ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ενημέρωση σχετικά με κρούσματα φυματίωσης σε αιγοπρόβατα

Ανακοίνωση σχετικά με τα κρούσματα φυματίωσης που διαπιστώθηκαν σε αιγοπρόβατα στην περιοχή του Βασσαρά, εξέδωσε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Λακωνίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

“Σχετικά με την ύπαρξη εστίας φυματίωσης σε αίγες στην ΤΚ Βασσαρά του Δήμου Σπάρτης, σας ενημερώνουμε ότι κοινοποιήθηκε στην Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥπΑΑΤ) ότι σε δείγματα από ζώα της ανωτέρω μονάδας, τα οποία εξετάστηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διαπιστώθηκε εστία φυματίωσης. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λακωνίας, ενημερώθηκε σχετικώς στις 14/07/2021.

Εκτοτε έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επιβεβαίωση της νόσου, την εξυγίανση της εκτροφής στην οποία παρουσιάστηκαν τα κρούσματα (καθολική σφαγή τον Δεκέμβριο 2021), την αποζημίωση των ζώων που σφάγησαν (ολοκλήρωση της διαδικασίας το Ιανουάριο  2022) και την ανασύστασή της.

Στη συνέχεια, προβήκαμε στη διερεύνηση των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται στην γύρω περιοχή  από την ανωτέρω εστία, με ελέγχους στα σφαγεία όλων των αιγών που σφάζονται για ανίχνευση αλλοιώσεων φυματίωσης. Επιπλέον, σε αίγες από εκτροφές της ΤΚ Βασσαρά διενεργήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο σφαγείο και αποστολή των δειγμάτων στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Φυματίωση, με θετικά αποτελέσματα, τον Μάρτιο 2023.

Κατόπιν αυτών, η κτηνιατρική υπηρεσία βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των αιγών σε όλες τις εκμεταλλεύσεις της περιοχής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του ΥπΑΑΤ, με  τη διενέργεια ενδοδερμικών  συγκριτικών  φυματινισμών, τη σφαγή αυτών που αντιδρούν θετικά, τις περαιτέρω εργαστηριακές δοκιμές και την επιτήρηση των απολυμάνσεων των εκτροφών, προκειμένου να εκριζωθεί η νόσος και να αποφευχθεί η επέκταση της μόλυνσης. Ο έλεγχος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2023, βάσει του προγραμματισμού της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Κατά τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί επέκταση της νόσου.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η φυματίωση είναι νόσος που οφείλεται σε μυκοβακτήριο και έχει βραδεία μετάδοση. Εμφανίζεται κυρίως στα βοοειδή, για τα οποία υπάρχει εθνικό πρόγραμμα εκρίζωσης της νόσου, δηλαδή έλεγχος με φυματινισμό και σφαγή των θετικών ζώων.

Η είσοδος του μυκοβακτηρίου στον οργανισμό γίνεται μετά από εισπνοή ή  κατάποσή του. Η εισπνοή θεωρείται ο σημαντικότερος τρόπος μόλυνσης, κυρίως όταν πρόκειται για ζώα σταβλισμένα και υπάρχει συγχρωτισμός.

Δεν υπάρχει πρόγραμμα εκρίζωσης της νόσου στις αίγες. Σύμφωνα με την κείμενη κοινοτική νομοθεσία, η φυματίωση των αιγών αποτελεί ‘νόσο καταγεγραμμένη για την οποία συντρέχει ανάγκη επιτήρησης εντός της Ενωσης’”.

Τα τηλέφωνα της ΔΑΟΚ Π.Ε. Λακωνίας για παροχή περαιτέρω πληροφοριών είναι 273 13 63307 και 273 13 63302.

Argonafplia.gr

Πρόσφατα

Ναύπλιο: Τροχαίο ατύχημα με delivery στον κόμβο Άριας

Τροχαίο ατύχημα έγινε πριν λίγη ώρα σήμερα Σάββατο 27 Απριλίου στον κόμβο στην Άρια Ναυπλίου…

57 λεπτά πριν

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου στο Δρέπανο Ναυπλίου

Το τελευταίο «αντίο» στον πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου, Δημήτρη, είπαν συγγενείς και φίλοι, το μεσημέρι…

2 ώρες πριν

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολικό συγκρότημα

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική έρευνα, των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών,…

3 ώρες πριν

Το Άργος υποδέχεται τον Πρωταθλητή Παναργειακό την Κυριακή στην Πλατεία Αγίου Πέτρου

Πέφτει η αυλαία του πρωταθλήματος της Γ εθνικής την Κυριακή 28 Απριλίου με την διεξαγωγή…

5 ώρες πριν

Αυτόφωρο σε οδηγό φορτηγού που άδειαζε μπάζα στα Γκριμάρια Άργους (βίντεο)

Σήμερα Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στην περιοχή Γκριμάρια Άργους μετέβη η Αντιδήμαρχος του δήμου Άργους…

9 ώρες πριν

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου παρουσία υποψηφίων Ευρωβουλευτών Γρηγόρη Λαμπράκη, Κώστα Τσουκαλά και Κώστα Χρυσόγονου

Σε μια ιδιαίτερα ενθουσιώδη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου ξεκίνησε η Ν.Ε ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής…

10 ώρες πριν