Μια μικρή… περιουσία θα πρέπει να διαθέσει, όποιος θελήσει να στρώσει τραπέζι με τα συνήθη καλοκαιρινά φαγητά, όπως τα γεμιστά ή το μπριάμ.
Οι τιμές στα κηπευτικά, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες δεν λείπουν από κανένα νοικοκυριό αυτήν την εποχή, έχουν πάρει «φωτιά» στη χονδρική κι αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στη λιανική, ενώ αν πάμε και στα πιάτα στην εστίαση, δεν είναι υπερβολή ότι οι σαλάτες και τα λαδερά κοντράρουν στα ίσα τις τιμές των κρεατικών.
Τα στοιχεία από τις δύο μεγάλες Κεντρικές Αγορές, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτουν εξωπραγματικές αυξήσεις όχι μόνο σε σύγκριση με πέρσι, αλλά ακόμα και σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα!
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα κολοκυθάκια. Στην Αθήνα, πέρσι τέτοια εποχή η επικρατούσα χονδρική τιμή ήταν 0,70 ευρώ, την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 0,80 ευρώ και την Πέμπτη 3 Αυγούστου είχε φτάσει στο 1 ευρώ! Αν πάμε, δε, στα ποιοτικά στοιχεία, τα κολοκυθάκια ανώτερης ποιότητας έφτασαν στο 1,5 ευρώ! Ακόμα πιο μεγάλες είναι οι διαφορές στη Θεσσαλονίκη. Πέρσι, η επικρατέστερη τιμή ήταν 0,45 ευρώ, την περασμένη εβδομάδα ήταν 0,55 ευρώ και την Πέμπτη 1,20 ευρώ. Μιλάμε για αύξηση 118% μέσα σε μια εβδομάδα και 167% σε σύγκριση με πέρσι!
Δεν είναι, όμως, μόνο τα κολοκυθάκια, που πωλούνται σαν… κόσμημα. Ανάλογη είναι η εικόνα σχεδόν σε όλα τα κηπευτικά της εποχής:
Αγγουράκια: 1,30 ευρώ η επικρατούσα τιμή, από 0,80 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και 0,60 ευρώ πέρσι. Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είναι της τάξης του 71% και 100% σε σχέση με πέρσι
Φασολάκια τσαουλιά: 4 ευρώ η επικρατούσα τιμή (τα πρώτης κατηγορίας φτάνουν στα 4,5 ευρώ!), από 2,30 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και 2 ευρώ πέρσι
Φασολάκια μπαρμπούνια: 3 ευρώ η επικρατούσα τιμή, από 2,60 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και 1,30 ευρώ πέρσι
Μελιτζάνες φλάσκες: Στα 0,75 ευρώ η επικρατούσα τιμή, από 0,60 ευρώ πέρσι στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη πιο ακριβά και συγκεκριμένα στα 0,90 ευρώ η επικρατούσα από 0,50 ευρώ πέρσι
Πιπεριές μακρύκαρπες: 1,70 ευρώ η επικρατούσα τιμή στη Θεσσαλονίκη, από 1,20 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και 0,90 ευρώ πέρσι. Στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας η επικρατούσα τιμή στα 1,90 ευρώ, από 1,50 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και 1 ευρώ πέρσι.
Πιπεριές χονδρές: 1,50 ευρώ στη Θεσσαλονίκη, από 1 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και 0,80 ευρώ πέρσι. Στην Αθήνα, 1,80 ευρώ η επικρατούσα τιμή από 1,30 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και 0,50 ευρώ πέρσι
Μπάμιες: 3,80 ευρώ στην Αθήνα, από 3 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και 3,50 ευρώ πέρσι
Τομάτες: 1,10 ευρώ στην Αθήνα από 0,70 ευρώ πέρσι, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται μείωση τιμών κατά 17%
Αυξήσεις μικρότερες καταγράφονται στα πατζάρια, στα ραδίκια, στο σέλινο, στα κρεμμύδια. Στα περσινά επίπεδα είναι οι εγχώριες πατάτες στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται αύξηση 29%.
Ελαφρώς καλλίτερη είναι η εικόνα στα φρούτα, όπου καταγράφονται, μεν, αυξήσεις αλλά σαφώς μικρότερες από τα κηπευτικά, με εξαίρεση τα καρπούζια, τα οποία στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα πωλούνται στη χονδρική προς 0,50 ευρώ, έναντι 0,25 ευρώ και 0,30 ευρώ πέρσι, δηλαδή μιλάμε για αυξήσεις ως και 100%. Αυξήσεις ως 20% καταγράφονται στα βερίκοκα, στα ροδάκινα, στα κεράσια.
Αύριο δημοσιοποιούνται από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Ιούλιο κι εκεί θα αποτυπωθεί η ανοδική τάση στους δείκτες των τροφίμων, όπως φάνηκε στις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Η πίεση στα νωπά προϊόντα, κυρίως τα κηπευτικά, αποδίδεται από τους παραγωγούς στο συνδυασμό των πολύ υψηλών θερμοκρασιών του Ιουλίου, με τις μεγάλες βροχοπτώσεις του Ιουνίου, που προκάλεσε ζημιές στις καλλιέργειες. Επιπλέον, τονίζουν ότι μπορεί οι τιμές παραγωγού να υποχώρησαν σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα- ρεκόρ, παραμένουν ωστόσο σε πολύ υψηλότερα από αυτά του 2021.
Ακόμα και οι τιμές στην ενέργεια προκαλούν «πονοκέφαλο», παρά το ότι από το περασμένο Φθινόπωρο καταγράφηκε «βουτιά» στην τιμή του φυσικού αερίου. Ο σχετικός δείκτης της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στις 142,6 μονάδες από 163,2 μονάδες τον περσινό Μάιο, αλλά απέχει έτη φωτός από τις 112,4 μονάδες του 2021.
Συναγερμός για τις επιπτώσεις από την άνοδο του πετρελαίου και το κόστος των μεταφορικών
Η ενέργεια προβληματίζει και το οικονομικό επιτελείο, κυρίως λόγω των αρνητικών εξελίξεων με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, που απειλεί να προκαλέσει νέο γύρο επιβαρύνσεων στα μεταφορικά κόστη άρα και στις τελικές τιμές των προϊόντων. Όσο για το φυσικό αέριο, μπορεί να κινείται σταθερά γύρω στα 30 ευρώ, ωστόσο η υψηλή συμμετοχή του στο ενεργειακό μίγμα λόγω ζήτησης, κρατά την τιμή του ρεύματος πάνω από τα 100 ευρώ. Το ισχύον πλαίσιο των κρατικών επιδοτήσεων παρατάθηκε ως το τέλος του χρόνου και μένει να φανεί αν θα καταστεί αναγκαία μια ειδική μέριμνα για το κόστος της αγροτικής παραγωγής. www.iefimerida.gr