Στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα οι ορκωμοσίες των αποφοίτων τους αποτελούν μια εξαιρετική στιγμή της ακαδημαϊκής ζωής, παρ’ ότι επαναλαμβανόμενη στη διάρκεια των χρόνων.
Η απόδοση στην κοινωνία των νέων μελών της, οπλισμένων με στέρεη μόρφωση, εξειδικευμένες γνώσεις, παραγωγική και κριτική διάθεση συμβολής στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αποτελεί τον κύριο στόχο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η στιγμή είναι ατομικά και συλλογικά ιερή και συμβολικά απελευθερωτική για τις ιδέες, τα όνειρα και τις προσδοκίες των αποφοίτων.
Μπροστά τους ανοίγεται πλέον η κοινωνική πραγματικότητα, με τα θετικά και τα αρνητικά της, αλλά κυρίως με τις προκλήσεις της για κάθε νέο πολίτη που θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει δημιουργικά με τον προσωπικό του ιδιαίτερο τρόπο. Επομένως, η συμβολική της ορκωμοσίας των αποφοίτων απηχεί την ανανέωση των κοινωνικών δεσμών και των υποχρεώσεων που οι νέοι πτυχιούχοι καλούνται να εξυπηρετήσουν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το αντίστροφο.
Δεν είναι τυχαίο πως στην έναρξη της τελετής ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθ. Κατσής, συνεχάρη μαζί με τους αποφοίτους και τις οικογένειές τους που σηκώνουν στη χώρα μας ένα μεγάλο οικονομικό και ψυχολογικό φορτίο για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Εκτός λοιπόν από το τυπικό της τελετής, εκτός από τη συμβολική της διάσταση, ο κ. Πρύτανης θύμισε και τη συναισθηματική – το ίδιο βασική με τις υπόλοιπες – καθώς η οικογένεια εξακολουθεί να αποτελεί τον κυρίαρχο πόλο των κοινωνικών δεσμών στην ελληνική κοινωνία, γεγονός που τιμά ιδιαίτερα η πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η τελετή της ορκωμοσίας των αποφοίτων (τελετή καθομολόγησης στην ακαδημαϊκή γλώσσα) στο θεατράκι του Ο.Σ.Ε. στο Ναύπλιο ήταν πολλαπλώς συμβολική καθώς μοιάζει να βγαίνουμε από μια δύσκολη περίοδο που έριξε τη σκιά της και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Η «δια ζώσης» τελετή και μάλιστα σε δημόσιο χώρο, τόνισε ακόμη περισσότερο τη διάχυτη αισιοδοξία για το τέλος των περιορισμών και της «ιντερνετικής» σχέσης και στην πανεπιστημιακή ζωή! Ταυτόχρονα όμως, υπογράμμισε με τη δυναμική τελετουργική παρουσία της στο χώρο πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλά αντίθετα η επιτυχία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πειθαρχημένη σκέψη και την επίμονη προσπάθεια σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Στην επιτυχία αυτή αναφέρθηκε και η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, κ. Αγγελική Σπυροπούλου, συγχαίροντας τους φοιτητές και τις οικογένειές τους για το αποτέλεσμα. Σημείωσε με έμφαση τον ακαδημαϊκό δυναμισμό της Σχολής Καλών Τεχνών και ιδιαίτερα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών σε ένα Πανεπιστήμιο που έκλεισε ήδη 20 χρόνια παρουσίας και προχωράει με το νεανικό του δυναμισμό σε νέα εκπαιδευτικά πεδία και πρωτοβουλίες (ήδη το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών μετράει δυο χρόνια λειτουργίας και αποτελεί το δεύτερο μοντέρνο πανεπιστημιακό τμήμα της Σχολής Καλών Τεχνών).
Η παρουσία της Προέδρου του νέου τμήματος κ. Μαρ. Κοτζαμάνη και του σκηνοθέτη-καθηγητή κ. Γιάννη Λεοντάρη επιβεβαίωσαν τις αναφορές αυτές.
Τέλος ο κ. Αστέριος Τσιάρας, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση», συγχαίροντας τους πτυχιούχους του ΠΜΣ για την επιτυχία τους, θύμισε πως στα έξι χρόνια λειτουργίας του, το ΠΜΣ έχει πλέον κατοχυρώσει ένα σημαντικό προβάδισμα στο επίπεδο των μεταπτυχιακών σπουδών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κάτι που πιστοποιεί το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την παρακολούθησή του.
Ας σημειωθεί πως οι διευρυμένες ανάγκες της Σχολής Καλών Τεχνών στο Ναύπλιο, λόγω της αύξησης του αριθμού των φοιτητών που προσελκύουν τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που προτείνει, καθορίζουν και τους ρυθμούς επέκτασής του σε επίπεδο υποδομών.
Έτσι, υλοποιούνται διάφορες ιδέες και προγραμματισμένες δράσεις. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η παράδοση του κτιρίου των «Καπναποθηκών» και οργανώνονται οι παρεμβάσεις διαμόρφωσής του, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η παράδοση του διαμορφωμένου κτιρίου στο Πολύφωνο Ναυπλίου (πρώην Φωτόνιο) που πρόσφατα επισκέφτηκε ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Καθηγητής κ. Χρ. Καρδαράς με τις Γραμματείς των Σχολών προκειμένου να οργανωθεί με εντονότερους ρυθμούς η προετοιμασία των χώρων που θα υποδεχθούν τους φοιτητές από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.
(παρουσίαση Γ. Κόνδης)