Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο, επειδή γίνεται όλο κι εντονότερο τα τελευταία χρόνια αφού μεγάλος αριθμός μεταναστών επέστρεψε στην πατρίδα τους.
Όσοι μετανάστες παρέμειναν πίσω, είναι περιζήτητοι απ’ τον αγροτικό κόσμο. Κι όπως ισχύει με τους νόμους της αγοράς και της οικονομίας, η υψηλή ζήτησή τους και η μειωμένη προσφορά τους, έχει αυξήσει και τα μεροκάματά τους!
Ο Νοέμβρης είναι ο μήνας που στην Αργολίδα ξεκινάει η συγκομιδή εσπεριδοειδών αλλά και η ελαιοκομική περίοδο, και θεωρείται ένας μήνας που θα βάλει στα δύσκολα στους ελαιοπαραγωγούς. Οι τελευταίοι χωρίς εργατικά χέρια, πώς θα μπορέσουν να φροντίσουν (σε πρώτο χρόνο) και να μαζέψουν (σε δεύτερο) τις ελιές τους
Το πρόβλημα απαιτεί συντονισμένες δράσεις και παρεμβάσεις , και αυτά που ακούστηκαν είναι οτι η κυβέρνηση για να καλυφθεί αυτό το προσωπικό μπορεί να φέρει αλλοδαπούς, για να δουλέψουν με ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Να τους ασφαλίσει και να είναι νόμιμοι για όσο διάστημα βρίσκονται εδώ. Πρέπει επίσης να υπάρχει συνεργασία με τις κοινότητες και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους για την εξασφάλιση της κατοικίας τους».
Ειπώθηκε και η πρόταση «Μήπως και φέρουμε εργάτες γης ανά τρίμηνο – ανά εξάμηνο, από το εξωτερικό. Να τους δώσουμε χαρτιά παραμονής. Να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε. Το κράτος είναι ο άμεσος υπεύθυνος για να δούμε πώς θα ανταπεξέλθουμε, ποιο είναι το πιο σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε».
Παρακολουθήστε το βίντεο από την σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας με παράγοντες και αγρότες να συζητούν το θέμα αλλά δυστυχώς να μην βρίσκουν κάποια λύση δεδομένου οτι είναι πλέον αργά .
Οι υπεύθυνοι για αυτό το τεράστιο θέμα θα έπρεπε να βρουν λύση και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των εργατών γης πριν πάρει αυτές τις διαστάσεις .
Δυστυχώς για ακόμα μια φορά οι συσκέψεις γίνονται αφού υπάρξει το πρόβλημα .