Ως γνωστόν, το προηγούμενο νομοσχέδιο που καθιστούσε υποχρεωτική την ασφάλιση κατοικιών και επαγγελματικών γραφείων αποσύρθηκε μετά από αντίδραση των ασφαλιστικών εταιρειών σχετικά με την υποχρεωτικότητα μόνο στα νέα κτίρια, γεγονός που ουσιαστικά καθιστούσε ασύμφορη την ασφάλιση.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, της imerisia.gr ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά τον φάκελο «της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών» με νομοσχέδιο που θα είναι προσαρμοσμένο καλύτερα στις υπάρχουσες συνθήκες και σε αυτά που ζητούν οι ασφαλιστικές.
Ουσιαστικά δείχνει ότι θα διευρυνθούν οι αριθμοί των ασφαλισμένων και ότι θα υπάρξουν κατηγοριοποιήσεις σχετικά με τις ασφάλισεις σε ότι αφορά τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, τις πλημμύρες και λοιπές φυσικές καταστροφές. Θα πρόκειται για μία εξειδικευμένη κάλυψη βάσει των πραγματικών συνθηκών που θα βοηθά την ανάληψη κινδύνου, την καλύτερη τιμολόγηση και την ταχύτερη αποζημίωση των ασφαλισμένων.
Κύμα αυξήσεων στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου και υγείας
Με τον Σεπτέμβριο ετοιμάζονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου που δεν θα ξεπερνούν το 5%-10% στο σύνολο της αγοράς. Οι αυξήσεις αυτές ουσιαστικά καθίστανται υποχρεωτικές εξαιτίας της εκτίναξης του πληθωρισμού στο β’ τρίμηνο και στη διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα και στο γ’ τρίμηνο (ως διαφαίνεται), στην υποχώρηση των επενδύσεων των ασφαλιστικών και στη διαμόρφωση ζημιογόνων τεχνικών αποτελεσμάτων (λειτουργικών αποτελεσμάτων) σε πολλές εταιρείες που έσπευσαν το 2020-2021 να εκμεταλλευτούν τα lockdown και να μειώσουν τιμές για να πάρουν μερίδια αγοράς.
Πλέον, οι ζημιές έχουν εκτοξευτεί, αφού η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ μεγάλη και τα κόστη αποζημιώσεων έχουν αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών θα προχωρήσει σε αναγκαστικές αυξήσεις προκειμένου να καλύψουν τις λειτουργικές ζημιές τους.
Επίσης σε ό,τι αφορά τα ασφάλιστρα υγείας, θα υπάρξουν και εδώ οι καθιερωμένες αυξήσεις βάσει του «ιατρικού πληθωρισμού» που αυξάνεται σταθερά εδώ και χρόνια στην ασφαλιστική αγορά. Η αλλαγή της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και της ιδιωτικής υγείας δημιουργούν νέες συνθήκες ανταγωνισμού οι οποίες σε καθεστώς αυξανόμενου πληθωρισμού, νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στα υπάρχοντα τιμολόγια.
«Το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές συγκεντρώνονται παράλληλα με τη συγκέντρωση των ιδιωτικών κλινικών λειτουργεί ισορροπιστικά ως προς τη διαμόρφωση του ανταγωνισμού και των τιμολογίων», εκτιμούν στελέχη της αγοράς.