Φέτος κλείνουν 10 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα μας. Όλα αυτά τα χρόνια πολλοί μας ρώτησαν πως θα αξιοποιηθεί του Γιώργου Αντωνίου, μεταξύ αυτών άνθρωποι που του είχαν δώσει συνεντεύξεις και υλικά, ερευνητές, φοιτητές κ.ά. Επίσης πολλοί αναζήτησαν ντοκουμέντα για δημοσίευση σε εργασίες και μελέτες. Προσφέραμε σε όλους όσα υλικά ήταν διαθέσιμα και τους ευχαριστούμε για τις αναφορές τους.
Μετά τον θάνατο του, μας έγιναν κάποιες προτάσεις για ψηφιοποίηση και αξιοποίηση του αρχείου με την δημιουργία ενός οργανισμού με το όνομά του. Συζητώντας τες -όσο ήταν και η μητέρα μας στη ζωή- εκτιμήσαμε ότι δεν θα ήταν επιθυμία του πατέρα μας να γίνει κάτι τέτοιο. Το σύνολο της δουλειάς του έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο του μόχθου και της καθημερινότητας, τον ανώνυμο-μέγα. Τον πρωταγωνιστή μιας λαογραφίας που δεν αντιμετωπίζεται με όρους φολκλόρ. Αυτός ο απλός άνθρωπος είναι ο πρωταγωνιστής και ο ερευνητής Γιώργος Αντωνίου αυτόν προσπάθησε να αναδείξει, όχι τον εαυτό του.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι τους τελευταίους 6 μήνες έχουμε έρθει σε επαφή με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Αργολίδας ώστε να παραδοθεί το σύνολο του αρχείου. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες φωτογραφίες και ντοκουμέντα, χιλιάδες κασέτες ήχου και βίντεο. Η διαδικασία παράδοσης θα ολοκληρωθεί εντός του 2024. Γνωρίζουμε ότι η ψηφιοποίηση και αξιοποίησή του δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση καθώς ο όγκος του αρχείου είναι μεγάλος και δυστυχώς η υποστελέχωση των περιφερειακών ΓΑΚ συνεχίζεται. Όμως, όσο υπάρχουν άνθρωποι όπως η κ. Μαρίνα Τσουλουχά, προϊσταμένη των ΓΑΚ Ν. Αργολίδας, που αντιμετωπίζουν τα αρχεία σαν «θησαυρούς», υπάρχει ελπίδα.