Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΑΣΤΕΙΑ & ΣΟΒΑΡΑΚοινό κρυολόγημα ή οξεία ιογενής ρινοφαρυγγίτιδα (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα) Της ιατρού Ελεονόρας Αβραμοπούλου

Κοινό κρυολόγημα ή οξεία ιογενής ρινοφαρυγγίτιδα (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα) Της ιατρού Ελεονόρας Αβραμοπούλου

Ήδη φτάσαμε στο τέλος του πρώτου μήνα της άνοιξης και η θερμοκρασία άρχισε ν’ ανεβαίνει όπως και ο αριθμός των κρουσμάτων με οξεία ιογενή ρινοφαρυγγίτιδα, γνωστή στο ευρύ κοινό ως κρύωμα. Τι είναι, λοιπόν, αυτή η νόσος και που οφείλετα;

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που οφείλεται σε ιούς, όπως ο ρινοϊός (έως 80%), κορονοϊοί, αδενοϊοί, εντεροϊοί κ.ά.

Εκδηλώνεται η νόσος συνήθως με φαρυγγαλγία (πονόλαιμος), μπούκωμα, καταρροή, δεκατική πυρετική κίνηση ή πυρετό και βήχα. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που τα ανωτέρω συμπτώματα συνοδεύονται με πονοκέφαλο, μυαλγίες, απώλεια της όρεξης και αίσθημα κόπωσης. Τις πρώτες 3-4 μέρες τα συμπτώματα επιδεινώνονται και έπειτα αρχίζει η ύφεση με πλήρη υποχώρηση αυτών σε περίπου 7-10 μέρες.

Η μετάδοση γίνεται είτε με την εισπνοή και κατάποση των σταγονιδίων αέρα, είτε μετά από επαφή με μολυσμένα αντικείμενα. Συνεπώς, η πλύση των χεριών, ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων και η απολύμανση των αντικειμένων με τα οποία ήρθε σε επαφή ο ασθενής (όπου αυτή είναι δυνατή) προλαμβάνουν σημαντικά την μετάδοση της νόσου.

Η διάγνωση τίθεται με βάση τα κλινικά συμπτώματα και κάποιες φορές, στα πλαίσια της διαφορικής διάγνωσης, τον εργαστηριακό έλεγχο.

Η θεραπεία είναι συμπτωματική, έχει ως στόχο δηλαδή, την ανακούφιση του ασθενή από τα συμπτώματα. Τις πρώτες μέρες συστήνεται ο ασθενής να παραμένει κλινήρης, να λαμβάνει αντιπυρετικά (σε πυρετό από 38,5 και πάνω), καλή ενυδάτωση, γεύματα αυξημένης θερμιδικής αξίας καθώς και λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων (κυρίως βιταμίνης C), χρήση ειδικών αντισηπτικών διαλυμάτων (γαργάρες) τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα για την αποφυγή της βακτηριακής επιμόλυνσης του φάρυγγα και των αμυγδαλών.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας άμεσα αν:

1. ο πυρετός δεν “πέφτει” παρά την λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων ή αν ξεπερνάει τους 39o C,

2. νιώθετε δύπνοια,

3. τα συμπτώματα εμμένουν 3 μέρες μετά την έναρξή τους ή επιδεινώνονται,

4. παρατηρήσατε λευκωπό ή κιτρινωπό επίχρισμα στις αμυγδαλές ή τον φάρυγγα,

5. δε μπορείτε καθόλου να καταπιείτε νερό ή τροφή

6. δε μπορείτε ν’ ανοίξετε το στόμα

άρθρο της ιατρού Ελεονόρας Αβραμοπούλου Επικ. Επιμελήτρια Β’ ΩΡΛ τμήματος Ν.Μ. Ναυπλίου

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ