Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΤέλος στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τέλος στις χρεώσεις για χειραποσκευές στο αεροπλάνο βάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το τέλος στις χρεώσεις για τις χειραποσκευές στα αεροπλάνα και κοινούς κανόνες για τυποποιημένες διαστάσεις χειραποσκευών, ψήφισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ενέκρινε σήμερα ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση με σκοπό οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ να καταργήσουν τα πρόσθετα τέλη για τους επιβάτες που φέρνουν χειραποσκευές στην καμπίνα, καθώς και τις πρόσθετες και ενίοτε κρυφές χρεώσεις, που δυσχεραίνουν τη σύγκριση των τιμών από τους επιβάτες.

Παράλληλα καλεί την Ευρωπαική Επιτροπή να υποχρεώσει τις αεροπορικές εταιρείες να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες και πρότυπα σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με το μέγεθος των χειραποσκευών.

Επιτρέπεται να χρεώνουν τις χειραποσκευές οι αεροπορικές εταιρείες;

Το Δικαστήριο της ΕΕ, με απόφασή του το 2014, είχε κρίνει ότι οι χειραποσκευές που φέρει ένας επιβάτης εντος τους αεροσκάφους, θεωρούνται “αναπόσπαστο κομμάτι” των αεροπορικών ταξιδιών, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια μεγέθους και βάρους και, συνεπώς, δεν υπόκεινται σε επιπλέον κόστος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας σαφή αναφορά στην απόφαση του Δικαστηρίου, ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, καλώντας τις αεροπορικές εταιρείες να εγγυηθούν ότι οι επιβάτες θα μεταφέρουν τις αποσκευές καμπίνας δωρεάν και παράλληλα να θεσπίσουν κοινά χαρακτηριστικά για τις διαστάσεις μιας χειραποσκευής.

Τι θα σημαίνει αυτό για τους ταξιδιώτες;

Σε περίπτωση που εφαρμοστούν αυτοί οι κανόνες, εκατομμύρια επιβάτες σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούν να μεταφέρουν δωρεάν τη χειραποσκευή τους στο αεροσκάφος, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για διαφορετικούς περιορισμούς μεγέθους και βάρους από διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες. Κάτι που θα διευκολύνει επιπλέον τους επιβάτες που μετακινούνται με διαφορετικές εταιρείες, μέχρι την άφιξή τους στον προορισμό τους. Παράλληλα οι επιβάτες θα μπορούν να συγκρίνουν ευκολότερα τις τιμές κάθε αεροπορικής εταιρείας, χωρίς κρυφές και επιπλέον χρεώσεις, ώστε να επιλέγουν την πιο οικονομική πτήση. ….. η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ