Προσέχεις τη γραμμή σου ακόμα και το καλοκαίρι και θες να τρέφεσαι υγιεινά και νόστιμα χωρίς το φόβο πως θα πάρεις πολλές και περιττές θερμίδες.
Οι επιλογές σου όμως για την παραλία δεν είναι πολλές και συνεχώς ψάχνεις κάτι διαφορετικό για να μην καταλήξεις πάλι με φρούτα και κλασικά σάντουιτς με γαλοπούλα. Εμείς σου βρήκαμε τρεις τέλειες συνταγές με φέτα που σίγουρα θα σου αρέσουν πολύ.
Σάντουιτς λαχανικών με σάλτσα φέτας-βασιλικού
ΥΛΙΚΑ
1 μανιτάρι πορτομπέλο, χωρίς κοτσάνι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές φέτες
1 μικρό κίτρινο κολοκυθάκι, κομμένο σε λωρίδες
1 μικρό κολοκυθάκι, κομμένο σε λωρίδες
1/4 φλ ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για βούρτσισμα
χοντρό αλάτι
μαύρο πιπέρι
4 σάντουιτς τσιαπάτα, κομμένα στη μέση
4 φύλλα κόκκινου μαρουλιού
Για τη σάλτσα φέτας-βασιλικού
115 γρ φέτα θρυμματισμένη
1/4 φλ κρέμα τυριού, μαλακωμένη
1/4 φλ κρέμα γάλακτος
1/4 φλ φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο
1 κ.γ. φρέσκος χυμός λεμονιού
χοντρό αλάτι
μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μανιτάρι, τις πιπεριές, τα κολοκυθάκια.
Ραίνουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα λαχανικά στο ζεστό τηγάνι και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Με μια τσιμπίδα τα γυρίζουμε κατά το ψήσιμο. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια.
Στο μισό κάθε τσιαπάτας απλώνουμε τη σάλτσα φέτας-βασιλικού και από πάνω το 1/4 των ψημένων λαχανικών και το ένα φύλλο μαρουλιού. Καπακώνουμε με το άλλο μισό του ψωμιού και λαδώνουμε το σάντουιτς.
Βάζουμε στο σχαροτήγανο και ψήνουμε, γυρίζοντας τα σάντουιτς μια φορά, για 8-10 λεπτά.
Για τη σάλτσα φέτας-βασιλικού: Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε την φέτα, την κρέμα τυριού, την κρέμα γάλακτος, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το χυμό λεμονιού.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά. Αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα, καλύπτουμε και βάζουμε στο ψυγείο.
Πρασόπιτα με φέτα και μυρωδικά
ΥΛΙΚΑ
10 μέτρια πράσα καθαρισμένα, κομμένα σε ροδέλες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 αυγά
3 κ.σ. αλεύρι
80 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρώνια
1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Λίγο αλάτι-πιπέρι
6 χωριάτικα φύλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ζεματάμε το πράσο για 1 λεπτό και το σουρώνουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι. Μόλις ξανθύνει προσθέτουμε το πράσο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα αυγά και το αλεύρι, και μετά τα μυρωδικά, την φέτα και το αλατοπίπερο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα 3 λαδωμένα φύλλα κάτω. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα. Χαράζουμε και κόβουμε την πίτα, βρέχουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για 50 λεπτά.
Τυρόπιτες στριφτές
ΥΛΙΚΑ
450 γρ. φέτα
250 γρ. ανθότυρο
2 αυγά
100-120 γρ. Βούτυρο Αγελάδος ή Βούτυρο φυτικό
½ κουτ. γλ. πιπέρι
10 φύλλα κρούστας (1 πακέτο)
σουσάμι για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε την φέτα με το χέρι, προσθέτουμε το ανθότυρο, τα αυγά και το πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα πιρούνι και χωρίζουμε το μείγμα σε 5 μέρη.
Λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο. Ανοίγουμε τα φύλλα, τοποθετούμε ένα φύλλο στον πάγκο, το βουτυρώνουμε με πινέλο και σκεπάζουμε τα υπόλοιπα με μια πετσέτα να μην ξεραθούν.
Πάνω σε αυτό τοποθετούμε ένα δεύτερο φύλλο. Ρίχνουμε το ένα μέρος της γέμισης κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς του φύλλου και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό, βουτυρώνοντάς το ελαφρώς καθώς το τυλίγουμε.
Στρίβουμε το ρολό να γίνει σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 μέρη της γέμισης κατά τον ίδιο τρόπο.
Βουτυρώνουμε ελαφρώς τις στριφτές πίτες και τις ραντίζουμε με λίγο νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 45-50 λεπτά (αναλόγως το φούρνο), μέχρι να ροδίσουν.