Πως θα φτιάξετε Χριστουγεννιάτικα Σπιτάκια- Gingerbread house με τον Άκη…
Mπείτε στο κλίμα των Χριστουγέννων με τα Χριστουγεννιάτικα Σπιτάκια (Gingerbread house) από τον Άκη Πετρετζίκη. Το σπίτι θα μοσχοβολίσει μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, κανέλα & γαρύφαλλο.
Συστατικά
900 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
4 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
4 κ.γ. κανέλα σκόνη
1 1/2 κ.γ. γαρίφαλλο σκόνη
1 κ.γ. πιπέρι τριμμένο
1 κ.γ. αλάτι
225 γρ. βούτυρο γάλακτος
200-300 γρ. ζάχαρη καστανή
2 αυγά
300 γρ. μέλι
διάφορες καραμέλες για διακόσμηση
Μέθοδος Εκτέλεσης
Πριν ξεκινήσετε τη συνταγή εκτυπώστε το πατρόν που θα βρείτε εδώ.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά!
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα στερεά συστατικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε εν τω μεταξύ στο μίξερ ένα ένα τα αυγά και στο τέλος το μέλι.
Βάζουμε και το μείγμα του αλευριού στο μίξερ αλλά ανακατεύουμε για πολύ λίγο μέχρι όσο να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Χωρίζουμε σε 4 μέρη και βάζουμε σε σελοφάν στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα για να σφίξει το μείγμα.
Ανοίγουμε με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και κόβουμε με τη βοήθεια του πατρόν τα σχέδια του σπιτιού. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 12-14 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Με τη βοήθεια Royal icing κολλάμε τα κομμάτια του σπιτιού μεταξύ τους πάνω σε μια βάση ή ένα ξύλο κοπής. Χρησιμοποιούμε αρκετά μεγάλη ποσότητα της “κόλλας” μας και αφήνουμε να στεγνώσει λίγο για να συνεχίσουμε με τη διακόσμηση.
Στη συνέχεια έχοντας royal icing μέσα σε κορνέ διακοσμούμε το σπιτάκι μας και το κάνουμε ακόμα πιο όμορφο χρησιμοποιώντας καραμελάκια, μαρσμάλοους, κομμάτια σοκολάτας κτλ.