλεργιογόνου γίνεται με την δοκιμασία νυγμών (skin prick test-SPT), αλλά και με εξετάσεις αίματος (RAST).

Αφού λοιπόν διαπιστωθεί η αλλεργία σε συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, τότε ο ασθενής μας μπορεί να υποβληθεί σε ανοσοθεραπεία.

Tι είναι η  ανοσοθεραπεία (ή θεραπεία απευαισθητοποίησης);

Πρόκειται για τη χορήγηση προοδευτικά αυξανόμενης ποσότητας του αλλεργιογόνου που ευθύνεται για τα συμπτώματα του ασθενούς, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο της μη αναγνώρισή του ως ξένο σώμα (αντιγόνο).

Σε κάποιες δε περιπτώσεις ασθενών, η συντηρητική αντιμετώπιση δεν είναι αρκετή για την αποκατάσταση της ελεύθερης ρινικής αναπνοής και για το λόγο αυτό χρειάζεται και η χειρουργική παρέμβαση (π.χ. σε σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών κ.ά.).

Καλό είναι να προλαμβάνουμε την εμφάνιση των συμπτωμάτων υιοθετώντας ή αλλάζοντας κάποιες συνήθειες όπως:

  • Αποφύγετε την επαφή με τα ζώα στα οποία έχετε αλλεργία
  • Χρησιμοποιείτε μάσκα ή ειδικά ρινικά φίλτρα την εποχή της ανθοφορίας
  • Να αερίζετε το σπίτι σας συχνά
  • Απαλλαγείτε από αντικείμενα που μαζεύουν σκόνη (λούτρινα, μόνιμη μοκέτα) 
  • Να αλλάζετε συχνά το φίλτρο στο κλιματιστικό
  • Κλείστε καλά το σπίτι και το αυτοκίνητό σας όταν φυσάει
  • Αποφεύγετε περιοχές με μεγάλη βλάστηση
  • Μη διατηρείτε φυτά μέσα στο σπίτι
  • Μη χρησιμοποιείτε  πουπουλένια μαξιλάρια και σκεπάσματα

Εάν είναι αδύνατον να αποφύγετε το αλλεργιογόνο, τότε καλό είναι να ξεκινήσετε την φαρμακευτική αγωγή πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Σημαντικό! Πριν από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής συμβουλευτείτε το γιατρό που σας παρακολουθεί.

Ωτορινολαρυγγολόγο Αβραμοπούλου Ελεονόρα

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ