Ο Δήμαρχος της Επιδαύρου, ο Τάσος ο Χρόνης, είναι άνθρωπος μερακλής, πολυπράγμων και ευφυής.
γράφει ο Τόλης Κοΐνης
Συνδύασε να εορταστεί η επέτειος της Α΄Εθνοσυνέλευσης, αμέσως μετά το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αθήνα (έστιν ούν ΚΕΔΕ η Κεντρική Ένωση Δημων Ελλάδας, διάδοχος της ΚΕΔΚΕ). Έτσι προσκάλεσε στη Νέα Επίδαυρο όλους τους Δημάρχους από τις περιοχές που είχαν έρθει “παραστάτες” αντιπρόσωποι) στην πρώτη Εθνική των Ελλήνων Συνέλευση, τον Δεκέμβριο του 1821. Έτσι για πρώτη φορά μετά το 1826 εκπρόπσωποι όλων των Ελλήνων συγκεντρώθηκαν στον ιστορικό αυτό τόπο (Την άνοιξη του 1826 είχε αρχίσει η Γ΄Εθνοσυνέλευση στην Ν. Επίδαυρο, είχε εκλέξει πρόεδρό της τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, αλλά διέκοψε τις εργασίες της λόγω της πτώσης του Μεσολογγίου, μετά συνεχίστηκε με πολλές περιπέτειες σε Ερμιόνη, Αίγινα και τέλειωσε στην Τροιζήνα).
Μαζεύτηκαν περί τους 40 Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων.
Μίλησαν όλοι!!! Εξαιρετικά ενδιαφέρον. Κανείς δεν είπε “κακό λόγο” για τους αντιπροσώπους του τόπου του. Καλός για τους Μεσολογγίτες ο Μαυροκορδάτος, καλός για τους Ρουμελιώτες ο Νέγρης, και καλλίτερος από όλους, για τους Ηπειρώτες, ο Ι. Κωλέττης. Συμπέρασμα ο τοπικισμός εξακολουθεί να είναι βασική παράμετρος της πολιτικής μας σκέψης.
Κανένας δεν παραπονέθηκε για το πώς συγκροτήθηκε η Συνέλευση αυτή. Από τα λόγια όμως φάνηκε το “στήσιμο”: 7 αντιπροσώπους οι Σπέτσες και 1 η Τσακωνιά, το ό,τι οι Τσάκωνες με την ευφυία τους μπήκαν πρώτοι στην Τρίπολη και την Μονεμβασιά μάλλον θα ήταν λεπτομέρεια. Όλοι αναφέρθηκαν στην καθιέρωση της γαλανόλευκης ως εθνικής σημαίας από την συνέλευση. Συμπέρασμα: η σημαία ενώνει.
Στους λόγους διέκρινες από εκσυγχρονιστικές αερολογίες μέχρι στιβαρό πατριωτικό λόγο (οι εκπρόσωποι των Δήμων Κάσσου και Ψαρών, των δύο μαρτυρικών νησιών, ήταν συγκλονιστικοί).
Την κεντρική ομιλία την έκανε ο Γιώργος ο Κόνδης. Καθαρά επιστημονικός ο λόγος του. Αναφέρθηκε στην επίδραση που είχε Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου στους Ευρωπαίους, μέσα από πηγές.
‘Ιων Ξυπολιάς και Αφοι Καλαματιανοί κατέγραψαν τα πάντα με εικόνα και ήχο. (Και αγάπη για τον τόπο τους και επαγγελματισμός).
Η επιλογή του Δήμου Επιδαύρου να αναδείξει το ιστορικό γεγονός είναι εξαιρετικά σωστή. Μπορεί ο τόπος τους να βουλιάζει το καλοκαίρι από επισκέπτες, αλλά δίνεται μια ευκαιρία και για ένα χειμερινό “ηβέντ” (που λένε και οι μορφωμένοι). Για να γνωρίσουν όλοι την γη και την ιστορία της Επιδαύρου μοίρασε στους προσκεκλημμένους το βιβλίο της αξέχαστης Κατερίνας Κυριάκη (δεν νομίζω ό,τι υπάρχει κάτι πιο ολοκληρωμένο στην τοπική ιστορία της περιοχής… θεωρώ ότι θα κρατάει άσβεστη την μνήμη της).
Στην φωτό ο Τάσος ο Χρόνης (το νέο ΠΑΣΟΚ) με τον Τάσσο τον Χειβιδόπουλο ( το ιστορικό ΠΑΣΟΚ) (Μην αρχίσετε τα παραπολιτικά… το ψηφοδέλτιο θα είναι πανίσχυρο) και τον γράφοντα (δλδ. το προϊστορικό ΠΑΣΟΚ).
Τελικά, το “πουλί” της Επιδαύρου δεν το μόλυνε η Χούντα. Στέκει πάντα εκεί στον στήλο να μας δείχνει ότι οι δυνάμεις του Ελληνισμού είναι ανεξάντλητες και θα αναγεννάται πάντοτε.