Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΔρόμοι του τυριού στην Πελοπόννησο από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης Πάρνωνα, Αχαΐας...

Δρόμοι του τυριού στην Πελοπόννησο από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης Πάρνωνα, Αχαΐας και Ολυμπίας

Σειρά εκδηλώσεων τον Μάρτιο με επίκεντρο την Τρίπολη
Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese”

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα τον μήνα Μάρτιο στην Πελοπόννησο,
Καλάβρυτα, Ολυμπία και Τρίπολη, στο πλαίσιο του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” του προγράμματος LEADER/CLLD. Πιο συγκεκριμένα:

1)Διακρατικές εκδηλώσεις, 13-15 Μαρτίου 2023. Διακρατικές συναντήσεις των εταίρων του Σχεδίου (13 Μαρτίου στα Καλάβρυτα, 15 Μαρτίου στην Τρίπολη) και επισκέψεις μελέτης στα Καλάβρυτα, στην Ολυμπία και την Τρίπολη. DRAFT PROGRAMME –https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7038422601920131072/

2) Διεθνές συνέδριο τυροκομίας και φεστιβάλ τυριού, 29-31 Μαρτίου 2023 στην Τρίπολη, Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Συμμετέχουν προσκεκλημένοι εισηγητές, Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί και ειδικοί από τον χώρο της τυροκομίας, της κτηνοτροφίας, του marketing, των χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και του πολιτισμού. 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7038422555187195904/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – (Σχετικό Link Εκδήλωσης)
3) Βιωματική επίσκεψη, 30 Μαρτίου 2023. Οι σύνεδροι επισκέπτονται τον Αγροτικό
Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων.
4) Ανάδειξη δρόμων τυριού του Πάρνωνα, 31 Μαρτίου 2023. Δημοσιογραφικό
οδοιπορικό σε τυροκομεία της Ανατολικής Πελοποννήσου (διαδρομή: Τρίπολη- Άργος-
Ναύπλιο- Τραχειά).
5) Διάφορες εκδηλώσεις του φεστιβάλ στην Τρίπολη.

Το έργο
Το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” του προγράμματος
LEADER/CLLD βρίσκεται σε φάση πλήρους ανάπτυξης και υλοποίησης. Συντονιστή εταίρος είναι η Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι OTΔ από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και 3 ΟΤΔ παρατηρητές από Μολδαβία.

Σκοπός είναι να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα να αυξηθεί η επιτόπου διάθεση τυροκομικών προϊόντων, με τελικούς
ωφελούμενους τους κτηνοτρόφους και παραγωγούς της Πελοποννήσου.
Μέσω του Σχεδίου Συνεργασίας γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη των «Δρόμων του τυριού» στην Πελοπόννησο, ενώ ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις προδιαγραφές του επισκέψιμου τυροκομείου, με τη συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Ιστορικό του έργου
H πολύ ενδιαφέρουσα διακρατική συνεργασία με τίτλο «Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese”» έλαβε το πράσινο φως για την υλοποίησή της, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κου Δημήτρη Παπαγιαννίδη, καθώς εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020 (ΠΑΑ), Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 – Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία, ύψους 234.841,04€, για τις ελληνικές ΟΤΔ, στο πλαίσιο του
προγράμματος LEADER/CLLD.

Στο Σχέδιο συμμετέχουν συνολικά 14 Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ):
 3 ΟΤΔ από την Ελλάδα: Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. (συντονιστής εταίρος), Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α., Αναπτυξιακή Ολυμπίας Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α.
 4 ΟΤΔ από την Βουλγαρία,
 4 ΟΤΔ από την Ρουμανία,
 3 ΟΤΔ από την Μολδαβία ως παρατηρητές.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Συνέδριο στη Βουλγαρία για το
μέλλον της προσέγγισης LEADER 2020+ στις 13 Ιουνίου 2018 από την Αναπτυξιακή
Πάρνωνα, η οποία προσκλήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της
Βουλγαρίας και τον επικεφαλής του τμήματος LEADER κ. Stefan Spasov. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν και οι πρώτες συζητήσεις με τους εταίρους του σχεδίου.
Η επόμενη παρουσίαση του σχεδίου έγινε στο ευρωπαϊκό συνέδριο “EU-Moldova LEADER Conference” στο Κισινάου της Μολδαβίας, στις 2-4 Απρίλη 2019. Γενικός συντονιστής του συνεδρίου και τεχνικός σύμβουλος της Μολδαβικής κυβέρνησης για το Leader και την αγροτική ανάπτυξη της Μολδαβίας ήταν ο Παναγιώτης Πάτρας, πρώην γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Τρικάλων.

Η παρουσίαση του σχεδίου, την οποία έκανε ο εμπνευστής του Σωτήρης Μπόλης, έτυχε θερμής αποδοχής από το κοινό, προσελκύοντας κι άλλους εταίρους. Ακολούθησε η πανηγυρική υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, κατόπιν της συνεργασίας όλων των εταίρων που παρέστησαν στο συνέδριο. Από την Ελλάδα παρέστησαν και υπέγραψαν ο Μαρίνης Μπερέτσος, Γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και συντονιστής του διακρατικού σχεδίου, η Ηρώ Τσιμπρή, Γενική διευθύντρια της Αχαΐα Α.Ε. και ο Νίκος Θεοφιλόπουλος, Γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ολυμπίας, ενώ παρέστησαν και ο Σπύρος Φλώρος, Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και Πρόεδρος της ΕΔΠ LEADER/CLLD και η Έλενα Λαμπροπούλου, υπεύθυνη συνεργασιών της Αχαΐα Α.Ε.

Στόχος του έργου
Το φιλόδοξο σχέδιο “Say cheese! Balkan cheese” αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία. Στους στόχους του σχεδίου είναι η δικτύωση και συνεργασία των τυροκόμων και των παραγωγών, η συμμετοχή σε εκθέσεις, σε προγράμματα γνωριμίας, γευσιγνωσίας και προβολής των τοπικών τυριών, η ανάπτυξη και τουριστική αξιοποίηση των Δρόμων τυριού των Βαλκανίων. Βασικό μέλημα η δημιουργία ενός νέου brand “Balkan cheese routes”, μιας κοινής ταυτότητας για τους δρόμους τυριού των Βαλκανίων και την κουλτούρα της γαλακτοκομίας, σφραγίζοντας έτσι τη διαχρονική σχέση και τα κοινά
στοιχεία των βαλκανικών λαών.

Ο στρατηγικός στόχος του σχεδίου των ελληνικών ΟΤΔ της Πελοποννήσου δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της παραγωγικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας της ελληνικής κτηνοτροφίας στην Πελοπόννησο, μέσα από την δημιουργία κοινών στόχων από την συνεργασία με τις χώρες της βαλκανικής καθώς και η δημιουργία των δρόμων του τυριού στην γεωγραφική Πελοπόννησο.
Η κτηνοτροφία και η τυροκομία αποτελούν σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες για τις περιοχές του Πάρνωνα και της Τρίπολης, της ορεινής Ηλείας και της Αχαΐας, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για αυτό τον σκοπό.

Σημείωση. Η ελληνική αποστολή στο περιθώριο του Συνεδρίου επισκέφτηκε το Ελληνικό
Ίδρυμα Πολιτισμού – Παράρτημα Οδησσού, όπου ενημερώθηκε και ξεναγήθηκε από τον
διευθυντή του Σοφρώνη Παραδεισόπουλο. Στεγάζεται στην οικία του Γρηγορίου Μαρασλή,
του επί 16ετία δημάρχου της Οδησσού κατά τα τέλη του 19 ου  αιώνα. Το κτήριο, στο οποίο
προεπαναστατικά συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, πλέον λειτουργεί από το
1994 ως Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ