Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟTι θα εισπράξουμε και τι θα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους

Tι θα εισπράξουμε και τι θα πληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους

Ένας μήνας απέμεινε για να μας αποχαιρετίσει επίσημα το 2023. Μέσα σε αυτές τις 30 και κάτι ημέρες όμως, υπάρχουν πολλές και σημαντικές ημερομηνίες για τις «τσέπες» των πολιτών.

Είτε με τη μορφή είσπραξης είτε με την υποχρέωση καταβολών, το οικονομικό «καλεντάρι» του Δεκέμβρη είναι αρκετά «πλούσιο».

Υποχρεώσεις

Ξεκινάμε με τις υποχρεώσεις εκατομμυρίων πολιτών για τον Δεκέμβριο.Οι βασικές οικονομικές υποχρεώσεις είναι:

Tέλη Κυκλοφορίας Τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται έως το τέλος Δεκεμβρίου του κάθε έτους, εφόσον δεν δοθεί παράταση. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται και πρόστιμο:

ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.

30 €, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 €.

ENΦΙΑ

Εχει καταβληθεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος του ΕΝΦΙΑ και απομένουν περίπου 600 εκατ. ευρώ από τα 2,25 δισ. έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει οι υπόχρεοι να καταβάλλουν το τίμημα που αντιστοιχεί στην όγδοη δόση, σε διαφορετική περίπτωση το ποσό θα προσαυξάνεται για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει εξοφληθεί η δόση για τον φόρο εισοδήματος- 6η κατά σειρά. Η τελευταία και όγδοη δόση πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Ρυθμίσεις οφειλών- Επιστρεπτέα προκαταβολή

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί και οι δόσεις για ρυθμίσεις οφειλών και να έχει επιστραφεί μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εισπράξεις

Ευτυχώς όμως, εκτός από τις υποχρεώσεις των πολιτών υπάρχουν και οι εισπράξεις, οι οποίες φέτος αναμένονται αρκετές.

Επίδομα Θέρμανσης

Στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η διορία για τις αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης και στις 22 του ίδιου μήνα θα αρχίσουν να πιστώνονται οι προκαταβολές.

Youth Pass

Μέχρι την άλλη, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα μπορούν οι δικαιούχοι του Youth Pass, να υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα για να λάβουν το voucher των 150 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση -την οποία δικαιούνται 200.000 νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών- έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. μέχρι και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι ενισχύσεις θα έχουν αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση έως και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Market pass

Επίδομα και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023 θα λάβουν οι κάτοικοι – που είναι δικαιούχοι – από τις πληγείσες περιοχές. Η διαδικασία θα είναι αυτόματη και με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις. Η καταβολή θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ για όσους κάνουν νέες αιτήσεις η πληρωμή θα γίνει αργότερα.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

 Το επίδομα θα δοθεί εφέτος σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες, με εισοδηματικά κριτήρια πριν τα Χριστούγεννα, με συνολικό κόστος 352 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι, οι οικογένειες που εισπράττουν το επίδομα τέκνων του ΟΠΕΚΑ και θα λάβουν αύξηση 150% στο ποσό του μηνιαίου επιδόματος για τον Δεκέμβριο.

Πηγή: www.iefimerida.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ