Αυτοδιοικητικές 2023

Συνέντευξη του Υποψήφιου δημάρχου Τροιζηνίας – Μεθάνων Σωτηρίου Σούχλα

Στην Τροιζηνία και τα Μέθανα  μία περιοχή με βαθιές ιστορικές ρίζες και πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, αναδύεται μια νέα εποχή όπου η προστασία του περιβάλλοντος συνδυάζεται με την αειφόρο ανάπτυξη και την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι μεγάλη μας τιμή να υποδεχτούμε τον νυν δήμαρχο και υποψήφιο δήμαρχο  Τροιζηνίας – Μεθάνων, που μας έχει δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις προτάσεις του για το μέλλον του δήμου και των κατοίκων του. Με έναν οραματισμό που ενσωματώνει την παράδοση και την καινοτομία, ο υποψήφιος δήμαρχος στοχεύει να διασφαλίσει μια ποιοτική ζωή για όλους τους πολίτες, ενώ παράλληλα να αναδείξει την περιοχή σε έναν προορισμό που θα συνδυάζει την ιστορία με την σύγχρονη ζωή.

Τη συνέντευξη για το argonafplia.gr  έκανε η Βασιλική Ντουφεξή Δημοσιογράφος και Πρόεδρος Πειθαρχικού της Ένωσης ευρωπαίων Δημοσιογράφων , και Υπεύθυνη του τμήματος για την Ανθρώπινη Βία.  

Κύριε Σούχλα

* Ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές σας για τον δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων μετά την εκλογή σας;

Η συνέχιση της ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών ώστε ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων να εξακολουθήσει να είναι βιώσιμος.

Η μέγιστη δυνατή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η τροποποίηση του απαρχαιωμένου Ο.Ε.Υ. του Δήμου μας, κάτι που θα βελτιώσει τη διάρθρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και ταυτόχρονα θα ανοίξει πολλές νέες θέσεις εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και πολλοί άνεργοι συμπολίτες μας θα έχουν την ευκαιρία εύρεσης εργασίας.

Η ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής πολιτικής με δράσεις, λύσεις και αποτελεσματική στήριξη κάθε κοινωνικής ομάδας, καθώς και η δημιουργία κέντρου κοινότητας.

Η βιώσιμη ανάπτυξη με αυστηρά ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ακόμη και στους πιο απομακρυσμένους οικισμούς.

Η υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που έχουν ήδη προγραμματιστεί και αποτελούν την ουσιαστική βάση για την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και ο προγραμματισμός νέων, ακολουθώντας και αξιολογώντας τις επιταγές της εποχής.

Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας με σωστές υποδομές, ανάδειξη και προβολή του φυσικού, ιστορικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού πλούτου του Δήμου μας.

* Πώς σκοπεύετε να προωθήσετε τον τουρισμό στην περιοχή και τι μέτρα θα λάβετε για να προστατεύσετε τα φυσικά τοπία;

Καταρχήν με την ορθολογική και σωστά μελετημένη αξιοποίηση της τεράστιας ακτογραμμής που διαθέτουμε ως περιοχή. Θα ενισχύσουμε τις υποδομές του θαλάσσιου τουρισμού με την εκμετάλλευση της υφιστάμενης μαρίνας της Λουτρόπολης των Μεθάνων, με τη δημοπράτηση του έργου της κατασκευής των πλωτών εξεδρών στον Γαλατά, και με την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την κατασκευή μαρίνας στον Γαλατά, σε συνέχεια της προμελέτης και των ενεργειών που έχουμε ήδη κάνει.

Θα προωθήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αξιοποιώντας κατάλληλα τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας.

Ήδη έχουμε καταθέσει πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάδειξη, αξιοποίηση και αναβάθμιση των μονοπατιών στο Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων. Η πρότασή μας βασίστηκε στη μέγιστη δυνατή βελτιστοποίηση, με σύγχρονες υποδομές, του μεγάλου σε έκταση δικτύου σηματοδοτημένων μονοπατιών της ηφαιστειακής γης της χερσονήσου των Μεθάνων.

Παράλληλα, προκειμένου να ενισχύσουμε τον ιαματικό τουρισμό, έχουμε ξεκινήσει και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ που είναι αρμόδια, για να υλοποιηθεί διαγωνιστική διαδικασία για την επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών της Λουτροπόλεως Μεθάνων. Έχει ήδη κατατεθεί πρόταση στο ΠΕΠ Αττικής για δημιουργία ψηφιακού γεωλογικού μουσείου, με σκοπό την ανάδειξη του ηφαιστείου των Μεθάνων.

Μέσω έργων οδοποιίας, που αυτή τη στιγμή εκτελούνται, βελτιώνεται και αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, η προσβασιμότητα των επισκεπτών προς τις αρχαιότητες της Τροιζήνας και το διαβολογέφυρο, χώρους ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και φυσικού κάλλους αντίστοιχα.

Για λόγους πολιτικής προστασίας, έχει ήδη δημοπρατηθεί έργο και πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα, με σκοπό την κατασκευή αγωγού πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο της Τροιζήνας, κάτι που είναι σημαντικό για την αξιοποίηση του χώρου από το υπουργείο πολιτισμού που είναι αρμόδιο.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, εκπονείται ήδη μελέτη για τη διαχείριση του υγρότοπου της Ψήφτας, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη βιώσιμη και αειφόρο τουριστική ανάδειξή του.

Μέσω δράσεων που έχουμε υλοποιήσει και σκοπεύουμε να επεκτείνουμε, έχουν ενισχυθεί οι υπηρεσίες που παρέχονται σε δημότες και παραθεριστές στις προσβάσιμες παραλίες του Δήμου μας. Έχουν τοποθετηθεί δωρεάν ομπρέλες, αλαξιέρες και ντουζιέρες για το κοινό, σε πολλές παραλίες και θα μεριμνήσουμε να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια.

Φροντίζουμε να ενισχυθεί η προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες στη θάλασσα με την τοποθέτηση ραμπών ΑΜΕΑ, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, συνεισφέροντας έτσι στην εξυπηρέτηση αυτής της ομάδας του πληθυσμού, αλλά και στην άρση της περιθωριοποίησής τους από το κοινωνικό σύνολο.

Σκοπεύουμε να ενεργοποιήσουμε τοπικούς περιβαλλοντικούς φορείς, συλλόγους, αλλά και ιδιώτες, προκειμένου να συγκροτηθεί τουριστική επιτροπή, που θα συμβάλει τα μέγιστα σε συνεργασία με τον Δήμο στην ανάδειξη και διασφάλιση των αρχαιοτήτων, των περιοχών ιστορικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος, καθώς και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

* Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε να λάβετε για να βελτιώσετε την τοπική οικονομία και να υποστηρίξετε τις μικρές επιχειρήσεις;

Με την βελτίωση των υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων, σύγχρονων υποδομών, με την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, με την ψηφιακή προβολή του Δήμου, καθώς και με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θα δοθούν κίνητρα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Παράλληλα θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση, κάτι που ήδη γίνεται, για επενδυτικά προγράμματα που προωθεί η κεντρική κυβέρνηση πχ leader.

* Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και πρόσβασης σε αυτές στην περιοχή;

Ήδη λειτουργεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καλύπτοντας ολόκληρο τον Δήμο και το οποίο ενισχύουμε με προσωπικό, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ ανάλογα με τις ανάγκες. Εννοείται ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο αυτή τη δομή.

Παράλληλα, μέσω της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου σκοπεύουμε να ιδρύσουμε δημοτικά ιατρεία, τα οποία θα εξυπηρετούν βασικές ανάγκες των κατοίκων και των πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Έχουμε ήδη ενταχθεί και είμαστε μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ, του δικτύου Υγειών Πόλεων που είναι αναγνωρισμένο από τον ΠΟΥ και εκτελούμε δράσεις ενημέρωσης και προληπτικών εξετάσεων για πολλά νοσήματα, σε όλη την έκταση του δήμου. Έχουμε ΄προγραμματίσει τη διεύρυνση αυτών των δράσεων σε πολλούς τομείς της υγείας.

Επιπρόσθετα, πολύ σύντομα θα λειτουργήσουμε ΚΕΠ Υγείας, αφού εκκρεμεί μόνο η ανάλογη εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού, ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες συντονισμού για παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών.

Έχουμε προχωρήσει σε εκπόνηση μελέτης οδοποιίας για τη διασύνδεση της επαρχιακής οδού Γαλατά – Ναυπλίου με το ΚΥ Γαλατά, τη βασικότερη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής μας, με χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θα διευκολύνει σημαντικά την ασφαλέστερη πρόσβαση των πολιτών στο ΚΥ.

Σκοπεύουμε να δώσουμε οικονομικά κίνητρα για τον διορισμό μόνιμων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στο ΚΥ Γαλατά, καθώς και τα Περιφερειακά ιατρεία, προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο της έλλειψης ιατρών.

* Πώς σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε την κλιματική αλλαγή και πώς θα ενθαρρύνετε την αειφόρο ανάπτυξη στον δήμο;

Ο δήμος έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού σε κοινόχρηστους χώρους, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση του παρεχόμενου φωτισμού.

Έχει τοποθετήσει και θα συνεχίσει να τοποθετεί φωτιστικά σώματα με φωτοβολταικά, για την ενίσχυση του φωτισμού σε περιοχές που τώρα δεν υπάρχει, με τρόπο που να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.

Υλοποιούμε ήδη δύο έργα ενεργειακής αναβάθμισης 3 σχολικών συγκροτημάτων και του κτιρίου του δημαρχείου των Μεθάνων και μέσω του προγράμματος Ηλέκτρα θα υλοποιηθούν αντίστοιχες δράσεις σε άλλες δύο σχολικές μονάδες και στο κτίριο του δημαρχείου στο Γαλατά.

Θα τοποθετηθούν φωτοβολταικά πάνελ σε στέγες δημοτικών κτιρίων όπου η παραγόμενη ενέργεια θα ισοσκελίζεται με την καταναλισκόμενη στις υποδομές ύδρευσης (virtual net metering). Θα κατασκευαστεί φωτοβολταικό πάρκο ισχύος 8 MWatt, για την κάλυψη των αναγκών του δήμου σε ενέργεια σε όλο το φάσμα των ενεργειακών του αναγκών.

Θα κατασκευαστεί σταθμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων με τη μέθοδο της πυρόλυσης, ο οποίος θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αερίων που συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, μέσω της μείωσης της μεταφοράς των οχημάτων προς τον ΧΥΤΑ Φυλής.

 

Argonafplia.gr

Πρόσφατα

Αργολίδα: Τα σημεία απαγόρευσης κυκλοφορίας στα προβλεπόμενα μέτρα της Πυροπροστασίας

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γ. Μαντζούνη απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, διέλευση,…

1 ώρα πριν

«Ικέτιδες» του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 23-24 Αυγούστου

«Ικέτιδες» του Αισχύλου Σκηνοθεσία : ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ Φεστιβάλ…

1 ώρα πριν

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα. Ποιες ημέρες είναι αργίες και ποια είναι…

2 ώρες πριν

Αναγγελία θυελλωδών βοριάδων έως 8 Μποφόρ από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου

Ανακοινώνεται από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου ότι σύμφωνα με αναγγελία  Θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ, στο…

2 ώρες πριν

Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα «Ψηφιακή Πλατφόρμα myDATA -pos» στο Επιμελητήριο Αργολίδας

Με μεγάλη επιτυχία αλλά και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου η ενημερωτική ημερίδα «Ψηφιακή…

2 ώρες πριν

Επιστολή προς τους καταστηματάρχες και εργαζόμενους καταστημάτων της πόλεως του Άργους

Αξιότιμοι κύριοι καταστηματάρχες και εργαζόμενοι καταστημάτων της πόλεως του Άργους, Ονομάζομαι Νικόλαος Σιαχάμης και τα…

4 ώρες πριν