Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕκδήλωση στον υγρότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου: Αποτίμηση του προγράμματος "Αργολικόραμα" (βίντεο)

Εκδήλωση στον υγρότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου: Αποτίμηση του προγράμματος “Αργολικόραμα” (βίντεο)

Τις προηγούμενες ημέρες , ο υγρότοπος Ναυπλίου – Νέας Κίου φιλοξένησε ένα μοναδικό πρόγραμμα, το “Αργολικόραμα”, το οποίο είχε ως στόχο την προώθηση της οικολογικής βιοποικιλότητας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αξία αυτού του εκπληκτικού οικοσυστήματος.

Το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Αργολικού κόλπου (Argolic Environment Foundation –AEF), η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι φίλοι του Υγρότοπου Ναυπλίου –Νέας Κίου, οι ψαράδες της Νέας Κίου και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) της Νέας Κίου διοργάνωσαν μια κοινή δράση με στόχο την προβολή και προστασία του Υγρότοπου της περιοχής. Μέσω αυτού του προγράμματος, δημιουργήθηκαν πολλές δράσεις με στόχο να ενθαρρυνθεί η αειφορική ανάπτυξη της περιοχής και η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς του υγρότοπου.

Προσέφερε μια ευκαιρία για εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και για την αύξηση της επίγνωσης σχετικά με τη σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος Μικροί και μεγάλοι, μίλησαν για το μικρό, μα τόσο σημαντικό υγρότοπο της περιοχής μας, εκτίμησαν την αξία του,  παρατήρησαν με τηλεσκόπια και κιάλια τους φτερωτούς επισκέπτες, εντόπισαν θετικές και αρνητικές ανθρώπινες παρεμβάσεις, τα μικρά παιδιά είχαν τη δυνατότητα να μάθουν με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο τα «μυστικά» ενός υγρότοπου και να εκφραστούν δημιουργικά

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες συντονίζονταν από τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Νέας Κίου και εκπροσώπους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Επιπλέον, το πρόγραμμα “Αργολικόραμα” προώθησε τη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων και μελετών για την καταγραφή της βιοποικιλότητας και την αξιολόγηση της ποιότητας του υδάτινου περιβάλλοντος. Αυτές οι πρωτοβουλίες συνέβαλαν στη συλλογή πολύτιμων δεδομένων και πληροφοριών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την προστασία και τη διαχείριση του υγροτόπου.

Μέσα από το πρόγραμμα οι ψαράδες του Αργολικού Κόλπου υιοθέτησαν έναν βιώσιμο τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα αυξανόμενης ρύπανσης των ακτών από πλαστικά και της υπεραλίευσης. Απέχουν από την αλιεία κατά τον μήνα Μάιο, σημαντικό μήνα για την αναπαραγωγή ψαριών. Το συγκεκριμένο αυτό διάστημα γίνεται καθαρισμός ακτών και άλλων φυσικών τοπίων.

Νέας Κίου

Η σημασία του προγράμματος “Αργολικόραμα” είναι αδιαμφισβήτητη. Μέσα από τις δράσεις του, έγινε σαφές ότι η προστασία του υγροτόπου Ναυπλίου – Νέας Κίου είναι μια κοινή ευθύνη. Μόνο με τη στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών, της τοπικής κοινότητας, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των επισκεπτών μπορούμε να διασφαλίσουμε τη διατήρηση αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος για τις μελλοντικές γενεές.

Συνοψίζοντας, το πρόγραμμα “Αργολικόραμα” αποτέλεσε μια σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία και ανάδειξη του υγροτόπου Ναυπλίου – Νέας Κίου. Μέσω των δράσεών του, επιτεύχθηκε η ευαισθητοποίηση του κοινού, η προστασία των ειδών και των ευάλωτων οικοσυστημάτων, η προώθηση της βιοποικιλότητας, καθώς και η δημιουργία στενής συνεργασίας μεταξύ των φορέων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Η εκδήλωση στον υγρότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου αποτελεί μια ευκαιρία να αναδείξουμε την αξία του προγράμματος και να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του. Ας συνεχίσουμε να προστατεύουμε και να διατηρούμε αυτόν τον πολύτιμο υγρότοπο για τις μελλοντικές γενεές και για την ευημερία της φύσης και της κοιινότητας. Ας ενθαρρύνουμε τη συνεχή συνεργασία μεταξύ των φορέων και της κοινότητας, προωθώντας πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην προστασία του υγροτόπου και στην αειφορική ανάπτυξη της περιοχής.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ