Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠανσέληνος Μαρτίου 2022: Απόψε το «Φεγγάρι του Σκουληκιού»

Πανσέληνος Μαρτίου 2022: Απόψε το «Φεγγάρι του Σκουληκιού»

To ολόγιομο φεγγάρι,  θα κάνει την εμφάνισή του στον νυχτερινό ουρανό την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, ενώ θα κορυφωθεί στις 01:22 τα ξημερώματα.

Ειδικότερα, η πανσέληνος του Μαρτίου είναι η πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνος της χρονιάς και έχει ονομαστεί ως «Φεγγάρι του Σκουληκιού» από το παλιό ημερολόγιο αγροτικών εργασιών. 

Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία της ονομασίας, το Φεγγάρι του Σκουληκιού πήρε το όνομά του από τους γαιοσκώληκες, οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους καθώς το έδαφος θερμαίνεται την άνοιξη. Η εμφάνιση των σκουληκιών «προσκαλεί» τους κοκκινολαίμηδες και άλλα πουλιά να τραφούν, κάτι που πολλοί θεωρούν πως αποτελεί και το πρώτο σημάδι της άνοιξης.

Άλλες ονομασίες που χρησιμοποιούνται για το ανοιξιάτικο φεγγάρι χρησιμοποιούν ονομασίες συγκεκριμένων ζώων όπως «Φεγγάρι του Αετού», και «Φεγγάρι της Χήνας», ενώ άλλα αναφέρονται σε σύμβολα της εποχής.

  •  «Φεγγάρι της Ζάζαρης» (Ojibwe) σηματοδοτεί την εποχή του χρόνου κατά την οποία αρχίζει να ρέει ο χυμός των ζαχαροφάγων,
  • «Φεγγάρι του Δυνατού Ανέμου» (Pueblo), αναφέρεται στις μέρες των ισχυρούς ανέμων, που έρχονται αυτή την εποχή του χρόνου
  • «Φεγγάρι των Πονεμένων Ματιών» (Dakota, Lakota, Assiniboine) περιγράφει τις εκτυφλωτικές ακτίνες του ηλιακού φωτός που αντανακλούν στο χιόνι που λιώνει, καθώς έρχεται το τέλος του χειμώνα.
  • Ακολουθήστε το argonafplia.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ