Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΛΑΚΩΝΙΑΞεκινάει η λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σκάλα Λακωνίας

Ξεκινάει η λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σκάλα Λακωνίας

Η δομή στη Σκάλα ολοκληρώθηκε και τίθεται σταδιακά σε λειτουργία, ενώ ήδη λειτουργούν οι άλλες δύο -αρχικά η μονάδα στην Παλαιόχουνη της Αρκαδίας για τα απορρίμματα των δήμων της Αργολιδοκορινθίας όπως και των δύο δήμων της Κυνουρίας και του Δήμου Τρίπολης, και στη συνέχεια η μονάδα στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας για τα απορρίμματα των δήμων της Μεσσηνίας όπως και των Δήμων Γορτυνίας και Μεγαλόπολης της Αρκαδίας,

Σήμερα τελείωσε η πρώτη φάση στον αγώνα εναντίον των σκουπιδιών,είπε ο  Π. Νίκας ακόμα υπάρχει δρόμος κι αυτός είναι ανηφορικός, γιατί χρειάζεται να κάνουμε μεγάλα βήματα στην ανακύκλωση προκειμένου, εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος, να προκύψει και μείωση του κόστους διαχείρισης, μέσα από τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που θα παραδίδονται.

Πρέπει, επίσης, άμεσα να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την αποκατάσταση των δεκάδων χωματερών σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπάρχει σχετική συνεννόηση επί τούτου με το υπουργείο Εσωτερικών” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ο Π. Νίκας, σημείωσε ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της προηγούμενης περιφερειακής Αρχής ιδία στο γραφειοκρατικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι “από την πλευρά μας εμείς βρήκαμε κάτι, το διορθώσαμε και ολοκληρώσαμε το κατασκευαστικό μέρος”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου απηύθυνε ευχαριστίες προς την εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για τη συνεργασία και την μεδοδικότητα, καθώς επίσης και προς τον Δήμο Τρίπολης “ο οποίος συναίνεσε να διευκολύνει δήμους άλλων διαχειριστικών ενοτήτων που αντιμετώπιζαν οξύ πρόβλημα με τα σκουπίδια, αποδεχόμενος να διατίθενται προσωρινά στη μονάδα της Παλαιόχουνης τα απορρίμματά τους”.

Ευχαριστίες απηύθυνε ο Π. Νίκας και προς τον Δήμο Σπάρτης “για την πολύ καλή συνεργασία, αλλά και την φερεγγυότητα ως προς την συνεπή καταβολή του αντιτίμου για την διαχείριση των απορριμμάτων του -μιας και δυστυχώς υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν ανταποκριθεί, όπως λόγου χάριν οι δύο μεγάλοι δήμοι της Αργολίδας, Ναυπλιέων και Αργους – Μυκηνών”.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, εξ άλλου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επισημαίνει:

“Παρελθόν αποτελεί πλέον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, αφού σήμερα τέθηκε επισήμως σε λειτουργία και η τρίτη μονάδα διαχείρισης στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, υποδεχόμενη τα πρώτα απορριμματοφόρα από το Δήμο Σπάρτης.

Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της νέας μονάδας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται πλησίον της μονάδας, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος.

Συνολικά, η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί μία επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), η οποία προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία:

– τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τν/έτος

– τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)

– δύο (2) Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι έχει εκκινήσει ήδη η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην μονάδα της Παλαιόχουνης Αρκαδίας καθώς και η μεταβατική διαχείριση στη μονάδα της Καλλιρόης Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια (27 έτη), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κλπ.).

Η θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία αποτρέπει  από την ταφή και  αξιοποιεί  τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, εκτρέπει από την ταφή 50.000 τόνους υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το έργο χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής έχει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των δήμων, ενώ εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ