Οι ρίζες αυτής της παράδοσης βρίσκονται σε αρχαία έθιμα εορταστικών άρτων.
Στις παραδοσιακές συνταγές, που ποικίλουν από τόπο σε τόπο, τόσο στην παρασκευή, όσο και στον στολισμό και την τελετουργία κοπής του, το Χριστόψωμο είναι αρκετά γλυκό. Ωστόσο, αν παραλείψουμε τη μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, μπορούμε να το κάνουμε πιο άγλυκο, ώστε να το καταναλώσουμε σαν ψωμί.
Το Χριστόψωμο, παραδοσιακά το κόβει ο σπιτονοικοκύρης, και μόνο αυτός, ο οποίος μοιράζει τα κομμάτια στους υπόλοιπους.
Είναι μια πάρα πολύ ιδέα να φτιάξουμε μόνοι μας το Χριστόψωμό μας, όχι μόνο για να έρθουμε πιο κοντά στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας, μα και για να προσφέρουμε στους δικούς μας ανθρώπους.
Ας δούμε πώς θα το φτιάξουμε λοιπόν:
Υλικά:
(2-3 Χριστόψωμα)
1.5 κιλό αλεύρι
100 γρ. μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα ζάχαρη
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι μαστίχα
1 κουταλάκι κανέλλα
2 κουταλιές κοφτές γλυκάνισο
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
Χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί
Οδηγίες:
Αποβραδίς, μέσα στη λεκάνη/μπωλ που θα ζυμώσουμε, διαλύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό και προσθέτουμε αλεύρι, τόσο, όσο να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα κι από πάνω κάτι ζεστό, όπως κουβέρτα, μάλλινο ρούχο κτλ. Την τοποθετούμε σε ένα μέρος αρκετά ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Την επόμενη μέρα, ξεκινάμε από το πρωί γιατί η διαδικασία κρατά ώρες.
Προσθέτουμε στη μαγιά το μισό αλεύρι, τη μισή ζάχαρη και το μισό λάδι και ζυμώνουμε όσο να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, αν χρειαστεί.
Μόλις γίνει μια ομοιογενής, μαλακιά ζύμη, σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και κουβέρτα, και τοποθετούμε τη λεκάνη σε μέρος αρκετά ζεστό αλλά και ήσυχο -δεν πρέπει να την μετακινούμε ή να την σκουντάμε όσο φουσκώνει.
Αφήνουμε να ανέβει για 3 ώρες περίπου.
Στη συνέχεια, ζυμώνουμε ξανά, προσέχοντας τα χέρια μας να είναι ζεστά προτού πιάσουμε το ζυμάρι. Καθώς ζυμώνουμε, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, και προσέχουμε να απλωθούν και να αναμειχθούν καλά.
Ζυμώνουμε γερά και δυνατά, για 15 λεπτά τουλάχιστον.
Σκεπάζουμε ξανά όπως πριν, και το αφήνουμε να ανέβει πάλι για 2 ώρες περίπου.
Ζεσταίνουμε πάλι τα χέρια μας, και ξαναζυμώνουμε.
Κόβουμε τη ζύμη σε 2 ή 3 κομμάτια, ανάλογα πόσα Χριστόψωμα θέλουμε να φτιάξουμε.
Κρατάμε και μικρότερα κομματάκια ζύμης για να φτιάξουμε τα μακρόστενα κορδόνια, με τα οποία θα φτιάξουμε τον Σταυρό πάνω στα Χριστόψωμα.
Ζυμώνουμε δυνατά και πλάθουμε τα Χριστόψωμά μας.
Ανοίγουμε μακρόστενά κορδόνια για το στόλισμα. Όσο πιο λεπτά τα φτιάξουμε, τόσο καλύτερα -στα δικά μου φέτος βγήκαν λίγο χονδρά όταν φούσκωσαν.
Βάζουμε κι ένα καρύδι στο κέντρο του Σταυρού, και το πιέζουμε για να μην βγει τελείως έξω όταν ανέβει η ζύμη.
Τοποθετούμε τα Χριστόψωμα σε ταψιά με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε πάλι για να ανέβουν, γαι άλλες 2 ώρες περίπου.
Με λίγο χλιαρό νερό ή γάλα, αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, στους 160 βαθμούς.
Μετά τα 5 πρώτα λεπτά ψησίματος, βάζουμε ένα αλουμινόχαρτο από πάνω για να μην αρπάξει πολύ η επιφάνεια.
Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!!!
Η Ελλάδα είναι για πολλούς ένας ονειρεμένος προορισμός διακοπών. Αλλά πόσο ελκυστική είναι για μόνιμη…
Η ομάδα του Άργους πανηγύρισε την δύσκολη νίκη απέναντι στην ομάδα του Ιωνικού με 29-26…
Επικράτησε του Παναργειακού η Ηλιούπολη με 1-0, σε έναν αγώνα γεμάτο ένταση, δυνατές φάσεις για…
Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με το protothema.gr προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τη…
Αναγγελία θυελλωδών ανέμων από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024. 1.-Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα…
Ο Παναργειακός υποδέχεται την Ηλιούπολη στο Δ.Α.Κ Άργους (16/11, 16:30) στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής…