Μουσική δωματίου του Μπαρόκ – Δημήτρης Κούντουρας, φλάουτο με ράμφος & μπαρόκ φλάουτο – Πάνος Ηλιόπουλος, τσέμπαλο
Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στην Ευρώπη του Διαφωτισμού με έργα του Αγγλικού, Γερμανικού και Γαλλικού Μπαρόκ από την εποχή της απολυταρχίας μέχρι την Γαλλική επανάσταση.
Οι δύο καταξιωμένοι μουσικοί ειδικεύονται σε όργανα εποχής και έχουν εμφανιστεί ως ντούο αλλά και σε μεγαλύτερα σύνολα σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ.
Πρόγραμμα
Αγγλία, 17ος αιώνας, χοροί των H.Lawes, H.Purcell και ανώνυμων συνθετών
Adsonns masque – Cupararee
New irish tune – Bid me to live
Second witches dance – Waltom Abey
J. van Eyck (1590-1657): «Δάφνη», θέμα και παραλλαγές
Γαλλία, 18ος αιώνας
J.M.Hotteterre (1674-1763): Prelude en sol mineur
Ανώνυμος Le sabotier – J’avais cru
M.Blavet (1700-1768)
L’inconnue, θέμα και παραλλαγές
M.Marais (1656-1728)
La reveuse
J.M.Hotteterre
L’autre jour ma Cloris
H.Purcell: 2 Grounds
G.Fr. Handel (1686-1759)
Σονάτα σε ντο μειζ. HWV 365
Larghetto
Allegro
Larghetto
A tempo di Gavotta
Allegro
J.S.Bach (1685-1750)
Ριτσερκάρε από τη «Μουσική προσφορά» BWV 1079
Πρελούδιο και φούγκα BWV 853
G.Cambini (1746-1810)
“Enfant cheri des dames”
“Marche des Marseillois”
Θέματα και παραλλαγές
Συντελεστές:
Δημήτρης Κούντουρας, φλάουτο με ράμφος & μπαρόκ φλάουτο
Ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και σε ιστορικά είδη φλάουτου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο φλάουτο και το φλάουτο με ράμφος.
Στη συνέχεια σπούδασε φλάουτο με ράμφος και μπαρόκ φλάουτο στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Ουτρέχτης (μεταπτυχιακό δίπλωμα σολίστ, 2001), στην Ακαδημία Μουσικής του Μιλάνου και στο Ανώτατο Ωδείο της Βιέννης ενώ σπούδασε μουσική του Μεσαίωνα στο Τρόσινγκεν (Master of Early Music). Είναι διδάκτορας ιστορικής μουσικολογίας του ΕΚΠΑ ενώ υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΚΕΑΕ.
Ίδρυσε και διευθύνει το Ex Silentio παρουσιάζοντας πολυετή πλούσια δράση σε διεθνή φεστιβάλ και στη δισκογραφία, έχοντας ηχογραφήσει πέντε CD για τις εταιρίες Carpe Diem, Talanton και Νεφέλη. Έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα Αθηνών, με τη Harmony of Nations Baroque Orchestra και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης (Ph. Jordan).
Ως σολίστ και με σύνολα παλαιάς μουσικής έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη, στη Μέση και Άπω Ανατολή σε αίθουσες συναυλιών όπως η Sala Verdi του Μιλάνου, η Pablo Casals Hall του Τόκυο, το Konzerthaus της Βιέννης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε διεθνή φεστιβάλ όπως το Blumenthal του Τελ-Αβίβ, το Styriarte του Γκρατς, το J.S. Bach της Ρίγας, το Banchetto Musicale του Βίλνιους, το Φεστιβάλ Αθηνών κ.α. Ερευνά ζητήματα ερμηνείας και ιστορίας της μουσικής μέχρι τον 18ο αιώνα κι έχει δημοσιεύσει μελέτες και δοκίμια για τις εκδόσεις Brepols, Fagottobooks και Ορφέως.
Είναι καθηγητής και συντονιστής του Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών ενώ το 2020 εκλέχτηκε καθηγητής στο Ιόνιο πανεπιστήμιο.
Πάνος Ηλιόπουλος, τσέμπαλο
Ο Πάνος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στο Ναύπλιο, όπου μελέτησε μεταξύ άλλων πιάνο με τον Νίκο Τσαλίκη και τον Σταύρο Κόλλια, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Κωνσταντίνο Νόνη και τον Χρήστο Ζερμπίνο στο Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου και στο Ωδείο Ορφείο Αθηνών, όπως επίσης και μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση και το πιάνο στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Μάνχαϊμ στη Γερμανία με τους Sidney Corbett και Paul Dan αντίστοιχα, ενώ παράλληλα σπούδασε τσέμπαλο και ιστορικά πληκτροφόρα στο Κονσερβατόριο της Ανώτατης Σχολής Τεχνών του Άμστερνταμ με τους Menno van Delft, Richard Egarr, Miklós Spanyi και Kris Verhelst.
Ως συνθέτης, ενορχηστρωτής και ερμηνευτής έχει συμμετάσχει σε συναυλίες, φεστιβάλ και παραγωγές μουσικού θεάτρου ανά την Ευρώπη, μεταξύ άλλων στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Εθνικό Θέατρο του Μάννχαϊμ, το Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής Ουτρέχτης κ.α, συνεργαζόμενος με ορχήστρες και ensemble όπως πχ. ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα/Armonia Atenea, Geneva Camerata, Nieuwe Philharmonie Utrecht, Latinitas Nostra, ex silentio, καθώς και σε ηχογράφησεις και μεταδόσεις κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων και των δισκογραφικών εταιρειών Etcetera και Passacaille.
Έχει επίσης διδάξει αυτοσχεδιασμό στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ, ερμηνεία της παλαιάς μουσικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τσέμπαλο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.