Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΝέες ημερομηνίες για το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με συμμετοχή στο...

Νέες ημερομηνίες για το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με συμμετοχή στο Άργος και στο Ναύπλιο

Από 8 έως 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και σε άλλες 11 πόλεις 

Αυτόν τον Απρίλιο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει με πλούσιο πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων, αφιερώματα, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, συμπαραγωγές αλλά και “Ντοκιμαντέρ για όλους”! Το ραντεβού δίνεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας (Αριστομένους 33) και σε άλλες 11 πόλεις, από τις 8 έως τις 17 Απριλίου. Οι πόλεις που συμμετέχουν είναι: η Πάτρα, η Αμαλιάδα, το Άργος, η Τρίπολη, το Ναύπλιο, η Σπάρτη, τα Φιλιατρά, το Γύθειο, το Ξυλόκαστρο, η Ακράτα και η Δημητσάνα. 

Μεταξύ άλλων, στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ (08/04) θα προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ «Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας» (2022) σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα, μία παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, φορέα και διοργανωτή του Φεστιβάλ. Μάλιστα, η ταινία ξεκινάει το κινηματογραφικό της ταξίδι σε λίγες ημέρες από το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης! Την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Αρίων Γυφτάκης, ο οποίος θα κλείσει μουσικά την έναρξη του Φεστιβάλ Πελοποννήσου, με συναυλία τζαζ! 

Οι παράλληλες δράσεις 

Στο πλαίσιο του φετινού ειδικού αφιερώματος «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής», θα λειτουργεί από τις 9 έως τις 18 Απριλίου μία μοναδική έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και Ψυχοπαθολόγου/καθηγητή, Φώτη Καγγελάρη, που διαθέτει, ίσως, τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο. Ο ίδιος, μάλιστα, θα βρεθεί στην Καλαμάτα και θα δώσει διάλεξη με θέμα «Τελετουργικές Μάσκες, Ψυχαναλυτικές και καλλιτεχνικές επισημάνσεις». 

Επίσης, το θέμα της Αφρικής θα απασχολήσει το σεμινάριο του σκηνοθέτη Robert Rombout «Δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Δώδεκα μεταπτυχιακοί φοιτητές θα κληθούν να δημιουργήσουν ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ με πορτραίτα  καλλιτεχνών αφρικανικής καταγωγής, που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα.

Επιπλέον, διοργανώνεται συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με προσκεκλημένους ομιλητές πολεμικούς ανταποκριτές, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους αφρικανικών κοινοτήτων στην Ελλάδα. Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, θα συντονίζει η Διεθνολόγος-Κοινωνική Επιστήμων, Στέλλα Παπακωνσταντίνου, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στη Νοηματική Γλώσσα.

Στις παράλληλες δράσεις του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ εντάσσεται κινηματογραφικό εργαστήρι «doclab» με τον σκηνοθέτη Erik Knudsen από την Μ. Βρετανία και τον καθηγητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ιάκωβο Παναγόπουλο. Το εργαστήριο υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Σε αυτό, φοιτητές από τρία διαφορετικά πανεπιστήμια της Ελλάδας θα κληθούν να φτιάξουν ταινίες μικρού μήκους.

Εργαστήριο Προφορικής Ιστορίας, με την Αρχαιολόγο Δέσποινα Ευγενίδου, για το ευρύ κοινό της Καλαμάτας και masterclass για «Το φως στις παραστατικές τέχνες» με την διακεκριμένη σχεδιάστρια Φωτισμού Θεάτρου και Κινηματογράφου, Κατερίνα Μαραγκουδάκη, για  τους φοιτητές Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο για «Το ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση» από το ΕΚΟΜΕ που απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα. 

Για τους μικρούς μας φίλους 
Σεμινάριο υπό τη μορφή περιπάτου στη Φύση, με εισηγήτρια τη Στεφανία Χαρίτου (Διδάκτωρ ΜΜΕ) για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου θα πραγματοποιηθεί σε Καλαμάτα, Σπάρτη και Ξυλόκαστρο, ενώ σεμινάριο animation με φιγούρες από πλαστελίνη, υπό την επίβλεψη του Ιταλού σκηνοθέτη, Thomas Kunstler, διοργανώνεται ειδικά για παιδιά Δημοτικού και άτομα με μέτρια νοητική υστέρηση, σε Καλαμάτα και Ξυλόκαστρο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το Φεστιβάλ προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH. 

Μείνετε συντονισμένοι, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται! 

Για περισσότερα νέα γύρω από το Φεστιβάλ ακολουθήστε μας στο facebook στην διεύθυνση https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/ και στο Instagram, @peldocfest.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ