Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΠραγματοποιήθηκε το επιστημονικό συνέδριο «Η Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη, το Σύνταγμα της Τροιζήνας...

Πραγματοποιήθηκε το επιστημονικό συνέδριο «Η Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη, το Σύνταγμα της Τροιζήνας και η επίδρασή τους στην Επανάσταση και στο δημοκρατικό βίο της σύγχρονης Ελλάδας»

Πραγματοποιήθηκε στην Ερμιόνη, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2021, το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη, το Σύνταγμα της Τροιζήνας και η επίδρασή τους στην Επανάσταση και στο δημοκρατικό βίο της σύγχρονης Ελλάδας».


Το συνέδριο αποτέλεσε την κορυφαία δράση των φετινών επετειακών εκδηλώσεων στο Δήμο μας, που συνδιοργάνωσαν το Νομικό Πρόσωπο  Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ερμιονίδας, ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και ήταν μία μουσικο – φιλολογική βραδιά με τίτλο «Δεν τους βαραίν’ ο πόλεμος, αλλ’ έγινε πνοή τους», στίχος από το ποίημα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού.

Η Δήμητρα Μπεχλικούδη, η οποία είχε την επιμέλεια των κειμένων, επέλεξε να παρουσιάσει μία συναρπαστική ιστορική λογοτεχνική διαδρομή με πρωταγωνιστές πρόσωπα-σύμβολα της Επανάστασης του ΄21.

Το όλο εγχείρημα βασίστηκε σε υλικό που έδωσε η θεματολογία του Αγώνα και μετουσίωσαν σε έντεχνο λόγο οι νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφοι. Τα λογοτεχνικά έργα απέδωσαν εξαιρετικά οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του ΘΟΕ: Ευαγγελία Ηλιού, Γιούλα Καράμπελα, Νάντια Κωστελένου, Γιώργος Μιχαλόπουλος και  Δημήτρης Σίδερης.

Ιδανικός ερμηνευτής των τραγουδιών που επελέγησαν για την περίσταση ήταν ο Βασίλης Λέκκας, που ενθουσίασε το κοινό με έργα Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Λεοντή. Τον συνόδευσε στο πιάνο ο  Θοδωρής Μπρουτζάκης.

Τη δεύτερη ημέρα διεξήχθησαν  οι  εργασίες  του  Επιστημονικού Συνεδρίου.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο Συνταγματολόγος και πρ. Ευρωβουλευτής,  κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: ”Το Σύνταγμα της Τροιζήνας εντός  των Συνταγμάτων του Αγώνα και τα Συντάγματα του Αγώνα εντός της Επανάστασης του 1821″ . 

Επιχείρησε τη διασύνδεση των τριών Συνταγμάτων του Αγώνα (Επιδαύρου του 1822, Άστρους του 1823 και Τροιζήνας του 1827), τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με την πορεία προς την Ανεξαρτησία και τη δημιουργία ατελών μεν, πρωτότυπων και δημοκρατικών δε, κρατικών και πολιτειακών θεσμών.   

Ακολούθησε ο δεύτερος εισηγητής, κ. Σπύρος Βλαχόπουλος,  Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:  : “Σύνταγμα της Τροιζήνας :  το τελειότερο των Συνταγμάτων της Επανάστασης ;”.

Επικεντρώθηκε στα χαρακτηριστικά και στη συμβολή του τρίτου στη σειρά και πιο προηγμένου Συντάγματος, με έμφαση στον «προεδρικό» του χαρακτήρα και την ουσιαστική ενδυνάμωση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στη συνέχεια  ο  τρίτος  εισηγητής, κ. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Ιδρύματος “Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου”, ανέπτυξε το θέμα: “Σύγκρουση και συναίνεση στη  Γ ΄  Εθνοσυνέλευση του Αγώνα” .

Αναφέρθηκε στις δραματικές πολιτικές συνθήκες του 1827, ως αποτέλεσμα αλλά και αποκρυστάλλωση των εμφυλίων συγκρούσεων του 1823 και 1824, καθώς και στις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η Τρίτη Εθνοσυνέλευση: διακεκομμένα και σε παράλληλες συνεδρίες –πρώτα στην Επίδαυρο, ύστερα στην Ερμιόνη, τελικά στην Τροιζήνα-, με εντάσεις αλλά και δημοκρατικό φρόνημα και, εντέλει, με συμβολή στην εθνική συμφιλίωση.

Ακολούθησε η κ. Βασιλική Σειρηνίδου, Eπικ. Καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ, η  οποία  ανέπτυξε το θέμα:   : “Αναζητώντας το “δίκιο” στην επαναστατημένη Ελλάδα: Συντάγματα και λαϊκός νομικισμός (1822-1827)”.

Επίκεντρο ήταν η επιστημονική της έρευνα για τον τρόπο που επικοινωνούσαν με τις Αρχές και προσέφευγαν στη Δικαιοσύνη οι Έλληνες εν μέσω του επαναστατικού Αγώνα, εν κενώ δικαίου αλλά επηρεασμένοι και συντελούντες στην πορεία διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κράτους.                                           

Και  τέλος  ο  κ. Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ,  Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), Μέλος της επιτροπής  «Ελλάδα 2021» μίλησε για ” Τα ελληνικά επαναστατικά Συντάγματα στο διεθνή Τύπο”.

Διατύπωσε την άποψη ότι η ελληνική Επανάσταση ήταν μια φιλελεύθερη Επανάσταση, στην οποία προσέβλεπαν οι λαοί αλλά και οι πολιτικοί της Ευρώπης και έτσι αποτυπώθηκε, με συχνά ένθερμο φιλελληνισμό, στον Τύπο της εποχής και ιδίως στον βρετανικό.

Πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο συμπατριώτης μας, ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  και  πρ. Πρύτανης, κ. Γιώργος Ζέρβας πλαισιωμένος από τον κ. Δημήτρη Σίδερη και την κ. Τίνα Αντωνοπούλου.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Πανοσιολογιότατος π. Χριστοφόρος Καραβίας, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Εφραίμ,  ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, οι Βουλευτές Αργολίδας, κ. Γιάννης Αδριανός, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, και κ. Γιάννης Γκιόλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, κ. Γιάννης Μαλτέζος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Αναστάσιος  Γανώσης  και οι Πρόεδροι των τριών φορέων που συνδιοργάνωσαν το συνέδριο (κ. Δαμιανός Κουτούβαλης, κ. Δημήτρης Σίδερης και κ. Τίνα Αντωνοπούλου). Επίσης παρευρέθηκαν χορηγοί του συνεδρίου και πλήθος κόσμου.

Το συνέδριο έκλεισε με το  Δήμαρχο Ερμιονίδας, ο οποίος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες, στους εκλεκτούς καθηγητές – εισηγητές του συνεδρίου, στον Βασίλη Λέκκα, στο Θοδωρή Μπρουτζάκη, στη Δήμητρα Μπεχλικούδη,  στα μέλη του Θ.Ο.Ε. που απήγγειλαν, στους συν διοργανωτές φορείς, στον Ίωνα Ξυπολιά και Θοδωρή Σκανδάλη και τέλος στους χορηγούς αυτού του συνεδρίου: Το ξενοδοχείο  A.K.S. Hinitsa, που προσέφερε τη φιλοξενία στους εκλεκτούς προσκεκλημένους του συνεδρίου, την κ. Φωτεινή Λιβανού και σε όλους όσοι αναγράφονται στο πρόγραμμα.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :

Δήμος  Ερμιονίδας

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :

  • Ν.Π. Κοινωνικής Πρόνοιας, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Ερμιονίδας
  • Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας
  • Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης.  

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ