Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΕπετειακή εκδήλωση σήμανσης μνημειακών δέντρων της Αρκαδίας από το πρόγραμμα “Δίκτυο Αιωνόβιων...

Επετειακή εκδήλωση σήμανσης μνημειακών δέντρων της Αρκαδίας από το πρόγραμμα “Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης”

Στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος “1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης” που τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και αριθμεί 71 μνημειακά δέντρα σε όλη την Πελοπόννησο

που σχετίζονται με ιστορίες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντίνειας και Κυνουρίας θα τελέσουν την πρώτη επετειακή εκδήλωση σήμανσης μνημειακών δέντρων του Νομού Αρκαδίας.

Ειδικότερα, με αφορμή τον εορτασμό της συμβολικής επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η εκδήλωση θα τελεστεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 στις 4:30 μμ στην ιστορική διατηρητέα Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της επετειακής ετικέτας με την οποία θα σημανθούν 3 μνημειακά δέντρα ελευθερίας (Βελανιδιές) του εν λόγω δικτύου που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής.

Πρόκειται για την ιστορική Ιερά Μονή όπου στο χώρο της συντελέστηκε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς εκεί έλαβε χώρα η Πρώτη Συνέλευση και η σύσταση της Πελοποννησιακής Γερουσίας τον Μάιο του 1821, ενώ συμμετείχαν 37 πρόκριτοι και πληρεξούσιοι των επαρχιών υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Μεταξύ των εμβληματικών προσωπικοτήτων του αγώνα που συμμετείχαν στην Συνέλευση των Καλτεζών ήταν, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Κανέλλος Δεληγιάννης, ο Αμβρόσιος Φραντζής, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σχέδιο της επετειακής ετικέτας φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη και είναι εμπνευσμένο από την ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Τέλος, μέχρι τα τέλη του έτους 2021, στο πλαίσιο τοπικών συμβολικών εκδηλώσεων και σε συνεργασία με τους Δήμους της Πελοποννήσου, θα σημανθούν το σύνολο των εν λόγω μνημειακών δέντρων της Πελοποννήσου, ώστε να λειτουργήσουν ως “περιβαλλοντικοί φάροι” που θα ρίχνουν διαχρονικά φώς στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και παράλληλα, θα αποτελέσουν ένα ενιαίο δίκτυο άυλης πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ