Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΚΤΑΚΤΟ“1821 – Η Φλόγα της Επανάστασης”Νικάς:  τιμήσαμε ως Περιφέρεια Πελοποννήσου την επέτειο...

“1821 – Η Φλόγα της Επανάστασης”Νικάς:  τιμήσαμε ως Περιφέρεια Πελοποννήσου την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση

Ανταποκριθήκαμε στο χρέος και την ευθύνη απέναντι στους προγόνους και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας τιμήσαμε ως Περιφέρεια Πελοποννήσου την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, με το κριτήριο της ποιότητας, της αλήθειας και της αντοχής στον χρόνο”.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, χαιρετίζοντας το βράδυ χθες Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου την εκδήλωση για την πρώτη προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του Μανούσου Μανουσάκη“1821 – Η Φλόγα της Επανάστασης”, η οποία έγινε στο Πολεμικό Μουσείο, στην Αθήνα, παρουσία -μεταξύ άλλων- εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, αυτοδιοικητικών και πνευματικών θεσμών, καθώς και εκατοντάδων Πελοποννησίων της Αττικής.

Νίκας Μανουσακης

Η ταινία -η οποία μετά τις γιορτές θα προβληθεί και σε πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου- είναι παραγωγή της Περιφέρειας στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού χρόνου, κυρίως, σε ιστορικούς τόπους της Πελοποννήσου.

Η σκηνοθεσία είναι του Μανούσου Μανουσάκη και πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Καζάκος, Πέτρος Ξεκούκης, Δημήτρης Κοτζιάς, Γιώργος Χαλεπλής, Παύλος Κουρτίδης κ.α. Η μουσική είναι του Χρήστου Παπαδόπουλου, το τραγούδι τίτλων ερμηνεύει ο Δημήτρης Μπάσης, ενώ στην αφήγηση είναι η Τατιάνα Παπαμόσχου.

Ο Π. ΝΙΚΑΣ

“Ανταποκριθήκαμε στο χρέος και την ευθύνη απέναντι στους προγόνους και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας τιμήσαμε ως Περιφέρεια Πελοποννήσου την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση στο κριτήριο της ποιότητας, της αλήθειας και της αντοχής στον χρόνο” σημείωσε ο περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του. Και συνέχισε:

“Η ταινία που προβάλλεται εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύξαμε ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτελεί δε προϊόν της συνεργασίας μας με τον συμπατριώτη μας Σπαρτιάτη εξαίρετο σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη και της αξιοποίησης των πνευματικών και καλλιτεχνικών δυνατοτήτων που διαθέτει η Πελοπόννησος.

Ολες οι δράσεις μας έχουν αναφορά σε καλλιτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους της Πελοποννήσου, έχουν ποιότητα και στοχεύουν να έχουν διάρκεια

Θα ακολουθήσουν προβολές στις πρωτεύουσες των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, προβολές και για σχολεία, ενώ και αρκετά κανάλια την έχουν ζητήσει ήδη για να την προβάλουν.

Σημειώνω δε, ότι εκτός από τη συγκεκριμένη ταινία, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνέδραμε επίσης στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ από την Κλεώνη Φλέσσα με τίτλο “Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας”.

Ως Περιφέρεια, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, προχωρήσαμε ακόμα σε 6 εκδόσεις πολύ σημαντικών βιβλίων, πάνω από 5.000 αντίτυπα των οποίων έχουν διατεθεί μέχρι τώρα στη Βουλή, σε βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα, σε σχολεία, σε μητροπόλεις, σε πρεσβείες, σε φορείς, σε σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους.

Επίσης, μεταξύ άλλων, έχουμε χρηματοδοτήσει την συμπαραγωγή της θεατρικής παραγωγής “Υλικό Καποδίστριας” από τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Ρούμελης. Φιλοτεχνήθηκαν προσωπογραφίες ηρώων της Επανάστασης. Διαθέσαμε 200.000 ευρώ για τη συντήρηση όλων των ηρώων που έχουν ανεγερθεί στις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις οποίες έλαβαν χώρα μάχες της Επανάστασης του 1821. Αναλάβαμε προωτοβουλία, που ευοδώθηκε, για την ονοματοδοσία των σηράγγων στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα με ήρωες και σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης.

Τέλος, σημειώνω τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως τιμώμενης, στη φετινή ΔΕΘ και την ιδιαίτερη επισήμανση του πρωθυπουργού για το επετειακό μας περίπτερο, το οποίο παρουσιάσαμε και στη συνέχεια και στην Πανηπειρωτική Εκθεση, στα Ιωάννινα”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκα εξέφρασε ευχαριστίες στον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιο Λιάσκο, όπως και στον σκηνοθέτη Μ. Μανουσάκη, τον οποίον τίμησε -μετά την προβολή της ταινίας- επιδίδοντάς του αντίγραφα από τις “Σφραγίδες της Ελευθερίας” δημιουργήματα της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας.

Την εκδήλωση, την οποίαν χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος και ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, προλόγισε ο συνεργάτης της Περιφέρειας Πέτρος Σαραντάκης, αναφερόμενος περιληπτικά στις δράσεις που οργάνωσε και δρομολόγησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου φέτος με την αφορμή της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Θανάσης Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Χριστόπουλος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Βίκυ Γιαβή, ο γενικός επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, ο υποστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος εκ μέρους του ΓΕΣ και ο υποναύαρχος Γιάννης Καλογερόπουλος εκ μέρους του ΓΕΝ, οι επιχειρηματίες Γιώργος Βαρδινογιάννης και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Αττικής, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, εικαστικοί, ηθοποιοί και πολλοί Πελοποννήσιοι από την Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ακολουθήστε το argonafplia.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ