Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑ«Συζητήσεις για το Σύνταγμα 1821» από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο

«Συζητήσεις για το Σύνταγμα 1821» από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσίασε την δεύτερη «δια ζώσης» συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η κρίση του covid ίσως δεν επέτρεψε σε ευρύ κοινό να παρακολουθήσει το πλούσιο πρόγραμμα που έχει αναπτύξει διαδικτυακά αρκετούς μήνες τώρα. Είναι αλήθεια πως  η επιστροφή σε «δια ζώσης» εκδηλώσεις μας χαροποιεί και επιτρέπει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση των ίδιων των εκδηλώσεων και της θεματολογίας τους.

Με τη φροντίδα λοιπόν της προέδρου του Τ.Θ.Σ. κας Αγγελικής Σπυροπούλου ξεκίνησε ένας νέος κύκλος παρουσιάσεων με τον τίτλο «Συζητήσεις για το Σύνταγμα», το πρώτο μέρος του οποίου παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες πάλι στο Βουλευτικό και αφορούσε την καλλιτεχνική διάσταση της θεματολογίας με την «ερευνητική performance» των αναγνώσεων του Συντάγματος 1821 στην οποία συμμετείχαν ηθοποιοί και θεατρολόγοι φοιτητές του Τ.Θ.Σ.  Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως η performance θα παρουσιαστεί σύντομα σε μεγάλο πολιτιστικό κέντρο στην Αθήνα.

Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021, φιλοξενήθηκε στα πλαίσια του κύκλου ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνταγματολόγος κος Σπύρος Βλαχόπουλος, γνωστός στο αργολικό κοινό και από τις συμμετοχές του σε άλλες εκδηλώσεις και συνέδρια που οργανώθηκαν κατά καιρούς στην Αργολίδα. «Τα Συντάγματα του Αγώνα: το όραμα των επαναστατημένων Ελλήνων για το νέο Κράτος», ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Σπ. Βλαχόπουλος.

Σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση τις τάσεις, τις προπαρασκευές και, τελικά, την ψήφιση δημοκρατικών Συνταγμάτων μοναδικών για την Ευρώπη της εποχής. Μεταξύ των σημαντικών στοιχείων στα οποία αναφέρθηκε ήταν και ο άτυπος διάλογος με τους Αμερικανούς επαναστάτες, γεγονός που προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς την πολεμική, οικονομική και εκπαιδευτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Η ομιλία του κ. Σπ. Βλαχόπουλου συνοδεύτηκε από έναν πλούσιο διάλογο και μάλιστα με ερωτήσεις φοιτητών που τοποθετούσαν τη λογική των ζητημάτων που αναπτύχθηκαν σε ένα πλαίσιο δικών τους πρόσφατων αναζητήσεων. Αυτό φανερώνει και τη σημασία των εκδηλώσεων αυτών ως προς τη συμμετοχή της νέας γενιάς, αλλά και το ενδιαφέρον που προκύπτει από μια τόσο σημαντική επέτειο. Επομένως, αναμένουμε με το ίδιο ενδιαφέρον τις επόμενες φάσεις των «Συζητήσεων για το Σύνταγμα 1821» από την κα Αγγ. Σπυροπούλου και το Τ.Θ.Σ.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ