Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΟι παραστάσεις για την εβδομάδα 5 με 11 Ιουλίου 2021 στην...

Οι παραστάσεις για την εβδομάδα 5 με 11 Ιουλίου 2021 στην Επίδαυρο

Κάθε εβδομάδα και πιο πλούσιο το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο θέατρο Επιδαύρου και την Μικρή Επίδαυρος.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ για την εβδομάδα 5 με 11 Ιουλίου παρουσιάζει ποικιλία και εκπλήξεις.

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου

Αργυρώ Χιώτη, Βάτραχοι του Αριστοφάνη, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 9 – 10 – 11 Ιουλίου, 21:00

Πόσο σημαντικός είναι ο ποιητικός λόγος για την ευημερία των κοινωνιών μας; Στην ξεκαρδιστική αλλά και εξόχως στοχαστική σάτιρά του, ο Αριστοφάνης σχολιάζει την αξία της Ποίησης και της Τέχνης. Στην πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η Αργυρώ Χιώτη παρουσιάζει μία από τις πιο αγαπημένες αριστοφανικές κωμωδίες, τους Βατράχους. Σε μία εξαιρετική διανομή-έκπληξη, τον Ξανθία ερμηνεύει η Εύη Σαουλίδου, τον ρόλο του Διονύσου η Μαρία Κεχαγιόγλου, ενώ στην κορυφαία σκηνή του αγώνα λόγων μεταξύ Ευριπίδη και Αισχύλου, θα απολαύσουμε τους Ακύλλα Καραζήση και Νίκο Χατζόπουλο.

Η επίκαιρη αυτή κωμωδία αναμένεται να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία γέλιου και συγκίνησης, πυροδοτώντας παράλληλα τον προβληματισμό μας για τον ρόλο της Ποίησης στη ζωή μας, σε μια εποχή μεγάλης αναταραχής.

Στις 9, 10 και 11 Ιουλίου, στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου, ο Ξανθίας και ο Διόνυσος επιδίδονται σε μία κωμική αλλά και αγωνιώδη αναζήτηση του ποιητή που θα σώσει την πόλη, η οποία έχει χάσει τους τραγικούς ποιητές της. Όπως λέει η σκηνοθέτις:

«Βουτώντας σε έναν κωμικό Κάτω Κόσμο, όπου όλα είναι ανάλαφρα και ρευστά, οι άνθρωποι στους Βατράχους χορεύουν και τραγουδούν ακροβατώντας. Η ποίηση γίνεται ο σκοπός και το μέσο για την ανάταση της καρδιάς και του νου τους». Το έργο θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση του ποιητή και μεταφραστή Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου, που θα εκδοθεί στη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με εισαγωγή και παραστασιογραφία από τον Καθηγητή Άγι Μαρίνη.

Μικρή Επίδαυρος

Το σπίτι με τα φίδια

Ελένη Σκότη, Το σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη

Οι Τραχίνιες (457-430 π.Χ.) είναι ένα από τα πιο παραγνωρισμένα έργα του Σοφοκλή, που αφηγείται την επιστροφή του Ηρακλή στην πατρίδα του. Μαζί του φέρνει αιχμάλωτη τη νεαρή Ιόλη. Η Δηιάνειρα, προσπαθώντας να ξανακερδίσει το ενδιαφέρον του, του δωρίζει έναν χιτώνα ποτισμένο με το αίμα του Κενταύρου Νέσσου. Ωστόσο, το αίμα δε λειτουργεί ως ερωτικό φίλτρο, όπως πίστευε, αλλά ως δηλητήριο. Ο φριχτός θάνατος του Ηρακλή επιβεβαιώνει τους παλιούς χρησμούς, ενώ η Δηιάνειρα με τη σειρά της δίνει τέλος στη ζωή της.

Ο τραγικός αυτός μύθος αποτελεί τη βάση του έργου του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Το σπίτι με τα φίδια, του πρώτου από τα τέσσερα νέα έργα σε παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που ανοίγει τον Κύκλο Contemporary Ancients στη Μικρή Επίδαυρο. Ο Χατζηγιαννίδης τοποθετεί τη δράση του έργου και πάλι στην Τραχίνα, που τώρα είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη της Φθιώτιδας, στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Σε αυτή την αναπάντεχη, εξαιρετικά σύγχρονη οπτική του μύθου, ο Ηρακλής, έχοντας επιβληθεί με το εργοστάσιό του στην πατρίδα της Ιόλης, την έχει στείλει να μείνει στο σπίτι του, με τον γιο του, Ύλλο, και τη σύζυγό του, Διάνα. Η υπηρέτρια Νάγια αποκαλύπτει στη Διάνα το σχέδιο του Ηρακλή να ζήσει μαζί με την Ιόλη σε μία φάρμα στην Εύβοια. Επί σκηνής σταθερά δύο Τραχίνιες, φαντάσματα που βλέπει μόνο η Διάνα.

Η Ελένη Σκότη αναλαμβάνει να ζωντανέψει το έργο επί σκηνής, με την ιδιαίτερα ρεαλιστική ματιά της, έχοντας μαζί της έναν εξαιρετικό θίασο. Η Αλεξία Καλτσίκη ερμηνεύει τη αιώνια ερωτευμένη με τον σύζυγό της Διάνα, ο Μιχάλης Ταμπακάκης τον αποστασιοποιημένο γιο Ύλλο, η Μάρω Παπαδοπούλου την οικονόμο του σπιτιού Νάγια που αποφεύγει να θίξει καταστάσεις και οι Ράνια Οικονομίδου και Αριέττα Μουτούση τις πανταχού παρούσες Τραχίνιες. Το μόνο πρόσωπο που επιχειρεί να πάει ενάντια στα φαντάσματα και τα φίδια του σπιτιού να δώσει μία λύση, είναι η ευθύς και ειλικρινής νεαρή Ιόλη, που ερμηνεύει η Ηρώ Πεκτέση.

Όπως λεει η Ελένη Σκότη «Στο Σπίτι με τα φίδια γοητεύει η μαεστρία με την οποία ο συγγραφέας χειρίζεται το κωμικό στοιχείο, ως εργαλείο που φωτίζει και εντείνει το τραγικό. Μάλιστα, μας οδηγεί εκεί, στο τραγικό και επικό, μέσω μιας άμεσης και ρεαλιστικής βάσης διαλόγων και δράσης».

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Το έργο κυκλοφορεί από τη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη, στα βιβλιοπωλεία και τα πωλητήρια του Φεστιβάλ.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 9 – 10 Ιουλίου, 21:30

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ