Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑ«Παιδιά είμαστε τότε – Οι Μικρασιάτες θυμούνται» Κινηματογράφος στο προαύλιο του 3ου...

«Παιδιά είμαστε τότε – Οι Μικρασιάτες θυμούνται» Κινηματογράφος στο προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου στην Πρόνοια Ναυπλίου

Η συνεργασία της ΠΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ –  του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου & της SOLAR CINEMA GREECE φέρνει στο Ναύπλιο το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου , στις 8:00 μ.μ. τον Κινητό Ηλιακό Κινηματογράφο στο προαύλιο του 3ου Δημοτικού Σχολείου στην Πρόνοια Ναυπλίου το ντοκιμαντέρ  του Πλούταρχου Καλαϊτζή

   «Παιδιά είμαστε τότε – Οι Μικρασιάτες θυμούνται»

Η ταινία, έχει διάρκεια 74’ και εντάσσεται στο αφιέρωμα του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Παραθέτει τις μαρτυρίες 96 προσφύγων πρώτης γενιάς, από το Αϊβαλί, το Αϊδίνι, τη Σμύρνη, τα Βουρλά, την Έφεσο, την Καισάρεια, τη Σπάρτη Πισιδίας και άλλα μέρη της Μικράς Ασίας.

Οι πρόσφυγες, «υπερήλικοι τώρα, παιδιά τότε», θυμούνται και μέσα από τις μνήμες τους αποκαλύπτονται πτυχές της ιστορίας και της ζωής του μικρασιατικού Ελληνισμού, από το 1912 έως τα πρώτα χρόνια που έπονται της Μικρασιατικής Καταστροφής: η ειρηνική ζωή και συμβίωση, οι εκδιώξεις, με αφετηρία την πρώτη φάση της Eθνοκάθαρσης και το διωγμό του 1914, οι σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, η νοσταλγία για την πατρίδα, η άφιξη του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη και η προώθησή του μέχρι τον ποταμό Σαγγάριο, η Μικρασιατική Καταστροφή και η φυγή προς την Ελλάδα και τέλος η περιπλάνηση των προσφύγων στον ελληνικό χώρο και η προσπάθεια για κοινωνική ένταξη και αποκατάσταση.

Ο Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος, είναι ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, διοργανωτή φορέα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Το Solar Cinema έχει ως αποστολή να διευρύνει  την πρόσβαση στον κινηματογράφο, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει αρχικά τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβάλλοντας -με απόλυτη αυτάρκεια- ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες, και σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο βασικός εξοπλισμός των ηλιακών κινητών κινηματογράφων είναι: Ηλιακοί συλλέκτες, αυτοκινούμενο βαν, βίντεο-προτζέκτορας και γιγαντοοθόνη.

Η υλοποίηση του προγράμματος Solar Cinema στην Ελλάδα, έγινε σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Smart RUE, και το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία εγκατέστησε απαιτούμενο φωτοβολταϊκό σύστημα και ανέλαβε την τεχνική εκπαίδευση των συνεργατών του Φεστιβάλ. Πολύτιμος υποστηρικτής  στην προσπάθεια υλοποίησης του πρωτοποριακού αυτού πρότζεκτ στάθηκε ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αρμόδιος για την ανάπτυξη και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου έχουμε  ιδιαίτερη χαρά γιατί ξεκινάμε τις δράσεις μας μετά από  δύο χρόνια αναστολής. Επίσης γιατί την οργάνωση της συγκεκριμένης δράσης, ανέλαβαν  δύο μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης Πολιτιστικών Δράσεων της Πύλης, το μέλος του Δ.Σ. Χρίστος Κατσίρης και η Ελένη Δριβάκου.

Όλοι/ες οι εθελοντές/ντριες, φέρνουν με τις προτάσεις τους για τη συνέχεια, φρέσκες ιδέες, φαντασία και όραμα.

Ευχαριστούμε για την θερμή υποστήριξη και συνεργασία τον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου δια της προέδρου του Κας Νατάσσας Καλκούνου καθώς και την Διευθύντρια της Σχολικής Μονάδας Κα Χρύσα Σαββάκη. Επίσης την Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ναυπλιέων για την έγκριση παραχώρησης του χώρου. Για το τέλος ευχαριστούμε θερμά τις φίλες και τους φίλους εθελοντές/ντριες.!!

Η είσοδος του κοινού θα γίνεται από την οδό ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ (πλαϊνή είσοδος σχολείου).

Η προβολή είναι δωρεάν.

Προαιρετικά μπορείτε να προσφέρετε για την στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ