Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήO CHEF ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...Εξαιρετικά πεντανόστιμο κότσι με μυρωδικά και μέλι στη γάστρα

Εξαιρετικά πεντανόστιμο κότσι με μυρωδικά και μέλι στη γάστρα

ΥΛΙΚΑ
χοιρινό – 2 κότσια 2.200 γρ.με το δέρμα τους
πατατες – 2 κιλέ baby

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
χυμό πορτοκάλι – 250 ml φρέσκο
χυμό λεμόνι – απο 1 λεμόνι
κόκκινο κρασί – 300 ml ημίγλυκο
ελαιόλαδο – 120 ml
σκόρδο – 5 σκ. σπασμένες στην μέση με την παλάμη
μέλι – 1 κ.σούπας
μουστάρδα – 2 κ.σούπας
δάφνη – 3 φύλλα
δεντρολίβανο – 2 κλωνάρια φρέσκο
λουιζα – 2 κλωνάρια φρέσκια
ρίγανη – 2 κλωνάρια φρέσκια
mix πιπεριών – 1 κ.σούπας ολόκληρα
γαρύφαλλο – 10 καρφακια
πιπερι – φρεσκοτριμμένο
Ρίγανη – τριμμένη
αλατι – οταν θα βάλουμε το φαγητό για ψήσιμο

Εκτέλεση
Αφου έχουμε καθαρίσει-πλύνει και στεγνώσει απο τα νερά τα κότσια,τα βάζουμε σε μια φαρδιά λεκανίτσα.
Χτυπάμε στο μπλέντερ-μουλτι ολα τα υγρά… πορτοκάλια,λεμόνι,μουστάρδα,κρασί,μέλι,ελαιόλαδο και περιχύνουμε τα κότσια.
Προσθέτουμε ολα τα υπόλοιπα μυρωδικά,εκτος απο αλάτι.

Σκεπάζουμε την λεκανίτσα με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο απο το προηγούμενο απόγευμα να μαριναριστούν.
Στο διάστημα αυτο τα γυρνάμε που και που.

Την επόμενη ημέρα οπως ειναι τα αραδιάζουμε στην γάστρα μας,
προσθέτουμε ενα ποτήρι νερου νερό,ελάχιστο ελαιόλαδο,αλατάκι
σκεπάζουμε με το καπάκι και τοποθετούμε την γαστρα στο κατω ραφι του φούρνου όπου τον εχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις και τα ψήνουμε για 1/2 ώρα μονο σε αυτους τους βαθμούς.Μετα το μισάωρο χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160 βαθμους μεχρι το τέλος του ψησιματος.

Στις 2 ωρες προσθέτουμε και τις πατατούλες και αφήνουμε να ψηθούν ολα μαζι αλλη 1 1/2 ωρα.
Καθ’ολη την διάρκεια ψησίματος με προσοχή γυρνάμε τα κότσια να πάρουν χρώμα απο ολες τις πλευρές.
Αν δεν μας ικανοποιεί το χρώμα τοτε αφαιρούμε το καπάκι να παρει περισσότερο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ