Τυρόπιτα σουφλέ από τον Άκη Πετρετζίκη!!!
Φτιάξτε την πιο εύκολη, πεντανόστιμη και τραγανή τυρόπιτα με φύλλο κρούστας γεμιστή με γκούντα, γραβιέρα και φέτα!
Συστατικά
450 γρ. φύλλο κρούστας για πίτες
250 γρ. φέτα
250 γρ. γκούντα τριμμένη
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
ρίγανη
1 κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους
1 κ.σ. κύμινο σε σπόρους
φρέσκο πιπέρι τριμμένο
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. βασιλικό
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
100 γρ. ελαιόλαδο για το άλειμμα
Για το μείγμα
500 γρ. γάλα
3 αυγά
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για τη σαλάτα
100 γρ. ρόκα
100 γρ. τοματίνια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. βασιλικό
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την τυρόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη φέτα και τη σπάμε με ένα πιρούνι σε ακανόνιστα κομμάτια.
Προσθέτουμε τη γκούντα, τη γραβιέρα, τη ρίγανη, πιπέρι, το θυμάρι και τον βασιλικό.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, το κύμινο και αφήνουμε 1-2 λεπτά για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε τα μυρωδικά σε ένα γουδί, τα σπάμε λίγο και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα τυριά.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε μία ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση 28 εκ. και στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Στρώνουμε άλλο ένα φύλλο σταυρωτά.
Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας μας, το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγη από τη γέμιση.
Βάζουμε ένα δεύτερο φύλλο από πάνω λίγη γέμιση.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και η γέμιση.
Απλώνουμε το τελευταίο φύλλο, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τυλίγουμε σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά.
Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε σε 8 ίσα ρολά.
Τοποθετούμε με προσοχή τα ρολάκια, κάθετα, μέσα στα φύλλα που έχουμε απλώσει στη φόρμα.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων, που έχουμε βάλει στη φόρμα, προς τα μέσα για να δημιουργηθεί μια φωλιά.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο που έχει περισσέψει πάνω στην πίτα.
Για το μείγμα
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα με τα ρολά.
Αφήνουμε την πίτα για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να απορροφήσει το μείγμα με το γάλα.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά.
Για το σερβίρισμα
Σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής φτιάχνουμε μία σαλάτα με ρόκα, τοματίνια, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό.
Μεταφέρουμε την τυρόπιτα επάνω στη σαλάτα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.