Το βράδυ του Σαββάτου 15/10/2022 πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο χώρο του ΦΟΥΓΑΡΟΥ ημερίδα με θέμα:
«Τα Απομνημονεύματα (1821-1839) του γιατρού Πέτρου Στεφανίτση (1791-1863) και το Νοσοκομείο Ναυπλίου».
Η ημερίδα ήταν συνδιοργάνωση του Σωματείου «Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Αργολίδας» και του ΦΟΥΓΑΡΟΥ.
Τις εργασίες της ημερίδας διηύθηνε ο κος Βασίλης Δωροβίνης, έγκριτος δικηγόρος, Πολιτικός επιστήμονας και Ιστορικός.
Στην εναρκτήρια ομιλία με θέμα:
Τα Απομνημονεύματα (1821-1839) του Πέτρου Δ. Στεφανίτση (1791-1863), ιατροχειρουργού και διευθυντή του Εθνικού Νοσοκομείου Ναυπλίου (1827-1832), πηγή για την ιστορία του ο κος Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών/ Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και επιμελητής του βιβλίου, αναφέρθηκε στον εντοπισμό του μοναδικού αντιτύπου του βιβλίου των Απομνημονευμάτων και στην έκδοσή τους. Στη συνέχεια παρέθεσε στοιχεία σχετικά με τη βιογραφία του γιατρού Πέτρου Στεφανίτση, τη συμμετοχή του στην Επανάσταση, καθώς και στην πολιορκία της πόλης του Μεσολογγίου και την ηρωική έξοδο. Αναφέρθηκε στην ουσιαστική ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ συμβολή του Στεφανίτση για τη λειτουργία του Πολιτικού Νοσοκομείου Ναυπλίου την περίοδο 1827-1832, για τη σχέση του με τον Κυβερνήτη, την Αντιβασιλεία και το Οθωνικό καθεστώς και έκλεισε την ομιλία του με τη διαθήκη του Στεφανίτση ο οποίος χάρισε στο ελληνικό έθνος όσα του χρεωστούσε το ελληνικό κράτος.
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κος Χαράλαμπος Αντωνιάδης, Τοπογράφος – Μηχανικός Τ.Ε ο οποίος αναφέρθηκε στο:
Εθνικό Νοσοκομείο Ναυπλίου (1824-1832): Τοπογραφία και κτιριακές υποδομές.
Ο κος Αντωνιάδης, προβάλλοντας σειρά διαφανειών, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το κτιριακό συγκρότημα του Νοσοκομείου και τη λειτουργία του καθενός κτιρίου, τη θέση του στον Ψαρομαχαλά, καθώς και τη χρήση του κτιριακού συγκροτήματος μέσα στο χρόνο μέχρι το 1949, που κατεδαφίστηκε το κυρίως κτίριο του Νοσοκομείου.
Τέλος, ο Δημήτρης Χ. Γεωργόπουλος, Ιστορικός – Αρχειονόμος, μιλώντας για το: Δημοτικό Νοσοκομείο Ναυπλίου: Η προϊστορία του και η λειτουργία ενός δημοτικού φιλανθρωπικού ιδρύματος (1835-1853) αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Νοσοκομείου και τη λειτουργία του από την εποχή του Νέριο Ατζαγιόλι, †1394, Άρχοντα του Δουκάτου των Αθηνών και κύριο της περιοχής του Άργους, μέχρι το 1853.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη λειτουργία του ιδρύματος, το οποίο το 1836 παραδόθηκε από τη στρατιωτική Αρχή στον Δήμο Ναυπλιέων. Μέσα από την προβολή μιας σειράς εγγράφων από το Αρχείο του Δήμου Ναυπλιέων, που φυλάσσεται στα ΓΑΚ Αργολίδας, φάνηκε πώς ένα δημοτικό νοσηλευτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα παρέσχε τις υπηρεσίες του, νοσηλευτικές και φαρμακευτικές, στους δημότες και κυρίως στους άπορους, τους οικονομικά ασθενείς, τους κατάδικους και υπόδικους, τα νόθα και τους φρενοβλαβείς.
Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις του κοινού, οι οποίες απαντήθηκαν από τους ομιλητές.
Οι διοργανωτές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς το εκλεκτό κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα και λυπούνται ειλικρινά που η υπερπλήρωση της αίθουσας δεν επέτρεψε σε κάποια άτομα να την παρακολουθήσουν.
Υ.Γ. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο γιατρός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής κος Ανδρέας Πουλάς, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ναυπλιέων κος Κωνσταντίνος Ρούτουλας, η Προϊσταμένη στα ΓΑΚ Λακωνίας κα Πέπη Γαβαλά, η Προϊσταμένη στα ΓΑΚ Αργολίδας κα Μαρίνα Τσουλουχά, η Προϊσταμένη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» κα Ιωάννα Κωστοπούλου, ο Πρέσβης ε.τ. κος Γεώργιος Σέκερης με τη σύζυγό του, ο καθηγητής και σκηνοθέτης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κος Γιάννης Λεοντάρης με τη σύζυγό του κα Αιμιλία Βάλβη, ηθοποιό, η αν. καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα Μαρία Βελιώτη, ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» κος Θεοδόσιος Σπαντιδέας, ο Πρόεδρος του συλλόγου Αργείων «Ο Δαναός» κος Σωτήρης Κωτσοβός, ο Πρόεδρος της Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης κος Γεώργιος Γιαννούσης, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης κος Γεώργιος Μουσταΐρας …..
Την επόμενη ημέρα, 16/10/2022, το Σωματείο «Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Αργολίδας» πραγματοποίησε την ετήσια Τακτική Γενική συνέλευση, με πλήρη απαρτία των μελών, όπου συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας του, αλλά και θέματα που αφορούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των αρχείων που ήδη υπάρχουν αλλά και θα υπάρξουν, τη στέγαση της Υπηρεσίας των ΓΑΚ Αργολίδας, τη δημιουργία ιστότοπου του Σωματείου κ.λπ..
Τέλος, ας σημειωθεί ότι όποιος/-α ενδιαφέρεται να εγγραφεί ως μέλος στο Σωματείο «Φίλοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Αργολίδας» μπορεί να αποστείλει το αίτημά του/της στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Δ. Χ. Γεωργόπουλος Μαρία Βασιλείου
Ιστορικός-Αρχειονόμος Βιολόγος-Ωκεανογράφος, Msc