Το Fichti Art είναι ένας νέος πολιτιστικός θεσμός που ξεκίνησε το 2021 από μία πολυεθνική δημιουργική ομάδα καλλιτεχνών και πολιτιστικών ακτιβιστών με έδρα τα Φίχτια, για να προσφέρει χώρο και χρόνο έκφρασης τόσο σε καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης όσο και σε τοπικές δημιουργικές δυνάμεις, με μία κεντρική κάθε φορά δράση, σε συνομιλία με το περιβάλλον και την ιστορία της περιοχής των Φιχτίων – Μυκηνών, με ελεύθερη συμμετοχή του κοινού.
Το Ficthi Art 2022 έχει ως κεντρική ιδέα την αξιοποίηση και την «επανάχρηση» μέσω εικαστικών, μουσικών, παραστατικών και αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων ορισμένων εμβληματικών εγκαταλειμμένων χώρων ή χώρων που προορίζονται για άλλη χρήση της περιοχής των Φιχτίων και των Μυκηνών. Η φετινή διοργάνωση δίνει έμφαση στον κλασικό, παραδοσιακό και σύγχρονο πολιτισμό της Μεσογείου, που αναδεικνύεται μέσα από ήχους και εικόνες και συνδέει καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, εικαστικούς και ερμηνευτές. Το Ficthi Art 2022 είναι αφιερωμένο στον πρόσφατα χαμένο μουσικό και φίλο Γιάννη Νόνη εναν καλλιτέχνη και δάσκαλο που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής κι όχι μόνο και που συνετέλεσε στη φετινή διοργάνωση με τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις του.
Η κεντρική δράση του φετινού Ficthi Art 2022 αφορά στην ανάδειξη δύο εμβληματικών εγκαταλειμμένων κτηρίων της περιοχής, του Σιδηροδρομικού Σταθμού Mυκηνών (Φίχτια) και του Τουριστικού Περιπτέρου των Μυκηνών.
Οι Αρχιτεκτονικές σχολές της Μασσαλίας, Παρισιού και Θεσσαλονίκης και οι Σχολές Καλών Τεχνών Αθηνών, Φλώρινας και Ναυπλίου θα οργανώσουν ένα βιωματικό εργαστήριο αρχιτεκτονικής και εικαστικής διερεύνησης με τίτλο «Pavillon abandonné», με στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και της ευρύτερης κοινότητας των αρχιτεκτόνων και των καλλιτεχνών γύρω από θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας μέσα από τη δημιουργική πραγμάτευση -με σύγχρονους επιστημονικούς όρους και εικαστικά/αναλυτικά εργαλεία- της υλικότητας της πολιτισμικής μνήμης.
Το πρόγραμμα του Ficthi Art 2022
Το Fichti Art 2022 θα ξεκινήσει την Παρασκευή 29 Ιουλίου με την ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου του Σταθμού Μυκηνών στα Φίχτια: με την έκθεση «Χτίζοντας το μέλλον» από την Αρχιτεκτονική Σχολή της Μασσαλίας, με street art από τον νέο εικαστικό Άγγελο Χατζηδημητρίου, με παραδοσιακούς χορούς και μια υπέροχη μουσική από την λαϊκή ορχήστρα Τρικάλων.
Το Σάββατο 30 Ιουλίου στο Δημοτικό Σχολείο Φιχτίων θα γίνει παράσταση παιδικού θεάτρου από την ομάδα Hippo Theatre Group. Στήν οικία Αετολίθι με θέα τις Μυκήνες και τον Αργολικό κάμπο, θα ακολουθήσουν έκθεση σύγχρονης τέχνης με τον εικαστικό Θόδωρο Δασκαλάκη σε επιμέλεια του Francesco Moretti, σύγχρονος χορός site-specific από την σπουδαία χορογράφο Ειρήνη Αλεξίου με καταγωγή από τους Μύλους Αργολίδας, με μουσική επιμέλεια Θάνου Κοσμίδη. Η βραδιά θα συνεχιστεί με συζήτηση του βραβευμένου συγγραφέα Νίκου Τσιπόκα από το Ναύπλιο με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής και θα τελειώσει με ένα μουσικό ταξίδι από τον βραβευμένο μουσικό με καταγωγή από το Άργος Αλέκο Βρεττό, που αναμιγνύει αραβική, τζαζ και λάτιν μουσική.
Το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου θα ανοίξει την βραδιά της Κυριακής 31 Ιουλίου, τιμώντας μεγάλους Ελληνες συνθέτες και ποιητές. Στην συνέχεια τα πανεπιστήμια θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της αρχιτεκτονικής και εικαστικής διερεύνησης του βιωματικού εργαστηρίου.
Η βραδιά θα τελειώσει με συναυλία με τον διάσημο Γάλλο ροκ μουσικό Rodolphe Burger και την Ειρήνη Αλεξίου να χορεύει στους ρυθμούς της μουσικής του.
Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ Ficthi Art 2022 θα ανοίξει με μια σύντομη παρουσίαση απο τα Πανεπιστήμια της μελέτης των ιστορικών κτιρίων του Σταθμού και Ξενία στο Φουγάρο στο Ναύπλιο, θα συνεχιστεί στα Φίχτια στο Αετολίθι με την Κατερίνα Αλμπερτίνι Βούλγαρη που θα μας ταξιδέψει στην δυτική Μεσόγειο, Ισπανία, με φλαμένκο και το φεστιβάλ θα κλείσει σε μια εορταστική ατμοσφαιρα με τους ήχους του DJ Nanopoulos .